back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη 7 Απριλίου 2026

Ελλείμματα στις καλύψεις για την ασφάλιση τρομοκρατικών επιθέσεων

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

 

- Advertisement -

Η ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά δεν αντιμετωπίζει αρκούντως αποτελεσματικά την εντεινόμενη τρομοκρατική απειλή με προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών της, υποστηρίζει μελέτη της JLT Re και JLT Specialty Ltd.

“Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος έχει απορροφήσει ένα μικρό μόνο μέρος του οικονομικού κόστους των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες επιδεικνύουν αργά αντανακλαστικά στον κίνδυνο της τρομοκρατίας, μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει γρήγορα” αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.

- Advertisement -

“Οι επιθέσεις κατέδειξαν μεγάλα κενά στην ασφαλιστική κάλυψη και ευκαιρίες για τις εταιρείες του κλάδου να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες και ασφάλιστρα”, υποστηρίζουν οι συντάκτες, αναφέροντας ως παράδειγμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Αν και οι συνολικές ζημίες που προκλήθηκαν εκτιμώνται στα 9-12 δισ. δολάρια, εντούτοις οι ασφαλισμένες ζημίες αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του ποσού αυτού,  σύμφωνα με υπολογισμούς του Cambridge Center for Risk Studies.

Από το 2011 και μετά, παρατηρείται ενίσχυση της τρομοκρατικής δραστηριότητας διεθνώς, η οποία συνέπεσε με την κατακόρυφη αύξηση του οικονομικού κόστους, αναφέρει η JLT, προσθέτοντας ότι οι συνολικές ζημίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2014 ήταν υψηλότερες από αυτές που προκλήθηκαν συνεπεία τω επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Το κενό μεταξύ των ζημιών και της ασφαλιστικής κάλυψης για τρομοκρατικές επιθέσεις εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι τα παραδοσιακά ασφαλιστικά προϊόντα είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν προστασία έναντι των επιθέσεων, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την καταστροφή της περιουσίας του ασφαλισμένου, ενώ η διαταραχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτελούσε επακόλουθο της υλικής καταστροφής που προκαλούσε η επίθεση.

Ομως, η φύση της τρομοκρατικής απειλής άλλαξε τα τελευταία 25 χρόνια, από τα παγιδευμένα αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1990, όπου εγκέφαλοι των επιθέσεων ήταν γκρουπ με εσωτερική πολιτική ατζέντα, στις επιθέσεις αυτοκτονίας των Ισλαμιστών εξτρεμιστών που επικεντρώνονται σε πολυσύχναστα μέρη με στόχο να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους απλώ πολιτών.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτέλεσαν την πρώτη μεγάλη επιχείρηση του ISIS στη Δύση (ακολούθησαν βέβαια τα γεγονότα των Βρυξελλών.). Πιθανές μελλοντικές επιθέσεις στην Ευρώπη ίσως λάβουν χώρα με τη συνεργασία των 5.000 Ευρωπαίων πολιτών που αυτή τη στιγμή πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία, ενώ διευκολύνονται και από τις μαζικές ροές ανθρώπων από τις δυο αυτές χώρες προς την Ευρώπη, σημειώνεται στη μελέτη που προβλέπει νέες πολύνεκρες επιθέσεις φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Η αλλαγή της φύσης των επιθέσεων θέτει νέες προκλήσεις για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, καθώς σηματοδοτούν ένα νέο τύπο κινδύνου, υποστηρίζει η JLT. “Ως εκ τούτου, οι εταιρίες απαιτούν καινοτόμα ασφαλιστικά και αντασφαλιστικά προϊόντα που να προσφέρουν ολοκληρωμένη προστασία από όλες τις απειλές που εγκυμονούν οι νέες επιθέσεις, όπως τους κινδύνους στους ανθρώπους, την καταστροφή της εμπορικής επωνυμίας και της φήμης και την κυβερνο-τρομοκρατία.Ειδικά οι πρόσφατες επιθέσεις κατέδειξαν την ανάγκη να διευρυνθούν οι όροι της ασφαλιστικής κάλυψης για την διαταραχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.Χωρίς δική τους υπαιτιότητα, ορισμένες εταιρείες αφέθηκαν να επωμιστούν εξολοκλήρου το κόστος  σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες”.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ιδανική λύση θα ήταν ο ασφαλιστικός και αντασφαλιστικός κλάδος να δημιουργήσει προϊόντα που να προσφέρουν κάλυψη έναντι μιας ευρείας γκάμας κινδύνων που συνδέονται με τρομοκρατικές επιθέσεις όπως τον κίνδυνο υλικής καταστροφής, την διαταραχή επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω της χρήσης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών όπλων, τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, την άυλη διαταραχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τον κυβερνο-κίνδυνο και τον κίνδυνο καταστροφής της φήμης και της εμπορικής επωνυμίας. H JLT υπογραμμίζει όμως ότι τέτοιες λύσεις δεν προσφέρονται στην παρούσα φάση στην αγορά, επομένως η καλύτερη εναλλακτική βραχυπρόθεσμα είναι ο συνδυασμός προϊόντων που καλύπτουν  σε σημαντικό βαθμό τα υφιστάμενα κενά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο μικροσκόπιο της Asset Consulting οι ζημιές στη Βιολάντα

