Το αφήγημα των Ασκληπιείων για την Υγεία στις “Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024”

Οι εκδηλώσεις του θεσμού “Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024”, που θα αναπτυχθούν κατά το τριήμερο 7, 8 και 9 Απριλίου, εφέτος εστιάζουν στην στην Υγεία. Κατά τη δεύτερη ημέρα, κεντρική είναι η παρουσίαση του θέματος “Από τους Δελφούς στην Επίδαυρο και την ολιστική αντιμετώπιση της Υγείας στα ιερά του Ασκληπιού” από τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμο καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του αρχαιολογικού ερευνητικού έργου στην Επίδαυρο.

Πρόκειται για μια αποκαλυπτική αναγωγή στην κληρονομιά μας, που καταδεικνύει τη διαχρονική αξία της Υγείας στα θεμέλια του Πολιτισμού, για τον τόπο μας και οικουμενικά.

Το ιερό της Επιδαύρου, όπου συντελείται εδώ και αρκετά χρόνια μια αξιοθαύμαστη αρχαιολογική εργασία από τον κ. Λαμπρινουδάκη και την ομάδα του, αποτέλεσε το λίκνο της Υγείας κατά την αρχαιότητα και εξελίχθηκε σε ένα πολυδύναμο κέντρο περί το 400 π.Χ., που διαδόθηκε με τη λατρεία του Ασκληπιού και σε άλλα κέντρα με την ίδρυση ιερών στη λεκάνη της Μεσογείου, με πρώτο αυτό της Αθήνας. Το δίκτυο αυτό χαρακτηριζόταν από κοινές πρακτικές των Ασκληπιείων με ολιστική προσέγγιση της υγείας (σωματικής και ψυχικής), καθώς επίσης κοινές πολιτικές αλλά και οικονομικές σχέσεις.

Τη lecture performance, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εκαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη τη Δευτέρα, 8 Απριλίου στις 5:30 μ.μ., θα συντονίσει ο Γιάννης Ρούντος, πρώην στέλεχος του ιδιωτικού τομέα για τις εταιρικές υποθέσεις, την επικοινωνία και τη βιωσιμότητα, με πολυετή δραστηριότητα σε ζητήματα πολιτισμού, ο οποίος είχε και τη σχετική πρωτοβουλία.

Την εκδήλωση, στο πλαίσιο του τριημέρου που οργανώνεται από την ΑΜΚΕ “ΔΕΛΦΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ” με φορέα υλοποίησης την MINDVIEW, την υποστηρίζουν το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Bodossaki Lectures on Demand – BLOD). Οι “Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς” τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδος και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης στο Ασκληπιείο Επιδαύρου.

Γιάννης Ρούντος και Βασίλης Λαμπρινουδάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*