back to top
12.4 C
Athens
Σάββατο 4 Απριλίου 2026

Fitch: Προσέξτε την «υπερβολική δόση» cyber-κινδύνων

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

“Σήμα κινδύνου” για την φερεγγυότητα των ασφαλιστικών ομίλων εκπέμπει ο οίκος Fitch, υποστηρίζοντας ότι η πρόσληψη υπερβολικής δόσης κυβερνο-κινδύνου απειλεί την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την Fitch, οι κυβερνο-επιθέσεις (που όχι μόνο αυξάνονται και πληθύνονται, αλλά προσλαμβάνουν και διαφορετικές μορφές) προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Πλην όμως, η επιθετική επέκταση των ασφαλιστικών στην κυβερνο-ασφάλιση ενέχει και αυτή κινδύνους. Το ύψος των ασφαλίστρων για ανάληψη κυβερνο-κινδύνου εκτιιμάται σε 3 δισ. δολάρια το 2015 και αναμένεται να τριπλασιαστεί την επόμενη τετραετία, καθιστώντας τις κυβερνο-ασφαλίσεις τον ταχυτερα αναπτυσσόμενο τομέα του κλάδου γενικών ασφαλειών. Περί τις 50 εταιρίες σε όλο τον κόσμο προσφέρουν “αυτόνομα” προϊόντα για την κάλυψη του κυβερνο-κινδύνου.

Πλην όμως, η ασάφεια για τις δυνητικές ζημίες που προκαλούνται από κυβερνο-επιθέσεις και οι αμφιβολίες για την ορθότητα της τιμολόγησης των σχετικών ασφαλιστικών συμβολαίων και το εύρος των όρων υπό τους οποίους παρέχεται η κάλυψη δημιουργούν ισχυρή αβεβαιότητα για την αγορά της κυβερνο-ασφάλισης. Η Fitch υποστηρίζει μάλιστα ότι οι κίνδυνοι της επιθετικής επέκτασης στην εν λόγω αγορά ξεπερνούν τα δυνητικά οφέλη. Οπως υπογραμμίζει το στέλεχος του οίκου James Auden, “Ενώ για τις φυσικές καταστροφές και άλλους κινδύνους υπάρχουν εδραιωμένα μοντέλα, τα μοντέλα και οι βάσεις δεδομένων για τον κυβερνο-κίνδυνο βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Ο καθορισμός της έκτασης των δυνητικών ζημιών από μια κυβερνο-επίθεση είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί προϋποθέτει αξιολόγηση γεγονότων που φοβούμαστε, αλλά δεν έχουν συμβεί στην πραγματικότητα”, λέει ο κ. Auden.

- Advertisement -

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μια κυβερνο-επίθεση σε ένα δίκτυο ηλεκτρισμού ή σε άλλες υποδομές θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο εύρος από γεωγραφικής πλευράς σε σχέση με μια φυσική καταστροφή ή μια “συνήθη” βομβιστική επίθεση. Η έλλειψη προηγούμενου εγείρει  ερωτηματικά αναφορικά με τις προϋποθέσεις ικανοποίησης αιτημάτων αποζημίωσης και το εύρος της κάλυψης.

Στην φάση αυτή, η Fitch θα αξιολογούσε αρνητικά για την πιστοληπτική αξιολόγηση ενός ασφαλιστικού ομίλου την επιθετική επέκτασή του στις κυβερνο-ασφαλίσεις. Προκρίνει αντιθέτως την  ελεγχόμενη ανάπτυξη του εν λόγω χαρτοφυλακίου, σε συνδυασμό με συνεχή παρακολούθηση του κινδύνου και των τάσεων τιμολόγησης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Cyber Risk Management Strategy και Θουκυδίδης: Μια Ιστορία 2.500 ετών!

Ο Ν. Γεωργόπουλος εξηγεί γιατί οι θεμελιώδεις αρχές στρατηγικής που εφαρμόστηκαν πριν από 2.500 χρόνια αφορούν κάθε CISO και Risk Manager σήμερα

Από το ρίσκο στην απόδοση: Ο broker ως επιταχυντής καινοτομίας και ανθεκτικότητας

Στον μεταβαλλόμενο κόσμο της επιχειρηματικότητας πρωταγωνιστούν όσοι κατανοούν πως το ρίσκο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πηγή εξέλιξης

4 στους 10 εργαζόμενους χωρίς αξιολόγηση, εκπαίδευση και προοπτικές εξέλιξης

Έρευνα του kariera.gr διαπιστώνει κενό ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και σε όσα εφαρμόζονται στην πράξη από την πλευρά των επιχειρήσεων

ΠΟΥ Ευρώπης: Νέα πλατφόρμα Quality‑for‑All μετασχηματίζει την υγεία στην Ελλάδα

Ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον που συγκεντρώνει και ενοποιεί δεδομένα από όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ποιοι μπορούν να πωλήσουν και ποιοι να σε πουλήσουν, αγαπητέ ασφαλιστή;

Ποιος από τους δύο τύπους πωλητή βγαίνει τελικά κερδισμένος, αναρωτιέται ο Ανασφάλιστος...

Η ERGO Ασφαλιστική σταθερή σύμμαχος στη νέα εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρ. Αλεξοπούλου: «Η ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικό στοιχείο βιώσιμης λειτουργίας και όχι ως απλή κανονιστική απαίτηση»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων