ΕΟΠΥΥ: Αυθαίρετα πρόστιμα φωτιά στους απρόσεκτους γιατρούς

Νέο «κούρεμα» στις αμοιβές των συμβεβλημένων γιατρών επιχειρούν Αριστοτέλους και ΕΟΠΥΥ, επιβάλλοντας πρόστιμα για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο σε παραπεμπτικά επίσκεψης, με… αναγωγή στο σύνολο των δαπανών!

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Έστω ότι ένας συμβεβλημένος γιατρός έχει 200 επισκέψεις το μήνα στο ιατρείο του κι ότι σε δειγματοληπτικό έλεγχο που του έγινε με το 5%, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέτασαν 10 παραπεμπτικά από τα οποία σε 1 λείπει η υπογραφή (ασφαλισμένου / γιατρού) ή η σφραγίδα. Ο επαγγελματίας αυτός, αντί να πληρώσει το ποσό που αναλογεί στο 1 εσφαλμένο παραπεμπτικό που εξέδωσε (10 ευρώ), θα κληθεί να πληρώσει 200 ευρώ, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίσει αυθαίρετα το πρόστιμο στο συνολικό ύψος της δαπάνης, δηλαδή στα 2.000 ευρώ.

«Αυτό είναι τελείως παράνομο. Δεν στέκει σε κανένα δικαστήριο να περικόπτονται δαπάνες χωρίς πραγματικό έλεγχο» λέει στο Virus η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. «Κανονικά όταν βρίσκουν ένα παραπεμπτικό λάθος, πρέπει να ανοίγουν το φάκελο με όλες τις επισκέψεις για να διαπιστώσουν το ακριβές μέγεθος της παράβασης. Θα μπορούσε αυτό το παράπτωμα να είναι και το μοναδικό. Η απουσία υπογραφής ή σφραγίδας δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που έγινε επίτηδες».

Η κ. Μαστοράκου καλεί, συνεπώς, τα μέλη της Ένωσης να μην εκδώσουν επί του παρόντος πιστωτικά τιμολόγια για την πληρωμή τους, καθώς εάν το κάνουν αυτό θα είναι σαν να αποδέχονται την αυθαίρετη περικοπή της αμοιβής τους.

«Θα έπρεπε να προβλέπει η ΥΑ ότι ο γιατρός έχει το δικαίωμα της ένστασης ή προσφυγής, ακριβώς για να ζητήσει κανονικό έλεγχο. Διαφορετικά το κούρεμα των αμοιβών μας γίνεται για καθαρά διοικητικούς λόγους και μάλιστα με αναγωγή και όχι με πραγματικά στοιχεία» επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Ζητά, τέλος, την κοινοποίηση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ της Υπουργικής Απόφασης βάσει της οποίας καθορίζεται ο τρόπος ελέγχου, καθώς και τις εγκυκλίους ή οδηγίες που έχουν δοθεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Φορέα για τον τρόπο εκκαθάρισης των δεδουλευμένων αμοιβών, όπως ορίζονται στο άρθρο 90 του Ν4368 ΦΕΚ 21Α 21/02/2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*