back to top
18 C
Athens
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025

Το ν/σ για τις φυσικές καταστροφές ευνοεί την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης

…με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ιδιωτική Ασφάλιση

του Γεώργιου Ανδρεόπουλου, Τεχνικού Διευθυντή της Syndea

- Advertisement -

Στην αντιμετώπιση των οικονομικών απωλειών από φυσικές καταστροφές με τη συνδρομή της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς προσανατολίζεται η Πολιτεία, με την κατάθεση προς διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου «Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή».

Με τις ρυθμίσεις επιδιώκεται η αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που πηγάζουν από την αυξανόμενη ένταση της κλιματικής αλλαγής, η οποία οδηγεί σε συχνότερη εκδήλωση καταστροφικών φυσικών φαινομένων, όπως δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών, θυελλών και άλλων.

- Advertisement -

Ειδικότερα, από την 1.1.2025, θεσπίζεται η υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 2 εκατ. για πυρκαγιά από φυσικά αίτια, πλημμύρα και σεισμό. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που θα προκληθούν σε ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις καθώς και σε λοιπά στοιχεία του ενεργητικού της επιχείρησης (εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής και αποθηκευμένα προϊόντα) και για ποσοστό 70% της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.

Στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν με την άνω υποχρέωση θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο και θα εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές στα περιουσιακά τους στοιχεία που προέρχονται από φυσικές καταστροφές, περιλαμβανομένης και της στεγαστικής συνδρομής.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ευνοεί την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών, τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και τη στροφή στην υποχρεωτική ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών οχημάτων έναντι του κινδύνου για ζημιές από φυσικές καταστροφές. Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, η οποία παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα, καθώς σε επόμενη φάση αναμένεται να δρομολογηθούν επιπρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κατοικίες, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, όπου η ιδιωτική ασφάλιση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα συμπράττει αρμονικά με την κρατική αρωγή.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εναρμονίζονται με αντίστοιχες πρακτικές που έχουν θεσπιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική πρόκληση ώστε να διευρύνει τις εργασίες της, να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση πολιτών και επιχειρήσεων και να συνδράμει σημαντικά στον περιορισμό των οικονομικών απωλειών που επιφέρει η κλιματική κρίση στο κράτος και τις επιχειρήσεις.

Από τη θεωρία, ωστόσο, ως την τελική εφαρμογή, ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζεται στενή συνεργασία και κατανόηση μεταξύ της Πολιτείας και των θεσμών της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, ώστε να αποσαφηνιστούν και να συμφωνηθούν σημαντικά ζητήματα που απορρέουν από τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη συνήθη ασφαλιστική πρακτική ανάληψης κινδύνων, τις προβλεπόμενες απαλλαγές, τα όρια κάλυψης και τους περιορισμούς των αντασφαλιστικών συμβάσεων.

Από το περιοδικό Insurance World (Αφιέρωμα Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφώ/ Έλενα Ερμείδου, Τεύχος Μάιος-Ιούνιος 2024)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz SΕ: Δωρίζει 200.000 σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές

Το 50% θα κατευθυνθεί στον Ερυθρό Σταυρό προς ανακούφιση των πληγέντων και το υπόλοιπο 50% σε ενέργειες πρόληψης

Allianz Partners: Αντικαθιστά το 8% των εργαζομένων της με μηχανήματα AI

Η απόφαση οφείλεται στην αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτοματοποιημένων συστημάτων υποστήριξης πελατών

Εγγυήσεις, πυρκαγιές και αστικές προδιαγράφουν το μέλλον

Τη νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς υποδεικνύουν τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Ασφάλιση φυσικών καταστροφών: Το τρίπτυχο επιτυχίας της Allianz

Για την Allianz, η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών δεν λύνει το πρόβλημα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Π. Κασκαρέλης: Οι προτεραιότητες της Υδρογείου Ασφαλιστικής για τα επόμενα χρόνια

«Κλείνοντας τη χρονιά με θετικό αποτύπωμα, προχωρούμε προς το 2026 με σχέδιο, συνέπεια και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό»

Η πράσινη ασφάλιση ως ανάγκη: Η Ελλάδα μπροστά στην πρόκληση της περιβαλλοντικής ευθύνης

Οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, ως γέφυρα μεταξύ επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, έχουν χρέος να πρωτοστατήσουν σε αυτήν τη μετάβαση

Εγγυήσεις, πυρκαγιές και αστικές προδιαγράφουν το μέλλον

Τη νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς υποδεικνύουν τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Η Atradius Greece εγκαινιάζει τη σειρά «Atradius Expert Talks» – Βίντεο

Στο πρώτο βίντεο, ο Χ. Παναγιωτόπουλος, Διευθυντής Υπηρεσιών Κινδύνου, θέτει το ερώτημα: «Τελικά τι πρέπει να αξιολογούμε; Αριθμούς ή ανθρώπους;»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΑΕΕ: Κατάλογος των critical ICT providers κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού DORA

Oι εν λόγω πάροχοι τίθενται υπό εποπτεία και υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνου

«The Future of Insurance»: Η KPMG στην Ελλάδα παρουσιάζει τη 15η Ετήσια Έκθεση για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά

Ένα πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής ανάλυσης του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Electra Palace Athens στις 9/12

7 χρόνια επιτυχίας για την Coface Ελλάδος – Η νέα στέγη στο Μαρούσι ανοίγει δρόμους για την επόμενη φάση ανάπτυξης

Η διπλή γιορτή σηματοδότησε την έναρξη νέου κεφαλαίου, καθώς η εταιρεία περνά δυναμικά στην 8η χρονιά της

Ανακοίνωση της ΠΟΑΔ για το δικαίωμα συμβολαίου

Η Ομοσπονδία ζητά την ανάκληση πρόσφατης απόφασης της Εθνικής Ασφαλιστικής για επιβολή δικαιώματος συμβολαίου υφιστάμενα προγράμματα υγείας

Δημογραφικό: Η πρόκληση της Ελλάδας του 2040 και η συμβολή της Eurobank

H τράπεζα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού «με σχεδιασμό, επιστημονική ανάλυση, αλλά και εθνική ευαισθησία»