Swiss Re Institute: “Kαμπανάκι” για τους κινδύνους της ΑΙ. Η ευκαιρία των (αντ)ασφαλιστών

Ο τομέας της Υγείας και των Φαρμάκων αναμένεται να πληγεί περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Swiss Re Institute.

Η «κινητικότητα και οι μεταφορές» καθώς και η «ενέργεια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας» είναι οι άλλες 3 κορυφαίες βιομηχανίες που βρίσκονται περισσότερο αντιμέτωπες με κινδύνους από τις δυσμενείς επιπτώσεις της τεχνολογίας AI την επόμενη δεκαετία.

Η μελέτη εξετάζει τους αναδυόμενους κινδύνους τεχνητής νοημοσύνης σε δέκα κλάδους, διερευνώντας την πιθανότητα και τη σοβαρότητα διαφόρων περιστατικών απώλειας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη λόγωμιας σειράς παραγόντων όπως data bias, cyber επιθέσεις, αλγοριθμικοί κίνδυνοι και ρίσκα που σχετίζονται με την απόδοση, μεταξύ άλλων.

Ο Christoph Nabholz, Chief Research & Sustainability Officer της SwissRe, δήλωσε: «Ενώ οι υπηρεσίες πληροφορικής επηρεάζονται αυτήν τη στιγμή περισσότερο από τους κινδύνους της AI ως πρωτοπόρες σε αυτόν τον τομέα, αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς η χρήση της τεχνολογίας γίνεται πιο διαδεδομένη σε όλους τους κλάδους. Ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εταιρείες αρχίζουν να εισάγουν ειδική κάλυψη για αποτυχίες απόδοσης τεχνητής νοημοσύνης – ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για όλους τους κλάδους. Καθώς ο κλάδος της Υγείας χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την τεχνολογία AI για τον εξορθολογισμό λειτουργιών όπως η χορήγηση, η παρακολούθηση ασθενών, η διάγνωση και η ανάπτυξη φαρμάκων, οι κίνδυνοι αυξάνονται επίσης και οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές ή και θανατηφόρες. Για παράδειγμα, ελαττωματικοί ή biased αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση, οδηγώντας σε σοβαρή ασθένεια ή απώλεια ζωής.

Άλλοι κλάδοι που κινδυνεύουν περισσότερο από τις δυσμενείς επιπτώσεις της τεχνολογίας AI τα επόμενα οκτώ έως δέκα χρόνια είναι η «κινητικότητα και οι μεταφορές» και η «ενέργεια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», που κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο τομέας της κινητικότητας και των μεταφορών θα εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στον κίνδυνο που πηγάζει από την ΑΙ, λογω της χρήσης συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης οδήγησης, η οποία θέτει προκλήσεις σε εξαιρετικά διαφορετικά αστικά περιβάλλοντα. Η ενέργεια είναι πιθανό να είναι ένας άλλος τομέας που θα αξιοποιήσει εκτενώς την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα καθώς η συνεχιζόμενη μετάβαση στο μηδενικό άνθρακα απαιτεί την ηλεκτροδότηση και τη δημιουργία έξυπνων δικτύων. Η Pravina LADVA, Chief Digital & Technology Officer της Swiss Re, δήλωσε: “Τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντικά για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, αλλά υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανές ευπάθειες. Δεδομένου του ρόλου του, ο κλάδος των αντασφαλίσεων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και στη βοήθεια στην οικοδόμηση της ψηφιακής εμπιστοσύνης που απαιτείται για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού τέτοιων αναδυόμενων τεχνολογιών».