back to top
26.8 C
Athens
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2026

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ… μια τεράστια ευκαιρία

Κώστας Βλαχάκης Γ.Γ. ΕΕΑΕ

Με την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ για το 2024, σχεδόν άμεσα, γίναμε όλοι μας αποδέκτες τόσο μαζικής επικοινωνίας από τους πελάτες μας, που όμοιά της είχαμε να δούμε πολλά χρόνια, από την εποχή που είχαν σταλεί τα πρόστιμα μέσω ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα!

- Advertisement -

Δείγμα του ότι η κοινωνία και ειδικότερα ο καταναλωτής έχει άμεσα αντανακλαστικά όταν ωφελείται ή πλήττεται άμεσα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η αλήθεια είναι πως η γενική εικόνα και η ανταπόκριση έχουν μάλλον θετικό πρόσημο, παρά τα όσα αρνητικά προσπαθούν να τονίσουν για ακόμη μια φορά (έκπληξη!!) τα ΜΜΕ με όχημα τις πολύ πρωινές εκπομπές και κάποια μονόλεπτα στα δελτία ειδήσεων.

- Advertisement -

Η συγκεκριμένη κίνηση αναμφίβολα δείχνει να πετυχαίνει τον στόχο της, εξυπηρετώντας τον σκοπό για τον οποίο χρόνια η διαμεσολάβηση μέσω των φορέων που την εκπροσωπούν πίεζε, που δεν ήταν άλλος από την αφύπνιση της ασφαλιστικής συνείδησης του κόσμου μέσω της μοναδικής ίσως δοκιμασμένης συνταγής, της παροχής (έστω και μικρών) κινήτρων. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία όλο και περισσότεροι να αναζητήσουν ενημέρωση, βελτίωση ή και τροποποίηση ήδη υπαρχόντων συμβολαίων και φυσικά ασφάλιση στις μέχρι πρότινος ανασφάλιστες περιουσίες τους.

Το στοίχημα πια για την Ασφαλιστική Αγορά στο σύνολό της είναι να αξιοποιήσει αυτή την μοναδική ευκαιρία η οποία από μόνη της θα αποτελέσει τον οδηγό και για μελλοντικές αντίστοιχες κινήσεις. Και τούτο είναι κάτι που θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε άμεσα.

Είναι αυτή η χρονική συγκυρία που ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολάβηση θα πρέπει να κινηθούν με μεγάλες ταχύτητες έτσι ώστε να αποδείξουν για μια ακόμη φορά, πως και μπορούν αλλά προπαντός και θέλουν να αρπάξουν αυτή την μοναδική ευκαιρία από τα μαλλιά…!

Στην παρούσα φάση τα ζητήματα που δημιουργούνται είναι σίγουρα επιλύσιμα και απαιτούν σοβαρότητα και ταχύτητα. Σε αυτή την λογική εστάλη επιστολή από την ΕΑΔΕ στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κο Γεώργιο Πιτσιλή, στην οποία υπήρχαν ουσιαστικές επισημάνσεις για τις δυσλειτουργίες στην εφαρμογή της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες, την οποία και σας παραθέτουμε αυτούσια.

Το αν θα ασφαλίσουμε με τις σωστές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ή αν θα ασφαλίσει ο υποψήφιος πελάτης τους βοηθητικούς χώρους της κατοικίας του ή αν θα προστεθεί το Α.Φ.Μ. του συνιδιοκτήτη δεν είναι θέματα που ενδιαφέρουν τον καταναλωτή και η ευρύτερη προβολή τους ως μείζονα προβλήματα μόνο να μας βλάψει μπορεί.

Εκτιμώ πως, επαγγελματισμός από την Διαμεσολάβηση και ταχύτητα στις διαδικασίες από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες θα φέρουν πολύ γρήγορα ορατά αποτελέσματα που θα ανοίξουν νέα δεδομένα για τον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην χώρα μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Συνάντηση ΕΕΑΕ-ΕΑΕΕ για ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας και κοινές δράσεις

Οι συζητήσεις κάλυψαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία, την εξέλιξη και τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καταγράφει εξελίξεις και ανησυχίες, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικής δράσης

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση και απαγόρευση στους κάτω των 17 φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Γ. Κώτσηρας: Στόχος μας, να ενισχύσουμε την ασφάλεια στους δρόμους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά

ΤτΕ: Διαδικτυακό Εργαστήριο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της ασφάλισης – Βίντεο

Θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν το κενό προστασίας, ενώ παρουσίασαν καλές πρακτικές, μελέτες περιπτώσεων και σχετικά προϊόντα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Credia-ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, στο βάθος η ΕΤΕ, τρεις καταλύτες εξελίξεων

Στόχος της EΥΡΩΠΗ είναι η αύξηση κερδοφορίας με αύξηση παραγωγής που θα προέλθει τόσο από την οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες στρατηγικές συνεργασίες

Η εμπιστοσύνη έχει πρόσωπο – Αναντικατάστατη η αξία του καταρτισμένου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

Η Δ. Λύχρου υπενθυμίζει ότι οι πραγματικοί επαγγελματίες δεν επιβίωσαν επειδή ήταν οι μεγαλύτεροι, αλλά επειδή ήταν οι πιο χρήσιμοι

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καταγράφει εξελίξεις και ανησυχίες, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικής δράσης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Credia-ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, στο βάθος η ΕΤΕ, τρεις καταλύτες εξελίξεων

Στόχος της EΥΡΩΠΗ είναι η αύξηση κερδοφορίας με αύξηση παραγωγής που θα προέλθει τόσο από την οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες στρατηγικές συνεργασίες

NN Hellas: Ταξίδια επιβράβευσης σε Μαρακές και Βιετνάμ για τους κορυφαίους συνεργάτες της

Η ασφαλιστική δημιουργεί προϋποθέσεις για μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες αλλά και τους ασφαλισμένους της

Brokers Union: 15 χρόνια ζωής, 50 χρόνια εμπειρίας

H ετήσια εκδήλωση της Brokers Union είχε φέτος ξεχωριστή σημασία, καθώς συνέπεσε με τη συμπλήρωση 15 χρόνων παρουσίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Η Allianz επενδύει στη νέα γενιά μέσα από την 6η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα

Στ. Μαλαχιάς: «Δίνουμε στους νέους την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματική οικονομία και να αποκτήσουν τα εφόδια για να μετατρέπουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες εξέλιξης»

ΙΣΑ: Άμεση διόρθωση της εσφαλμένης επιβολής clawback στις ιατρικές επισκέψεις ζητά ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η επιβολή clawback στις επισκέψεις δεν προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο