Allianz: Μενού «χαμηλών εκπομπών άνθρακα»

Ελενα Ερμείδου

Στόχο να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα όλων των δραστηριοτήτων στο μισό σε σχέση με τους ολυμπιακούς αγώνες, για παράδειγμα στο Λονδίνο 2012 ή το Ρίο 2016 που εξέπεμψαν περίπου 3,5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, έχουν θέσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024, σύμφωνα με σημερινή οικονομική μελέτη της Allianz.

Η μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στο Παρίσι θα προέλθει από ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων και προσωρινών υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές 

Η ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στους θεατές θα προσφέρεται μενού «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» με τροφές που περιέχουν περισσότερα φυτικά συστατικά. Για την ψύξη των χώρων θα εγκατασταθεί κάτω από το Ολυμπιακό Χωριό ένα υπόγειο σύστημα υδρόψυξης, παρόμοιο με αυτό του Λούβρου που λειτούργησε κατά τους πρόσφατους καύσωνες. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Athletes Village, που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα στο Seine-Saint-Denis, θα μετατραπεί σε μια οικιστική και εμπορική γειτονιά χαμηλών εκπομπών άνθρακα, φιλική προς το περιβάλλον.

Φιλοξενώντας αρχικά 15.600 αθλητές και αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και 9.000 κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων, το Ολυμπιακό Χωριό θα φιλοξενήσει τελικά 6.000 νέους κατοίκους από το 2025.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 σύμφωνα με την Allianz θα αποτελέσουν ένα πειραματικό έργο ευθυγραμμισμένο πάνω στις αρχές της πράσινης ανάπτυξης και παγκόσμιους στόχους της βιωσιμότητας, όπως αυτοί που περιγράφονται στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Τουρισμός πηγή εσόδων 

Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα ενισχύσουν τον ΑΕΠ άνευ σημαντικού κόστους στα δημοσιονομικά του κράτους. Με άλλα λόγια οι δαπάνες για τους Ολυμπιακούς δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.  Το Παρίσι βασίζεται κυρίως στα έσοδα από τουρισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις