back to top
17.5 C
Athens
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025

Π. Τσακλόγλου: Οι νέες γενιές θα πάρουν υψηλότερες συντάξεις, λόγω ΤΕΚΑ

Για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), όπου εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής για την καταβολή σύνταξης σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ με οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ για οφειλές προς τον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ), μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου, «με τις προηγούμενες διατάξεις, μπορούσε κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας με χρέη στον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ ή κάποιος ασφαλισμένος του πρώην ΟΓΑ με χρέη έως 6.000 ευρώ να πάρει τη σύνταξή του με παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού σε 60 δόσεις.

- Advertisement -

Με τη νέα ΚΥΑ, τα όρια αυτά αυξήθηκαν σε 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, αρκεί να πληρούνται δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να υπάρχει ένας πραγματικά ισχυρός ασφαλιστικός θεσμός, δηλαδή τουλάχιστον 20 χρόνια καταβεβλημένων εισφορών και η δεύτερη να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής ο ωφελούμενος. Δηλαδή να έχει καταθέσεις έως 12.000 ευρώ.

Αυτό το οποίο αλλάζουμε είναι τα όρια οφειλών από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τους αγρότες».

- Advertisement -

«Για να μπει κάποιος σε μία τέτοια ρύθμιση, θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: η πρώτη προϋπόθεση είναι το άτομο αυτό να έχει πληρώσει πραγματικές εισφορές τουλάχιστον 20 χρόνια και να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής, ελέγχοντας, αν οι καταθέσεις την προηγούμενη χρονιά ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 12.000 ευρώ. Στην αρχή της ρύθμισης, γίνεται μία μεγάλη παρακράτηση ύψους 60% στη σύνταξη για την εξόφληση του χρέους έως τις 20.000 ευρώ και, στη συνέχεια, μπαίνουν, όπως και οι υπόλοιποι οφειλέτες, στη ρύθμιση των 60 δόσεων» διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στις συντάξεις, ξεκαθαρίζοντας πως η νέα γενιά θα λάβει υψηλότερες συντάξεις στο μέλλον από τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική, μέσω της δημιουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Προκήρυξη για 5 θέσεις ΙΔΟΧ ΠΕ στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

Τριετής σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης

Αναρτήθηκαν οι φορολογικές βεβαιώσεις ΤΕΚΑ

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ οι βεβαιώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΚΑ μη μισθωτών ασφαλισμένων

Ολοκληρώνεται η προθεσμία για μετάβαση στο ΤΕΚΑ από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα be.teka.gov.gr | Πλατφόρμα 1 θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2024 για τις αιτήσεις των ασφαλισμένων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

To Νοσοκομείο «Παπανικολάου» φωτίζεται πορτοκαλί για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η πρωτοβουλία στέλνει μήνυμα ευαισθητοποίησης, με έμφαση φέτος στη ραγδαία εξάπλωση της ψηφιακής βίας

Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ίδρυση Ελληνικού Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης»

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με τις νέες αρμοδιότητες και η μετεξέλιξή της

Κυκλοφορεί τo νέο τεύχος του Insurance World

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2025 φιλοξενείται η κεντρική συνέντευξη της Μαρίας Παπαζαρκάδα, Country Manager της Coface στην Ελλάδα

Η Αμερικανίδα πρέσβης Γκίλφοϊλ στο Υπουργείο Υγείας για τον Ψηφιακό Βοηθό 1566 στο ΕΣΥ

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης ο CEO της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Sword Health και εκπρόσωπος του ΠΟΥ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Χ. Φυτέα: Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής δεν αντικαθίσταται από τεχνολογία

Η πρόσφατη παρέμβαση της Χριστίνας Φυτέα στην τηλεόραση του OPEN έβγαλε ξεκάθαρη είδηση...

Η άνοδος των τιμών στα διαμερίσματα και η αθέατη πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά

Μαζί με τις αξίες των ακινήτων αυξάνεται ο κίνδυνος της υποασφάλισης και η έκθεση για τις ασφαλιστικές

Η Εθνική Ασφαλιστική προειδοποιεί – «Οι hackers περιμένουν το Black Friday όσο κι εσύ»

Με το Full Cyber Protection η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των καταναλωτών την περίοδο των προσφορών αλλά και μετά

«Θεσμοί και Ανάπτυξη: Πώς θα τρέξουμε πιο γρήγορα από τις προκλήσεις» από τη διαΝΕΟσις στην Εθνική Πινακοθήκη

Η εκδήλωση της 26ης Νοεμβρίου έχει ως αφορμή την ολοκλήρωση σειράς δράσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

To Νοσοκομείο «Παπανικολάου» φωτίζεται πορτοκαλί για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η πρωτοβουλία στέλνει μήνυμα ευαισθητοποίησης, με έμφαση φέτος στη ραγδαία εξάπλωση της ψηφιακής βίας