Ανασφάλιστα … θα είναι η τελευταία φορά;

της Ελενας Ερμείδου

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των υποσχέσεων και το Φθινόπωρο η εποχή των πράξεων και των αλλαγών. Και για να πάμε κατευθείαν στο θέμα που θέλω να σχολιάσω: αυτόν τον μήνα αναμένεται η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία την τσιμπίδα εντοπισμού των ανασφάλιστων, βάζοντας σε λειτουργία τον νέο μηχανισμό, μεταξύ άλλων και με την βοήθεια σαρωτών των πινακίδων των οχημάτων.

Το ξέρουμε, δεν είναι κάτι καινούργιο, ο μηχανισμός έχει στηθεί και από άλλες κυβερνήσεις, το κουμπί έχει και δεν έχει πατηθεί. Αυτό, το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές και εγώ από αυτή την στήλη, γράφοντας τα ίδια και τα ίδια με μικρές παραλλαγές, ανάλογα με τις παρεμβάσεις κάθε κυβέρνησης και υπουργείου, κάθε Σεπτέμβριο ή πριν από τις πολιτικές εκλογές. On-line θα ήταν οι έλεγχοι από εδώ και χρόνια.Πριν μήνες, από το Μάιο που το σχέδιο μπήκε σε νέα διαβούλευση, μπήκε σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός του επικοινωνείν μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Γράψαμε στο IW τέθηκε τέλος στα ανασφάλιστα οχήματα, μηχανάκια και για ότι ‘δίποδο’, ή ‘τετράποδο. Παρουσιάστηκε αργότερα ο μηχανισμός, τα γρανάζια του μηχανισμού και η αποτελεσματικότητα. Πόσο αποδοτικός θα είναι. Πολλά λεφτά θα δαπανήθηκαν για να γίνει τόσο αποτελεσματικός ο μηχανισμός εντοπισμού των ανασφάλιστων. Διάφοροι σύμβουλοι θα συμμετείχαν στις μικρό-αλλαγές που έγιναν μέσω παρεμβάσων. Δημοσιογράφοι καλέστηκαν διαπιστευμένοι του υπουργείου οικονομικών, ανάπτυξης όπως της Ενωσης Ασφαλιστικων Εταιρειών Ελλάδος, για να πληροφορηθούν για το νέο σύστημα ελέγχων και κυρώσεων για τα ανασφάλιστα οχήματα. Και μπήκαμε στον Σεπτέμβριο.

Θα είναι επιτέλους ο τελευταίος Σεπτέμβριος και η τελευταία φορά που γράφω τα ίδια, ότι η κυβέρνηση, σήμερα ΑΑΔΕ θα φέρει σε πέρας τις διασταυρώσεις στοιχείων μέσω μιας νέας πλατφόρμας για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και των οχημάτων που δεν έχουν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους;

Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο ο εντοπισμός των ανασφάλιστων, αλλά και η αποτελεσματικότητα εντοπισμού των οχημάτων που έχουν περάσει ΚΤΕΟ και έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας Και, ας μην λησμονούμε ότι οι νέες ρυθμίσεις αφορούν την ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για την υποχρεωτική ασφάλισης.