back to top
27.6 C
Athens
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026

Η μεγαλύτερη καταστροφή α’ 6μήνου, πόσο κόστισε

Ελενα Ερμείδου

Νέα έκθεση της Munich Re αποκαλύπτει ότι οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές το 1ο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια, 68% υψηλότερες από τον μέσο όρο της δεκαετίας των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Ο σεισμός στην Ιαπωνία ήταν το ακριβότερο καταστροφικό γεγονός του πρώτο εξαμήνου με το συνολικό του κόστος να έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

- Advertisement -

Η νέα αυτή έκθεση της Munich Reπαρατηρεί, επίσης ότι οι παγκόσμιες ζημίες το 1ο εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα  120 δισεκατομμύρια δολάρια, χαμηλότερες από το σύνολο των 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προηγούμενου έτους.

Οι αξιώσεις για αποζημιώσεις για κινδύνους όπως είναι οι ισχυρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές, ήταν και πάλι αυξημένες, με το 68% των συνολικών απωλειών και το 76% των ασφαλισμένων ζημιών να έχουν ως κύρια αιτία τις φυσικές καταστροφές.

- Advertisement -

Στις ΗΠΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2024 η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) κατέγραψε 1.250 ανεμοστρόβιλους γεγονότα που αύξησαν το δείκτη ζημιών των ασφαλιστικών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Munich Re και με βάση τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2024, αυτή είναι η τέταρτη πιο δαπανηρή χρονιά όσον αφορά τις σοβαρές απώλειες από καταιγίδες στις ΗΠΑ με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων περισσότερα από τα  34 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα. Συγκρίνοντας τα στοιχεία του 2024 με τα στοιχεία του 2023, το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι συνολικές απώλειες  ήταν περίπου στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλισμένων ζημιών ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σημείο που θα πρέπει να τονιστεί ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν υψηλότερη των μέσων επιπέδων κατά 1,5ο C. H Munich Re τονίζει στην έκθεση της ότι οι υψηλές θερμοκρασίες κατέκλυσαν όλη την υφήλιο.

Επιπλέον, υπήρξαν πλημμύρες σε περιοχές όπου είναι εξαιρετικά σπάνιες, όπως το Ντουμπάι. Στην περίπτωση του Ντουμπάι, αν και δεν έχουν καταλήξει οι επιστήμονες, όμως θεωρείται πολύ πιθανό ότι η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο.

Το ακριβότερο καταστροφικό γεγονός που σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο ήταν ο σεισμός στην Ιαπωνία μεγέθους 7,5 ρίχτερ, ο οποίος υπολογίζεται ότι κόστισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια με τις ασφαλισμένες ζημιές να διαμορφώνονται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

RVS26, Munich Re: Οι κίνδυνοι αποκτούν ολοένα πιο παγκόσμιο και ασταθή χαρακτήρα – Η αξία της αντασφάλισης

Οι ασφαλισμένες ζημίες από κινδύνους που δεν αφορούν συμβάντα πολύ μεγάλων καταστροφών ξεπέρασαν για πρώτη φορά πέρυσι τα 100 δισ. δολάρια

Ηρθε η ‘επιταγή’ των ασφαλισμένων ζημιών από καταστροφές, Munich Re

Οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές ανήλθαν συνολικά στα 44 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί σε ασφαλιστικό κενό της τάξης του 60%

Ο ιστός της αράχνης απλώνεται σε όλον τον κόσμο, μεγάλα θύματα της ΤΝ και ιδιώτες

Τα ευρήματα της έρευνας «Munich Re Global Cyber ​​Risk and Insurance Survey 2026» υποδεικνύουν ότι ένας στους δύο ανθρώπους έχει ήδη πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

SOS της EIOPA για το Nat Cat gap: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των καταστροφών;

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα βρίσκεται πλέον ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Στους 50.000 πελάτες η Anytime στη Ρουμανία – Το ορόσημο που θέτει τον πήχη για την επόμενη ημέρα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Couuntry Manager Αντώνης Τσακνάκης, «τα καλύτερα έρχονται»

Ταπισερί της Μπαγιέ: Όταν η ασφάλιση πρέπει να βάλει τιμή στο ανεκτίμητο*

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η Ταπισερί «αξίζει» 1,1 δισ. δολ., αλλά τι ακριβώς ασφαλίζεις όταν δεν μπορείς να αντικαταστήσεις αυτό που χάνεται

RVS26, Munich Re: Οι κίνδυνοι αποκτούν ολοένα πιο παγκόσμιο και ασταθή χαρακτήρα – Η αξία της αντασφάλισης

Οι ασφαλισμένες ζημίες από κινδύνους που δεν αφορούν συμβάντα πολύ μεγάλων καταστροφών ξεπέρασαν για πρώτη φορά πέρυσι τα 100 δισ. δολάρια

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Σπύρος Ιερείδης: «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν θα είναι η πρόβλεψη, αλλά η ικανότητα προσαρμογής»

Συνέντευξη του CFA, Chartered MCSI Manager Asset Management της CISCO (Cyprus Investment & Securities Corp. Ltd), στον Λάμπρο Ρόδη

Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδισε το στοίχημα των 350.000 και ανεβάζει τον πήχη στις 800.000

Η νέα ηλεκτρονική πύλη της εταιρείας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου του 2027

SOS της EIOPA για το Nat Cat gap: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των καταστροφών;

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα βρίσκεται πλέον ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Greek Hospitality Awards 2026: Η κορυφαία συνάντηση της ελληνικής φιλοξενίας σάς περιμένει

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, παρουσία στελεχών του τουριστικού κλάδου, εκπροσώπων φορέων και ΜΜΕ

560 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες για αναβάθμιση υποδομών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

670 ανακαινισμένα σχολεία υποδέχθηκαν 150.000+ μαθητές και εκπαιδευτικούς χάρη στη μεγαλύτερη πρωτοβουλία ΕΚΕ της χώρας