back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026

Δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

του Νίκου Γεωργόπουλου*

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητά τους τυποποιώντας χρονοβόρες διαδικασίες, με παράλληλη απελευθέρωση χρόνου, που θα αφιερώσουν στη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων με τους πελάτες τους και την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών, οι οποίες θα προσφέρουν διαφοροποίηση στην εξυπηρέτησή τους.

- Advertisement -

Σύμφωνα με εκθέσεις μεγάλων συμβουλευτικών εταιρειών, η τεχνητή νοημοσύνη και οι σχετικές τεχνολογίες θα φέρουν μεγάλες αλλαγές σε όλες τις ασφαλιστικές δραστηριότητες. Όσες εταιρείες καταφέρουν την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης θα κερδίσουν έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους που δεν θα το κάνουν.

Κάθε φορά που κάτι νέο έρχεται, προκαλείται ανησυχία για το τι μπορεί να αλλάξει. Έτσι και τώρα, ορισμένοι διαμεσολαβητές ανησυχούν ότι η τεχνολογία θα τους αντικαταστήσει, λόγω της αυξανόμενης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάληψη κινδύνων, τη διαχείριση ζημιών και την εξυπηρέτηση πελατών.

- Advertisement -

 

Οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσουν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και να εστιάσουν σε αυτές τις δραστηριότητες που δίνουν αξία στη σχέση με τον πελάτη τους και όχι απλά στη διεκπεραίωση μιας συναλλαγής. Οι διαμεσολαβητές διαθέτουν γνώση των εταιρικών κλάδων, ικανότητα και εμπειρία να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορέσει να αναπαραγάγει τη στρατηγική τους σκέψη, τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες και την εξυπηρέτηση που προσφέρουν στην αναζήτηση λύσεων για λογαριασμό των πελατών τους. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει όμως στη διαφοροποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν σε σχέση με τους διαμεσολαβητές που δεν τη χρησιμοποιούν.

Η τεχνητή νοημoσύνη θα γίνει ένας πολύτιμος συνεργάτης του διαμεσολαβητή

Η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει στους διαμεσολαβητές εταιρικών ασφαλίσεων πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα, εξορθολογίζει τις επιχειρησιακές διαδικασίες και βοηθά στην αυτοματοποίηση χρονοβόρων εργασιών. Με την υιοθέτηση τέτοιων εργαλείων και ψηφιακών πλατφορμών, οι διαμεσολαβητές μπορούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την εξυπηρέτηση των πελατών τους και να μετριάσουν τον κίνδυνο λαθών και παραλείψεων. Με λίγα λόγια, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους διαμεσολαβητές να πετύχουν σε έναν κλάδο που μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνει την εμπειρία του πελάτη

Η πιο αποτελεσματική χρήση της AI στις ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με έρευνα της PwC του 2021, είναι η παροχή θετικότερης εμπειρίας πελατών. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στους διαμεσολαβητές να παρέχουν ταχύτερες και ακριβέστερες απαντήσεις στα ερωτήματα των πελατών. Επιπλέον, οι αναλύσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη τούς βοηθούν να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών τους, επιτρέποντάς τους να προσαρμόζουν ανάλογα υπηρεσίες τους.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει καλύτερη διαχείριση κινδύνων

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά επίσης τους διαμεσολαβητές να αξιολογούν και να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους, αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων, και να εντοπίζουν μοτίβα και τάσεις που οι διαμεσολαβητές δεν είναι σε θέση να δουν, επιτρέποντας στους μεσίτες να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους διαμεσολαβητές να εντοπίζουν πιθανή απάτη και άλλους κινδύνους, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή τους.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Τελικά, με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, οι διαμεσολαβητές αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ομοειδών τους που αργούν να υιοθετήσουν την τεχνολογία. Οι πελάτες αναμένουν ιδιαίτερα εξατομικευμένες εμπειρίες και οι διαμεσολαβητές που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες αυτές ταχύτερα και ευκολότερα και είναι σε καλύτερη θέση να προσελκύσουν και να διατηρήσουν πελάτες.

