Αποχώρησαν οι κλινικάρχες από τις συζητήσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Σε νέα περιπέτεια οδηγείται η νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων, μετά την «κατάρρευση» –πριν καλά-καλά αρχίσει– της πολυαναμενόμενης διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας σύμβασης ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών.

Εκπρόσωποι της τελευταίας, προσήλθαν την περασμένη Παρασκευή στα κεντρικά του Οργανισμού, μέσα σε φαινομενικά καλό κλίμα μετά την απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να εκκαθαρίζει σε πραγματικό χρόνο τις δαπάνες των Παρόχων (εδώ). Ωστόσο, τη θέση της ικανοποίησης και της προσδοκίας για την έναρξη μιας νέας εποχής στη συνεργασία της ΠΕΙΚ με τον Οργανισμό γρήγορα την πήρε η απογοήτευση και η οργή, όταν η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έθεσε στον κλάδο ως προϋπόθεση για την υπογραφή νέας σύμβασης τη διάθεση του 25% των κρεβατιών των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ!

Ο όρος αυτός έγινε αντιληπτός ως στυγνός εκβιασμός από τους κλινικάρχες, οι οποίοι αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καταγγέλλοντας την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για «πολιτικές ιδεοληψίες» και «βίαια αποδόμηση του ιδιωτικού τομέα». Προειδοποίησαν, παράλληλα, πως η επιμονή στο συγκεκριμένο όρο ενδέχεται να οδηγήσει στη διακοπή της συνεργασίας με τον Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν ο Οργανισμός τούς είχε αποστείλει νέο σημείωμα για το clawback, που θεωρείται ληστρικό μέτρο από το σύνολο των Παρόχων ιδιωτικής υγείας.

«Η περίοδος της οικονομικής ομηρίας μας, των μονομερών ενεργειών και του claw back, πρέπει να τελειώνει. Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού στις πραγματικές των ασφαλισμένων, o real time έλεγχος και η οικονομική ευρωστία του Οργανισμού πρέπει να αποτελέσουν στόχο της Διοίκησης του. Στη νέα εποχή που η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θέλει να οδηγήσει τον Οργανισμό, άμεση προτεραιότητα της θα πρέπει να είναι η διασύνδεση μας σε πραγματικό χρόνο, χωρίς οικονομική επιβάρυνσή μας όπως μας τέθηκε, η πληρωμή κάθε υπηρεσίας που προσφέρουμε χωρίς περικοπές, ο πλήρης σεβασμός της σύμβασης, εάν φυσικά υπογράψουμε και η τακτική ανά μήνα πληρωμή μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΕΙΚ και καταλήγει: «Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*