23.6 C
Athens
Τρίτη 19 Μαΐου 2026

Πωλείται η νοτιοκορεατική μονάδα της Allianz

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Πωλητήριο στη θυγατρική που διατηρεί στη Νότια Κορέα φέρεται να έχει βάλει ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του ώστε να αντιμετωπίσει την «τέλεια καταιγίδα» των χαμηλών επιτοκίων, των αυστηρότερων ρυθμίσεων, των γεωπολιτικών κινδύνων και των ασθενικών ρυθμών ανάπτυξης στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για τη νοτιοκορεατική μονάδα της Allianz έχουν εκδηλώσει οι κινεζικοί ασφαλιστικοί όμιλοι Anbang Insurance Group και Fosun International, αν και για τον τελευταίο πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την «εξαφάνιση» του επικεφαλής Guo Guanchang δυο μήνες πριν (όταν κρατήθηκε επί μέρες από τις κινεζικές αρχές για να «συνεργαστεί» σε έρευνα για τη διαφθορά) τα σχέδια επέκτασή του στο εξωτερικό τελούν εν αμφιβόλω. Προσφορά για την εξαγορά της μονάδας εξετάζει αν θα υποβάλει και η αμερικανική Prudential, καθώς και νοτιοκορεατικοί όμιλοι.

Η κίνηση της Allianz, σε μια στιγμή κατά την οποία πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές μειώνουν την παρουσία τους στην Ασία, εντάσσεται στα μέτρα θωράκισης του ομίλου που υλοποιεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος Oliver Bäte. Σημειώνεται ότι ένα από τα «μελανά σημεία» των αποτελεσμάτων του 2015 της Allianz ήταν η απομείωση της αξίας των δραστηριοτήτων της στην Ασία κατά 171 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του έτους, που αφορούσε κυρίως τον κλάδο ζωής με έδρα την Κορέα. Εκτός από την Allianz, και η Zurich Insurance επανεξετάζει την στρατηγική της στην Ασία και μελετά το ενδεχόμενο πώλησης των μονάδων της στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ.

- Advertisement -

Η μονάδα της Allianz στη Νότια Κορέα δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα, αφού απέφερε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 1,6 δισ. ευρώ στη χρήση του 2014 και λειτουργικές ζημίες 51 εκατ. ευρώ. Η Allianz δραστηριοποιείται σε 14 χώρες της Ασίας, όμως η μερίδα του λέοντος των συμβολαίων υγείας και ζωής περνάνε μέσα από τη θυγατρική της Νότιας Κορέας.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι, εκτός από τη νοτιοκορεατική μονάδα, χαμηλή αποδοτικότητα παρουσιάζει και η θυγατρική της Allianz στην Ταϊβάν, και ο κ. Βäte υπογράμμισε πρόσφατα ότι η Κορέα και η Ταϊβάν είναι δυο αγορές όπου στο παρελθόν είχαν δοθεί προγράμματα υψηλών εγγυημένων αποδόσεων, τα οποία δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Solvency II υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να βάζουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια ως μαξιλάρι για να καλύπτουν τα προγράμματα εγγυημένων αποδόσεων, κάτι που υποχρεώνει την Allianz να εξετάσει πιο προσεκτικά τις μακροπρόθεσμες ροές εσόδων από τα προϊόντα αυτά σε σχέση με τα κόστη τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ισχυρό ξεκίνημα το 2026 η Allianz, με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας – Βίντεο

«Σε καλό δρόμο» προκειμένου να επαληθεύσει την πρόβλεψη για ετήσια κέρδη 17,4 δισ. ευρώ

Allianz Commercial: Ο Karol Dobias νέος Global Head of Multinational της AGCS από την 1η Ιουνίου 2026

Στέλεχος με πολυετή διεθνή εμπειρία και βαθιά γνώση της λειτουργίας των πολυεθνικών ασφαλιστικών προγραμμάτων

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Η Εθνική Τράπεζα προς απόκτηση του 30% στην Allianz Ελλάδος και μακροχρόνια συμφωνία bancassurance

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που μόλις υπεγράφη αποσκοπεί σε διευρυμένη πρόσβαση των πελατών σε λύσεις ζωής, υγείας και γενικών ασφαλίσεων μέσω των καναλιών της τράπεζας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

Allianz Commercial: Ο πόλεμος Νο 1 κίνδυνος πολιτικής βίας για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Eπιταχύνεται η ζήτηση για προγράμματα ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, αλλάζουν οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας

O HALA στο FUEDI & NIVRE Seminar 2026

Οι πραγματογνώμονες διαμορφώνουν το μέλλον της διαχείρισης απαιτήσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Holdings απέκτησε το 50% της Alpha Insurance Brokers

Η εταιρεία ενισχύει τη θέση της στη ρουμανική αγορά και διευρύνει στρατηγικά τη διεθνή της παρουσία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

Allianz Commercial: Ο πόλεμος Νο 1 κίνδυνος πολιτικής βίας για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Eπιταχύνεται η ζήτηση για προγράμματα ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, αλλάζουν οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας

Στηλιτεύει ο Γ. Χατζηθεοδοσίου την εξαίρεση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Για κατάφωρη αδικία σε βάρος επαγγελματιών που ειδικά αυτή την περίοδο δίνουν αγώνα επιβίωσης κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Στο +16,1% η παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο τρίμηνο 2026

Προσεγγίζει τα 1,6 δισ. ευρώ με αύξηση 27,2% στις ασφαλίσεις ζωής και 7,1% στις ασφαλίσεις κατά ζημιών

Sofos Insurance Agency: Εύσημα διαχρονικής συνεργασίας και αποτελεσματικότητας από την ERGO

O Χρ. Σοφός παρέλαβε σημαντικό βραβείο από τον Ερ. Μοάτσο στο πλαίσιο εκδήλωσης για το Ανεξάρτητο Δίκτυο Πωλήσεων της ασφαλιστικής