Λάρισα: Ολοκληρώθηκε η 11η Ημερίδα του insuranceforum.gr και του Συλλόγου Ασφαλιστών

Όλη η ασφαλιστική αγορά του Ν. Λάρισας αλλά και των γύρω πόλεων βρέθηκε στην 11η Ημερίδα του insuranceforum.gr και του τοπικού Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα του νομού και είχε ως αντικείμενο τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά του τελευταίου διαστήματος, τον τιμολογιακό ανταγωνισμό στον κλάδο οχημάτων, τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και τη μάστιγα των μαύρων κωδικών.

Ο κ. Αδάμ

Ο κ. Αδάμ

Οι 140 περίπου συμμετέχοντες συζήτησαν με τους εισηγητές και τους ομιλητές της ημερίδας για τα θέματα που τους απασχολούν και έθεσαν σημαντικά ερωτήματα, ενώ για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε πως τα προβλήματα της διαμεσολάβησης είναι κοινά για όλους, σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Αδάμ, ο οποίος καλωσόρισε την πρώτη ημερίδα του insuranceforum.gr στη Λάρισα και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές του νομού. Ο κ. Αδάμ αποδείχθηκε πολύ καλός γνώστης των προβλημάτων, δεδομένου ότι στο παρελθόν υπήρξε και ο ίδιος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής.

Ο α΄ αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Λάρισας Αθανάσιος Νικούδης αναφέρθηκε στην απόφαση να διοργανωθεί η ημερίδα στη θεσσαλική πόλη και ζήτησε τη συμμετοχή και την υποστήριξη όλων των επαγγελματιών στις ενέργειες προάσπισης των συμφερόντων των διαμεσολαβητών που γίνονται από πλευράς του συλλόγου.

Ο κ. Νικούδης

Ο κ. Νικούδης

Οξύς κατά των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ήταν στην κεντρική του ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστικής Ιωάννης Βοτσαρίδης, επιχειρώντας να ανατρέψει το κλίμα που επικρατεί στην αγορά. Αναφέρθηκε στο πτωχευτικό τιμολόγιο, το οποίο όμως δεν εξασφαλίζει ισόβιους πελάτες, στις τακτικές των τραπεζών, που μέσω ανειδίκευτων πολλές φορές υπαλλήλων τους ασκούν αθέμιτες πρακτικές, στις επιθετικές online πωλήσεις κάποιων εταιρειών οι οποίες είναι αμφίβολο αν αφήνουν κέρδη, αλλά και στις  πρακτικές των ΕΠΥ, που συχνά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους συνεργάτες τους. Όλα αυτά, τόνισε, συνθέτουν ένα επικίνδυνο μείγμα ανταγωνισμού και σπρώχνουν προς το περιθώριο όλη την ασφαλιστική αγορά, η οποία καταλήγει να «τρώει τις σάρκες της».

Ο υγιής ανταγωνισμός, όπως εξήγησε ο  διευθύνων σύμβουλος της Interlife, είναι από τα θεμελιώδη συστατικά της ανάπτυξης, ωστόσο, ειδικά στον κλάδο αυτοκινήτου, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στα όρια της αυθαιρεσίας και της νομιμότητας. Δυστυχώς, τα τελευταία μνημονιακά χρόνια ο τιμολογιακός ανταγωνισμός έχει βρει πρόσφορο έδαφος, λόγω της οικονομικής ανέχειας πολλών καταναλωτών και νοικοκυριών, αλλά η πολιτική αυτή δεν είναι παρά μια κοντόφθαλμη στρατηγική σε βάρος όλης της αγοράς και της κάθε εταιρείας που την υιοθετεί.

Ο γενικός διευθυντής της Arag SE Δημήτρης Τσεκούρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Η Νομική Προστασία ως σύμμαχος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή», αφού αναφέρθηκε συνολικά στον θεσμό της Νομικής Προστασίας, προχώρησε σε παραδείγματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων και στον τρόπο που ένα ασφαλιστήριο Νομικής Προστασίας έρχεται να υποστηρίξει τον πελάτη και τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, κυρίως ως προς την επίλυση ειδικών θεμάτων που έχουν προκύψει από την εξέλιξη και την εξάπλωση της τεχνολογίας στη σύγχρονη digital εποχή και λόγω των κινδύνων που γεννούνται.