Καθοριστικός ο ρόλος του γραφείου πραγματογνωμόνων που έχει αναλάβει την αποτίμηση των ζημιών και την τεχνική τεκμηρίωση του ασφαλιστικού φακέλου

Μήπως χάνετε έκπτωση ΕΝΦΙΑ για λίγα ευρώ; Ο ρόλος της πλήρους ασφάλισης κατοικίας

Σύμφωνα με την ERGO, ακόμα κι αν ένα συμβόλαιο καλύπτει σεισμό ή πυρκαγιά, η έλλειψη κάλυψης για πλημμύρα μπορεί να σημαίνει απώλεια της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ

Allianz: Χρυσά ασφαλιστήρια συμβόλαια

Αυτό το καλοκαίρι, στο επίκεντρο βρέθηκε η Ευρώπη, φιλοξενώντας δύο από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του κόσμου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το κόστος των cyber επιθέσεων

Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πιο συχνές και πιο επικίνδυνες από ποτέ. Οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οργανώσεις ΑμεΑ από όλη την Ευρώπη διεκδικούν εργασία χωρίς αποκλεισμούς

125 οργανώσεις ΑμεΑ από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΣΑμεΑ και του EDF, αιτούνται μια νέα Εγγύηση της ΕΕ για την απασχόληση και τις δεξιότητές τους

Ο Μιχάλης Τζωρτζωρής εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει να έχεις ασφάλεια υγείας

O Διευθύνων Σύμβουλος της AMT Μεσίτες Ασφαλίσεων καλεσμένος στο 1ο επεισόδιο του vidcast «Αν ήξερες!»

Allianz Trade: Πέφτει ο πήχυς της ανάπτυξης, τριπλά ελλείμματα, τουρισμός. Ποιοι τομείς ωφελούνται

Ως προσωρινό αντιμετωπίζεται το σοκ στο βασικό σενάριο των ΕΚΤ και Fed – Τι αναμένεται να προκαλέσουν οι έντονες και διαρκείς πιέσεις στην αγορά ενέργειας

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μελέτη EAEE: Αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

Για ευρήματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν ως κοινωνία και οικονομία κάνει λόγο ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Ερρίκος Μοάτσος

Η ERGO Hellas τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με ολοκληρωμένα ασφαλιστικά προγράμματα

Tονίζοντας τη σημασία τόσο της πρόληψης όσο και της πρόσβασης σε καλά εξοπλισμένες μονάδες υγείας σε κάθε στάδιο της ζωής

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Allianz Greece: Η πρόληψη ως βασική προτεραιότητα για την υγεία μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η εταιρεία υπενθυμίζει τη σημασία της πρόληψης και προτείνει τη mobile εφαρμογή SelfCare

Έχετε σκεφτεί τι θα γίνει σε περίπτωση σύγκρουσης με ανασφάλιστο όχημα;

50 χρόνια από την ίδρυσή του, ο ρόλος του Επικουρικού Κεφαλαίου παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ – Επετειακό συνέδριο την Τρίτη 12 Μαΐου στο Divani Caravel