Αλ. Σαρρηγεωργίου: Eπιτακτική η συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου τομέα για την κάλυψη του κενού προστασίας

Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος ΔΣ, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife FFH, στο πλαίσιο του 17th Insurance Conference.

Για ένα ενδιαφέρον αλλά και δύσκολο θέμα έκανε λόγο ο κ. Σαρρηγεωργίου, αναφερόμενος στις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς με ορίζοντα το 2023.

“Βιώνουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται διεθνώς ως ‘permacrisis’ δηλαδή μια μόνιμη κρίση. Μια κρίση στον γεωπολιτικό τομέα, στον οικονομικό, με τις κεντρικές τράπεζες να κρέμονται ανάμεσα στο να κρατάνε ψηλά τα επιτόκια μια και έχουμε έναν σταθερό πληθωριστικό πυρετό, ενώ οι οικονομίες κρέμονται από μία κλωστή στο να μπούνε σε ύφεση. Παράλληλα, έχουμε γενικότερα χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με σχετική εξαίρεση τη χώρα μας. Ταυτόχρονα έχουμε την κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό και τις συνέπειές του στις συντάξεις και τις κρίσιμες εξελίξεις στον τομέα της υγείας και στο κόστος της. Αυτό που χαρακτηρίζει την χώρα μας σήμερα και θα πρέπει να το έχουμε διορθώσει άμεσα, είναι ότι έχουμε ένα τεράστιο κενό προστασίας. Όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κύριο θέμα είναι το κενό προστασίας, και στην Ελλάδα είμαστε το ένα τέταρτο, όποιον δείκτη και αν μετρήσετε στο πόσο καλά καλύπτουμε το κενό προστασίας σε όλους τους τομείς, είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε άμεσα συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα για να καλύψουμε αυτό το κενό.Όσον αφορά την ιδιωτική ασφγάλιση, έχουν γίνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια. Προσαρμοστήκαμε στο Solvency II, έχουμε την αξιοπιστία που όλοι γνωρίζουμε, η αγορά επιτέλους 9 χρόνια μετά ξαναβρέθηκε πάνω από τον τροχιοδεικτικό αριθμό των 5 δις, αποζημιώνουμε στην ώρα μας, , είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα, όλα είναι στη θέση τους” είπε.

Και συνέχισε:

“Aπό την άλλη πλευρά δείχνει ότι αντιλαμβάνεται πως θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από αυτό που χαρακτηρίζω ‘κράτος-ασφαλιστική’. Το γεγονός ότι εμείς με το Solvency II έχουμε απαιτήσεις κεφαλαιακές για να είμαστε αξιόπιστοι, έχουμε απαιτήσεις τεχνολογικές για να αντιμετωπίζουμε θέματα όπως το cyber risk, αυτό δεν απαλάσσει το κράτος-ασφαλιστική από το να έχει κεφάλαια και τεχνογνωσία, να έχει τους ανθρώπους για να μπορεί να εκτελεί και αυτή τον ρόλο της από την πλευρά του κράτους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να συνεργαστούμε, δεν αντιμετωπίζονται τα ρίσκα της κλιματικής αλλαγής από έναν μόνο ή από τον άλλο. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να μένουμε τελευταίοι, να είμαστε ακάλυπτοι και να προσπαθούμε να εφεύρουμε τον τροχό. Λύσεις υπάρχουν, συμβαίνουν δίπλα μας σε χώρες της Ε.Ε. και πρέπει επιτέλους να αντιγράψουμε τις καλύτερες πρακτικές”.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να γίνει “πιο τολμηρή”: “Αυτή η κυβέρνηση με το μέτρο του ΕΝΦΙΑ, όσο σχετικά μικρό κι αν ήταν, έκανε 290.000 συμπολίτες μας να έχουν ασφαλιστεί. Πρέπει να είναι πιο τολμηρή σε αυτά τα μέτρα, συζητείται αυτή τη στιγμή στη Βουλή η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με πωλήσεις πάνω από 2 εκατ. ευρώ, το μέτρο πρέπει να ενταθεί, ο αριθμός να κατέβει στο 1 εκατ. ευρώ, στις 500.000 ευρώ και πρέπει να υπάρχουν και συνέπειες για αυτόν που μένει ανασφάλιστος, αλλιώς έχουμε έναν νόμο που παραμένει ως ένα ευχολόγιο”.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στο ζήτημα των αντικινήτρων, ξεκαθαρίζοντας πως αυτά πρέπει να αρθούν. “Δεν μπορούμε να έχουμε 15% φόρο ασφαλίστρων για να ασφαλίσεις το σπίτι σου, 15% φόρο ασφαλίστρων για την Υγεία, και ταυτόχρονα να έχουμε 24% ΦΠΑ στους λογαριασμούς των νοσοκομείων και να αναρωτιόμαστε γιατί στην Ελλάδα είμαστε η πιο ανασφάλιστη χώρα στην Ε.Ε. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα face-on, δεν πρόκειται να διορθωθεί το κενό προστασίας στην Ελλάδα. Ένα παράδειγμα: O Nτάνιελ κόστισε 2-2,5 δις σε όλους εμάς. Οι ασφαλιστές πληρώσαμε 400 εκατ. Το κράτος θα πληρώσει κάτι, μάλλον αρκετό ποσόν. Είναι σίγουρο ότι τα 400 εκατ. Και αυτό που θα καταβάλει το κράτος δεν θα φτάσει τα 2,5 δις. Την ζημιά την πληρώνει ο μέσος Έλληνας πολίτης και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για αυτό η ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να συνεργαστει σήμερα με την Πολιτεία έτσι ώστε να υιοθετηθούν λύσεις για να αντιμετωπίσουμε άμεσα το κενό προστασίας που μας απειλεί όλους. Το σημερινό συνέδριο θα εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσματα που θα μας προφυλάξουν από το μέλλον που βρίσκεται μπροστά μας”.