back to top
24.8 C
Athens
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026

Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα

Η ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σταύρου Θωμαδάκη, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης».
Ο Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σταύρος Θωμαδάκης θεώρησε ιδιαίτερα χρήσιμο για την οικονομία τον 2ο Ασφαλιστικό Πυλώνα (αλληλουχία αποταμίευσης-κεφαλαιοποίησης-επένδυσης), περιγράφοντάς τον στην Ελλάδα ως έναν «πολλά υποσχόμενο νάνο» (λόγω του μικρού μεγέθους που έχει σήμερα).
«Ο 2ος Πυλώνας Ασφάλισης είναι ένα σύστημα αποταμίευσης που καταλαμβάνει έναν ενδιάμεσο ρόλο ιδιωτικής πρωτοβουλίας μεταξύ δημόσιας παρέμβασης και ιδιωτικής παρέμβασης στον ασφαλιστικό τομέα. Είναι ένα αυτόνομο όχημα της κοινωνίας, της Κοινωνίας των Πολιτών θα έλεγα, ένας πόλος δημιουργίας και συσσώρευσης κεφαλαίου. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού ο 2ος Πυλώνας έχει λάβει τεράστιο μέγεθος», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνολικά, το βιβλίο του Δρ. Χρήστου Π. Νούνη με τίτλο «Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης» επιδιώκει να «φωτίσει» τον μικρόκοσμο του Οικοσυστήματος του 2ου Πυλώνα Ασφαλιστικής Προστασίας (Επαγγελματική Ασφάλιση), αναδεικνύοντας τα ζωτικά οφέλη του θεσμού στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Ο θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης αποτελεί μία εμβληματική πρωτοβουλία συλλογικού χαρακτήρα των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζόμενοι), ο οποίος λόγω των ιδιαίτερων ιδεολογικών και επιχειρησιακών του χαρακτηριστικών δεν πρέπει να συγχέεται αφενός με τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης (υποχρεωτική και αυτοδίκαια κάλυψη), αφετέρου με τα ιδιωτικά (ομαδικά ή προσωπικά) συνταξιοδοτικά προγράμματα (προαιρετική κάλυψη), που σχεδιάζονται και διαχειρίζονται από επιχειρήσεις της ασφαλιστικής αγοράς.
Η σχετική ανάλυση προσεγγίζει την Επαγγελματική Ασφάλιση ως ένα εμπειρικά δοκιμασμένο μηχανισμό συστηματικής και μακροπρόθεσμης αποταμίευσης που διασφαλίζει την επάρκεια του συνταξιοδοτικού εισοδήματος και συμβάλλει στην κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης μετά την αποχώρηση από την αγορά εργασίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χρ. Νούνης: Ο 2ος Πυλώνας πρέπει να διεισδύσει σημαντικά στην ελληνική αγορά εργασίας

Δήλωση του Προέδρου ΔΣ της ΕΛΕΤΕΑ και του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο του #ocin26

Θετικές επιδόσεις των Τ.Ε.Α. και νέες προοπτικές για τον 2ο Πυλώνα Ασφάλισης

Με επίκεντρο τις θετικές επιδόσεις των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.), τις εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης και τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια ομιλία του Δρ. Χρήστου Νούνη

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης στο #ocin26: Η ανάπτυξη του β’ πυλώνα ασφάλισης αποτελεί στρατηγική επιλογή

Μέσω της SIU, επισήμανε μεταξύ άλλων, η ΕΕ μπορεί να επενδύσει στο μέλλον της και να πολλαπλασιάσει την ισχύ της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αυξήθηκε κατά 8,1% η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ το β΄ τρίμηνο

Διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ

Β. Λαζαράκου: Στόχος μας για τα ΤΕΑ οι ασφαλείς επενδύσεις

Δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο περιθώριο του #ocin26

ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως στην Ολομέλεια της Βουλής: 10 αλήθειες για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

«Η μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής προσπάθεια να εξασφαλίζουμε ένα σύστημα βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας εποχής»

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Σπύρος Ιερείδης: «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν θα είναι η πρόβλεψη, αλλά η ικανότητα προσαρμογής»

Συνέντευξη του CFA, Chartered MCSI Manager Asset Management της CISCO (Cyprus Investment & Securities Corp. Ltd), στον Λάμπρο Ρόδη

Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδισε το στοίχημα των 350.000 και ανεβάζει τον πήχη στις 800.000

Η νέα ηλεκτρονική πύλη της εταιρείας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου του 2027

SOS της EIOPA για το Nat Cat gap: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των καταστροφών;

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα βρίσκεται πλέον ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Greek Hospitality Awards 2026: Η κορυφαία συνάντηση της ελληνικής φιλοξενίας σάς περιμένει

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, παρουσία στελεχών του τουριστικού κλάδου, εκπροσώπων φορέων και ΜΜΕ

560 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες για αναβάθμιση υποδομών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

670 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν 150.000+ μαθητές και εκπαιδευτικούς χάρη στη μεγαλύτερη πρωτοβουλία ΕΚΕ της χώρας