Χρόνια πολλά και διαφορετικά…

[starbox]

Φτάσαμε στο τέλος μιας ακόμη χρονιάς. Το 2014 κύλησε και αυτό όπως και τα προηγούμενα (πέντε τελευταία έτη).
Αγωνία, ρευστό περιβάλλον, έντονη αστάθεια, δυσκολία στην οικονομία, σκληρές συνθήκες στην αγορά, φόροι, φέσια, χρέη. Ανεργία, κλειστά καταστήματα, και πολλά ακόμα αρνητικά.

Θετικά; Αρκετά όχι όμως ικανά να φέρουν την αλλαγή. Έγινε προσπάθεια σε πολλά επίπεδα η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε και τελεί εν εξελίξει… Φημολογείται, ότι οι κόποι μας είναι σε καλό δρόμο, ακούγεται ότι σύντομα εξερχόμαστε του μνημονίου, συζητείται ότι τα επόμενα 2, 3 ή και περισσότερα χρόνια και δουλειές θα δημιουργηθούν και ανάπτυξη θα έλθει.

Όμως, για το παρόν όλοι εύχονται κουράγιο, υπομονή και προσπάθεια. Το περιβάλλον λοιπόν δύσκολο. Όμως υπάρχουν ζωντανές εστίες. Οι «εστίες» αυτές, οι διάφορες «εστίες», συνέχισαν και το 2014 στην ίδια δική τους αυτόνομη γενικά θετική πορεία. Άλλοι πήγαν καλά, άλλοι καλύτερα, άλλοι με προσπάθεια όλο και κάτι πέτυχαν. Όλα αυτά όμως ήταν εστιακά. Δεν υπήρχε κάτι για το συλλογικό καλό.

Αυτές οι φωτεινές εξαιρέσεις βεβαιώνουν ότι τα πράγματα για κάποιους πάνε καλά όταν οι υπόλοιποι βαδίζουν σε λασπότοπο. Βήμα αργό και δύσκολο. Βήμα αβέβαιο και με απρόοπτα. Και όμως κάποιοι το λένε βέβαιο. Το χαρακτηρίζουν επιτυχές και σίγουρο, το ανάγουν σε σωτήριο επιλογή και υποστηρίζουν ότι μετά στο τέλος του βάλτου υπάρχει στεγνό, σταθερό και εύφορο έδαφος.

Τάζουν προοπτική μετά τον αγώνα, την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι η σταθερότητα των τελευταίων (5) ετών, εν μέσω της οποίας οι λίγοι προχωρούν δυναμικά, οι λιγότεροι καταφέρνουν να αναπτυχθούν ήπια, κάποιοι άλλοι επιβιώνουν και οι πολλοί, οι πάρα πολλοί αγκομαχούν.
Η ασφαλιστική αγορά μέρος του περιγραφόμενου περιβάλλοντος, περπάτησε και αυτή το 2014 σε λασπότοπο. Το τι έγινε γνωστό. Ανείσπρακτές οφειλές, χρέη, υποτιμολογήσεις, αθέμιτος ανταγωνισμός. Και από την άλλη, υπερπαραγωγές, εντυπωσιακές, και αντιφατικές με τα ισχύοντα στην οικονομία, επιδόσεις αξιοσημείωτες και προσαρμογή στη solvency και αγώνας δρόμου…
Όλα αυτά συμβαίνουν αρκετά χρόνια. Και κάθε αρχή νέου έτους ελπίζουμε ότι ο επόμενος θα είναι το τέλος της κατηφόρας. Ακούγεται ότι τα πράγματα τείνουν να αλλάξουν και πώς το επόμενο θα είναι καλύτερο. Όλα πέρασαν το κατώφλι της μονιμότητας και έγιναν καθεστώς.
Ας ευχηθούμε λοιπόν το επόμενο έτος να είναι απλά διαφορετικό, χωρίς ρουτίνα, χωρίς τις ίδιες γνωστές υποσχέσεις, χωρίς επαναλήψεις μέτρων ενεργειών και προσδοκιών.

Καλές γιορτινές ημέρες από το συντακτική ομάδα του ΙW…

Γιάννης Βερμισσώ, Διευθυντής Σύνταξης

Βίκυ Γερασίμου, Αρχισυνταξ’ία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*