Ελενα Ερμείδου
Αυξημένες επιχορηγήσεις και φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο οικονομικών για να τονώσει την επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.
Τα κίνητρα αυτά πολύ πιθανόν να κινητοποιήσουν και συγχωνεύσεις μικρών ασφαλιστικών στην Ελλάδα με άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, ωστόσο οι εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο είναι μία σύνθετη διαδικασία που προϋποθέτει προσεκτικό σχεδιασμό έχει αναφέρει η Ζέπος & Γιαννόπουλος -Εταιρεία η οποία ενήργησε ως Σύμβουλος για την πώληση του υποκαταστήματος στην Ελλάδα της AXA Ασφαλιστικής ΑΕ στην Generali.
Νομικοί κίνδυνοι
Σε κάθε εξαγορά, τονίζει πως οι νομικοί κίνδυνοι μπορεί να συνδέονται με ζητήματα εταιρικής φύσης, εργασιακά, φορολογικής φύσης, ή εκκρεμών απαιτήσεων ή αντιδικιών. Όταν η εξαγοραζόμενη εταιρεία είναι ασφαλιστική επιχείρηση, υπάρχουν πρόσθετες ιδιαιτερότητες λόγω της φύσης της ασφαλιστικής δραστηριότητας και του ρυθμιστικού πλαισίου. Το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες υπάγονται σε αυστηρό πλαίσιο εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο, από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή, και του βαθμού κανονιστικής τους συμμόρφωσης. Άλλοι κίνδυνοι μπορεί να σχετίζονται με την συμμόρφωση των όρων των ασφαλιστηρίων στην ασφαλιστική νομοθεσία ή την νομοθεσία περί προστασίας καταναλωτή και προστασίας των προσωπικών δεδομένων ή τις συναφθείσες συμβάσεις αντασφάλισης Η διενέργεια ενδελεχούς νομικού ελέγχου από δικηγόρους με εξειδίκευση στο ασφαλιστικό δίκαιο και η σε βάθος κατανόηση της λειτουργίας της ασφάλισης και της ασφαλιστικής αγοράς αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση των κινδύνων που ανακύπτουν σε εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών.
Κανονιστικό πλαίσιο
Αναφερόμενη στο κανονιστικό καθεστώς υπογραμμίζει πως το ασφαλιστικό κανονιστικό πλαίσιο είναι ενιαίο στα κράτη μέλη ΕΕ και βασίζεται στην Οδηγία Solvency II του 2008. Οι ενοποιημένοι κανόνες διαμορφώνουν ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κοινά εχέγγυα φερεγγυότητας και επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσης. Οι ενιαίοι αυτοί κανόνες επιτρέπουν και διευκολύνουν την διασυνοριακή δραστηριοποίηση των ασφαλιστικών εταιρειών, μέσω ελεύθερης παροχής υπηρεσιών ή εγκατάστασης και την προαγωγή της κοινής ασφαλιστικής αγοράς. Παρέχουν όμως ένα πρόσθετο πλεονέκτημα. Στο πλαίσιο μίας εξαγοράς ασφαλιστικής εταιρείας από ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει σε άλλο κράτος μέλος, το κοινό πλαίσιο επιτρέπει την απευθείας συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων ασφαλιστικών εποπτικών αρχών, γεγονός που επιταχύνει ιδιαιτέρως την διαδικασία έγκρισης της συναλλαγής από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Μελλοντικές αξιώσεις
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της εξαγοράς μίας ασφαλιστικής εταιρείας τονίζει μεταξύ άλλων ότι μετά την μεταβίβαση των μετοχών και για μία περίοδο τουλάχιστον 2 ετών ενδέχεται να ανακύψουν αποζημιωτικές αξιώσεις του αγοραστή κατά του πωλητή που απαιτούν την συνέχιση της νομικής εκπροσώπησης των μερών. Η διατήρηση επομένως ενεργής της σχέσης με τους εξωτερικούς νομικούς συμβούλους που έχουν σε βάθος γνώση των όρων της συναλλαγής, είναι επομένως πολύ σημαντική. Αντίστοιχα, κατά το στάδιο αυτό πρόσθετη νομική υποστήριξη μπορεί να απαιτηθεί σε διάφορα άλλα επίπεδα.