Επενδύουν οι διαμεσολαβητές στην τεχνητή νοημοσύνη;

Το ποσοστό των διαμεσολαβητών που επενδύουν σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης είναι ακόμη πολύ μικρό, αναμένεται όμως να αυξηθεί μέχρι το 2030. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτώνται από την πληροφόρηση που της δίνουμε, από τη γνώση του τρόπου λειτουργίας της και από τις ερωτήσεις που κάνουμε. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε εταιρική λειτουργία πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους κανόνες που εκάστοτε ισχύουν και να συνοδεύεται από ανάλυση αντικτύπου.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης συνδέεται με την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ασφαλιστική αγορά. Οι διαμεσολαβητές πρέπει να αντιληφθούν την πραγματική αξία από την υιοθέτησή της και να την αγκαλιάζουν ως εργαλείο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της εξυπηρέτησης πελατών και της διαχείρισης κινδύνων, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η χρήση και ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί επένδυση στην εκπαίδευση των διαμεσολαβητών και στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

*Ο Νίκος Γεωργόπουλος είναι Digital Risk Insurance Broker της Cromar Insurance Brokers SA και Co-Founder The DPO Academy.

Από το περιοδικό BROKER’S TIME #76

brokerstime.gr

sema.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Agora στη μεγάλη συνάντηση του ΣΕΜΑ

Την παρουσία της στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), στο Ble Pavillon, έδωσε η Agora Insurance

Export Credit Greece: Στο πλευρό της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των ελληνικών επιχειρήσεων

Η συμμετοχή της ως αργυρού υποστηρικτή επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, τη σημασία που αποδίδει στη σύνδεση με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Ενεργότερη η παρουσία της Atradius Greece στη διαμεσολάβηση

Συμμετοχή της Atradius στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ, σε μια συγκυρία κατά την οποία η αγορά αναζητά νέα εργαλεία

ΣΕΜΑ: Η ασφαλιστική αγορά ξανά μαζί – Ισχυρό «παρών» και ουσιαστικό networking στην Ετήσια Εκδήλωση

Μια βραδιά που ανέδειξε τη σημασία της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης – Δείτε τα στιγμιότυπα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο καταναλωτής θα ψάχνει Ασφαλιστή μέσω του προσωπικού του AI agent

Μια πιθανή εικόνα του μέλλοντος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι ο καταναλωτής να μην αναζητά μόνος του δεκάδες ιστοσελίδες ασφαλιστικών γραφείων

ERGO Hellas: Σε ετοιμότητα για τις ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Σε πλήρη ετοιμότητα θέτει η ERGO Hellas τον μηχανισμό της για την υποστήριξη των ασφαλισμένων της στις περιοχές της Κρήτης που πλήττονται

Αντίστροφη μέτρηση για το 7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ε.Θ.Ε: «Η επιστροφή της Ενεργητικής Διαχείρισης»

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών διοργανώνει το 7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο

Από την Comergon στη GrECo Hellas: Το deal που γιορτάστηκε στην Αθήνα

Μια νέα σελίδα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τη διαχείριση κινδύνων στην Ελλάδα γράφτηκε το βράδυ της Τρίτης στο Blue, όπου η Comergon παρουσίασε και επίσημα τη νέα της ταυτότητα ως GrECo Hellas

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Allianz: Στόχος η 1η θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά – Τι λέει ο Ersin Pak

Ο στόχος του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Allianz Ελλάδος, Ersin Pak που διαδέχτηκε από τη 1ηΣεπτεμβρίου 2026 τον Βασίλη Χριστίδη είναι να ανεβάσει την Allianz Ελλάδος

Η ανάκαμψη της βιομηχανίας ανοίγει νέο κύκλο ασφαλιστικών κινδύνων 

Η παγκόσμια αγορά μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης, μετά τη συρρίκνωση του 2023 και του 2024

Η προσωπική εξυπηρέτηση στο επίκεντρο της διαδικτυακής επικοινωνίας της NN

Τον ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή αναδεικνύει η νέα διαδικτυακή καμπάνια της NN, δίνοντας έμφαση στην προσωπική εξυπηρέτηση και στη δυνατότητα

Στις 3 Νοεμβρίου το νέο ραντεβού της ΕΑΔΕ με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση  

Μετά από καιρό, η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) επιστρέφει στο προσκήνιο, ανοίγοντας τον φθινοπωρινό κύκλο των δράσεών της

65.618 γεννήσεις και 121.841 θάνατοι το 2025 : Ποιοι ασφαλιστικοί κλάδοι θα επηρεαστούν περισσότερο  στη «νέα αγορά» για την ασφάλιση;

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φυσική κίνηση του πληθυσμού το 2025 δεν αποτελούν μόνο έναν ακόμη δείκτη για την πορεία του ελληνικού δημογραφικού