back to top
30.9 C
Athens
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2026

Κορυφαίες παρεμβάσεις στο 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Με υψηλού επιπέδου συμμετοχές και παρεμβάσεις συνεχίστηκε το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, που διεξάγεται σε μία περίοδο κομβικής σημασίας για τον κόσμο της επαγγελματικής ασφάλισης και τους ασφαλισμένους.

Πρωταγωνιστές δεκάδες εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκοί, CEO μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, διευθυντές, στελέχη της αγοράς και πλήθος άλλων, που μίλησαν ή συμμετείχαν σε panels.

- Advertisement -

Ο κ. Ηλίας Γεωργουλέας, Ιδρυτής, Όμιλος Global Money Managers Ltd & Διευθύνων Σύμβουλος, Επενδυτικός Όμιλος Global Group SA, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις καινοτόμες επενδυτικές ιδέες που αντιπροσωπεύουν τα αμοιβαία κεφάλαια της εταιρείας, τα οποία παρέχουν υψηλές αποδόσεις. Εκτενή αναφορά έκανε στις πράσινες επενδύσεις που υλοποιεί η GMM στην Ελλάδα σε υδροηλεκτρικά, με υψηλή μερισματική απόδοση. Το ενεργητικό του fund ξεπερνά σήμερα τα 30 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε «επενδύουμε στο πρώτο impact investment fund στην Ελλάδα. Έχει στο επίκεντρο την βιώσιμή ανάπτυξη με μειωμένο προφίλ ρίσκου και υψηλές αποδόσεις. Η εταιρεία παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας tailor made προϊόντων.

- Advertisement -

Ο κ. Ευάγγελος Χαρατσής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα 30 χρόνια που κλείνει η BETA στην ελληνική αγορά. Η ΒΕΤΑ διαχειρίζεται σήμερα το Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης του ομίλου Τσάκου, με ιδιαίτερη επιτυχία. Σήμερα έχει 1.807 ασφαλισμένους, με απόδοση 47% από την ημέρα της δημιουργίας του. Όπως ανέφερε πέρα από τις τακτικές καταβολές, πολλά μέλη έχουν επιλέξει να επενδύουν μεγαλύτερα ποσά. Ωστόσο επεσήμανε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει αρχίσει να προκαλεί πολλά προβλήματα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων του συγκεκριμένου ταμείου είναι αλλοδαποί. Οπότε προκύπτουν θέματα πολλαπλής φορολόγισης. Τα θέματα αυτά έχουν οδηγήσει σε προσωρινή αναστολή των συζητήσεων που υλοποιούνταν για την ίδρυση νέων ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Μάνος Δροσατάκης, Διευθύνων Σύμβουλος & CIO, Iolcus Investments ΑΕΔΟΟΕ, στην ομιλία του με τίτλο «Εναλλακτικές επενδύσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία», ανέφερε ότι οι εναλλακτικές επενδύσεις φθάνουν περί τα 30 δισ. δολάρια. Πρόκειται για όλες τις επενδύσεις που δεν ανήκουν στις παραδοσιακές επενδύσεις μετοχών και ομολόγων. Είναι κυρίως τρεις μεγάλες κατηγορίες. Το 2023 ήταν μία θετική χρονιά για τα private equity, τα οποία δεν επηρεάστηκαν πάρα πολύ από τα επιτόκια. Αντιθέτως αρνητική ήταν η χρονιά για τα αμοιβαία στο real estate λόγω του φόβου για την αγορά ακινήτων. Στη συγκεκριμένη αγορά κυριαρχεί η κατηγορία των γραφείων και ακολουθεί η καατηγορία των καταστημάτων. Καλή χρονιά όπως ανέφερε ήταν και για τα hedge funds. Στην Ελλάδα στα privateequity κυριαρχεί ο κλάδος των τροφίμων και ποτών σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς τάσεις.

Ο κ. Ιωσήφ Παπαδογιάννης, Διευθυντής Επενδύσεων & Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Alpha Trust, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που έχει ήδη επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Το 2023 οι επιδόσεις των ΤΕΑ ήταν θετικές με υψηλές αποδόσεις. Ανάλογα με τον μετοχικό κίνδυνο που έλαβε κανείς είχε και την ανάλογη απόδοση. Επεσήμανε μάλιστα ότι παρά τις κρίσεις των τελευταίων ετών, οι αποδόσεις παραμένουν θετικές. Τα ΤΕΑ στην Ελλάδα επενδύουν από 40%-50% σε μετοχές, ποσοστό που αντιπροσωπεύει τον συντηριτικό μέσο όρο ΤΕΑ του εξωτερικού.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Σχετικές δημοσιεύσεις

Β. Παναγιωτίδης: Η επαγγελματική ασφάλιση μας απασχολεί ως Ελλάδα και Ευρώπη

Δήλωση του Ανώτερου Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο περιθώριο του #ocin26

Β. Λαζαράκου: Στόχος μας για τα ΤΕΑ οι ασφαλείς επενδύσεις

Δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο περιθώριο του #ocin26

Απ. Δούμας: Η χώρα μπορεί να αλλάξει πίστα

Δήλωση του Managing Director της Prudential Informatics στο περιθώριο του #ocin26

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Culture moves us: Η Anytime και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον πολιτισμό

Η Anytime γίνεται Mobility Partner της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, συνδέοντας την ασφαλή μετακίνηση με την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό

Μεγάλος Χορηγός στην επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια του «Μαζί για το Παιδί» η Eurolife 

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά για τη στήριξη του έργου του «Μαζί για το Παιδί» φιλοξενεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2026 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στα Τρίκαλα ο επόμενος σταθμός του Run Greece με την ασφαλιστική κάλυψη της διοργάνωσης από την ERGO

Στα Τρίκαλα μεταφέρεται την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου το Run Greece, με την ERGO Ασφαλιστική να συμμετέχει ως Μέγας Χορηγός

Ο Αντώνης Δουνδουλάκης αναλαμβάνει Life Insurance Network Development & Product Training Manager στη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Στη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική εντάχθηκε ο Αντώνης Δουνδουλάκης, αναλαμβάνοντας τη θέση του Life Insurance Network Development & Product Training Manager. 

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

EY και Microsoft ανακοίνωσαν παγκόσμια πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του AI σε εταιρική κλίμακα

Η EY και η Microsoft ανακοινώνουν μια σημαντική πρωτοβουλία που εξελίσσει την παγκόσμια στρατηγική συμμαχία τους...

Culture moves us: Η Anytime και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον πολιτισμό

Η Anytime γίνεται Mobility Partner της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, συνδέοντας την ασφαλή μετακίνηση με την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό

Η Wallbid φέρνει την Επέκταση Εγγύησης στην Expert Hellas μέσω του RetailSure360

Η Wallbid και η Expert Hellas ανακοινώνουν τη συνεργασία τους για την παροχή Επέκτασης Εγγύησης σε οικιακές ηλεκτρικές

Ο ΣΥΑΕ αναλύει τα “σημεία” για βασικούς μισθούς και πολυετίες

Με αφορμή τα ερωτήματα και τις διαπιστώσεις που έχουν...

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε νέους κλάδους

Έξι νέοι κλάδοι μπαίνουν στον κύκλο της πλήρους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τις 12 Οκτωβρίου