AON Benfield: 4 δισ. δολάρια κόστισε ο βαρύς Γενάρης

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 4 δισ. δολάρια παγκοσμίως εκτιμά η Aon Benfield τις οικονομικές ζημίες που προκάλεσε η χειμωνιάτικη κακοκαιρία στο Βόρειο Ημισφαίριο τον Ιανουάριο. Από το ποσό αυτό, τουλάχιστον 2 δισ. δολ. αναλογούν στις ζημίες που προκάλεσε η χιονοθύελλα Τζόνας που έπληξε τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Impact Forecasting, του βραχίονα της Aon Benfield που εξειδικεύεται στις φυσικές καταστροφές, ο Jonas ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη χιονοθύελλα που χτύπησε τις ΗΠΑ τα τελευταία 60 χρόνια. Προκάλεσε μεταξύ άλλων πρωτοφανή χιονόπτωση, θυελλώδεις ανέμους, πλημμύρες στις παραλιακές περιοχές και ισχυρές καταιγίδες που είχαν ως αποτέλεσμα 58 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα να τραυματιστούν. Θεωρείται ωστόσο ότι οι ζημίες που καλύπτονται από ασφάλιση δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο προβλεπόταν αρχικά, αν και αναμένεται να κατατεθούν αιτήσεις αποζημίωσης για διαταραχές εργασιών το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Impact Forecasting εκτιμά ότι οι ασφαλισμένες ζημίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ θα ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο… στρατηγός χειμώνας έφερε σημαντικές ζημίες και στην Ευρώπη αλλά και στην Ανατολική Ασία, προκαλώντας 116 θανάτους στην Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα μέσα στον Ιανουάριο. «Ο χειμώνας έκανε αισθητή την παρουσία του στο Βόρειο Ημισφαίριο στις αρχές του 2016», σχολίασε o επικεφαλής της Impact Forecasting Adam Podlaha. «Παρότι η χειμωνιάτικη κακοκαιρία ιστορικά δεν συγκαταλέγεται στις πιο επιζήμιες φυσικές καταστροφές, συγκρινόμενη π.χ. με τους τροπικούς κυκλώνες ή τις πλημμύρες, μπορεί να επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία με κόστη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κίνδυνος αυτός είναι κάτι που πρέπει να λάβει υπόψη ο ασφαλιστικός κλάδος, καθώς οι αιτήσεις αποζημίωσης μπορούν να συσσωρευθούν γρήγορα».

Σημειώνεται ότι η χειμωνιάτικη κακοκαιρία οδήγησε τον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κλάδο να «γράψει» πολύ μεγαλύτερες ζημίες πέρυσι, εξαιτίας της δίνης πολικού ψύχους που «έβαλε στον πάγο» τις βόρειες και βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο φετινός χειμώνας αποδεικνύεται πιο ήπιος (μέχρι στιγμής), αλλά και πάλι ο οικονομικός αντίκτυπος κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι.

Στα πιο καταστροφικά γεγονότα του Ιανουαρίου συμπεριλαμβάνονται:
-Ο τυφώνας Μαρίτα, που πέρασε από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Σκανδιναβία προκαλώντας ασφαλισμένες ζημίες άνω των 100 εκατ. δολαρίων.
-Μια σειρά καταιγίδων στην περιοχή του Ειρηνικού εξαιτίας του Ελ Νίνιο, που προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις και χιόνια στην Καλιφόρνια. Οι ζημίες ξεπερνούν τα 125 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 65 εκατ. δολάρια είναι ασφαλισμένες.
-Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την Βραζιλία και τον Ισημερινό, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων και την καταστροφή 15.000 κατοικιών. Οι ζημίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια.
-Ο σεισμός 6,7 Ρίχτερ που έπληξε την βορειοανατολική Ινδία στις 3 Ιανουαρίου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 22 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 300. Οι ζημίες υπερβαίνουν τα 75 εκατ. δολάρια.
-Η πυρκαγιά στην περιοχή Γουαρούνα της Δυτικής Αυστραλίας, που προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες 42 εκατ. δολαρίων τουλάχιστον.
-Η ξηρασία στη Νότιο Αφρική, που προκάλεσε καταστροφές ύψους 250 εκατ. δολαρίων στις σοδειές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*