4

Ο κ. Τσεκούρας μίλησε επίσης για τις νομικές διαφορές που διαμορφώνονται στις νέες συνθήκες επιβίωσης της σύγχρονης κοινωνίας και επισήμανε πως το κόστος ενός συμβολαίου Νομικής Προστασίας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό, ώστε να εξακολουθεί να είναι προσιτό για κάθε πολίτη, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει το  χαρτοφυλάκιο του κάθε διαμεσολαβητή, αυξάνοντας και τις απολαβές του.

Για ακόμη μια φορά οι συμμετέχοντες της ημερίδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Αccount Μanager της Saint Gobain Autover Hellas Περικλή Καραμυτιλιού, ο οποίος μίλησε για την επανάσταση στην ασφαλή οδήγηση και για τον τρόπο με τον οποίο τα κατάλληλα κρύσταλλα αυτοκινήτων μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν. Αναφέρθηκε μάλιστα, σε καινοτόμες λύσεις για ασφαλέστερη οδήγηση, όπως είναι η χρήση καμερών ενσωματωμένων στο εμπρόσθιο παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Τέλος, ο κ. Καραμυτιλιός, αφού επισήμανε ότι η Saint Gobain Autover Hellas είναι μια από τις 100 πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο, με παρουσία σε 65 χώρες και περισσότερους από 170.000 εργαζομένους, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα μεγάλο δίκτυο της Glassdrive στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει 50 επίσημους σταθμούς, πάνω από 90 συνεργάτες και κινητές μονάδες εξυπηρέτησης.

Ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση του υπεύθυνου Ανάπτυξης του Insurance Pro Τάσου Χαλέμη σχετικά με την insurance pro, την πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα υποστήριξης του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, η οποία ουσιαστικά αποτελεί ένα διαδικτυακό ψηφιακό γραφείο που επιτρέπει στον κάθε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή να διενεργεί όλες τις εργασίες μέσω του υπολογιστή του.

Στο θεματικό στρογγυλό τραπέζι της ημερίδας μετείχαν:

  • Χρήστος Αχής, εμπορικός διευθυντής – Ορίζων Ασφαλιστική
  • Μαρία Μηλιώνη, προϊσταμένη Υποστήριξης Δικτύου – Interlife Ασφαλιστική
  • Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, διευθυντής πωλήσεων – Arag SE
  • Κωνσταντίνος Καραγιάννης, β΄αντιπρόεδρος – Σύλλογος Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Λάρισας.

Στο θεματικό πάνελ συζητήθηκαν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα θέματα για τις αθέμιτες πρακτικές της αγοράς, τα περιθώρια που δεν αφήνει πλέον ο νόμος ούτε και η εποπτική αρχή για λειτουργία «μαύρων κωδικών», για τον θετικό ρόλο των μεγάλων οργανωμένων διαμεσολαβητικών δικτύων αλλά και για κάποια προβλήματα που δημιουργούνται από ακραίες απαιτήσεις ή συμπεριφορές, για το cross-selling και τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά, για τις πολιτικές των εταιρειών γύρω από την εξυπηρέτηση και την ανάπτυξη δικτύων, και για τον ρόλο της νομικής προστασίας σε περιπτώσεις εμπλοκής ενός διαμεσολαβητή σε περιπέτειες με τον νόμο ή την εποπτική αρχή σχετικά με το επάγγελμά του.

Της συζήτησης προηγήθηκε μια διαφορετική και άκρως διεισδυτική παρουσίαση από τον Νίκο Κλήμη, ο οποίος συντόνισε και το στρογγυλό τραπέζι, σχετικά με το θέμα και τις παραμέτρους που συντηρούν τους μαύρους κωδικούς. Στο τέλος της ημερίδας τα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν. Λάρισας έκοψαν και την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.

kopi-pitas

Η 11η Ημερίδα του insuranceforum.gr πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Insurance Pro και υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας, του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ).

Υποστηρίχθηκε χορηγικά από τις εταιρείες:

Αrag Νομική Προστασία, Glassdrive, Interlife Ασφαλιστική, Oρίζων Ασφαλιστική, AIG

Χορηγοί επικοινωνίας:

Asfalisinet.gr, insuranceworld.gr, insurance-eea.gr, περιοδικό insuranceworld, εφημερίδα asfalizomai, Euro2day.gr, sofokleousin.gr, dikaiologitika.gr, larissanet.gr

Η επόμενη ημερίδα θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο Κρήτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*