back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026

Έρπης ζωστήρας-Κορωνοϊός: Δύο δρόμοι παράλληλοι

Η λοίμωξη από τον έρπητα ζωστήρα εμφανίζεται λόγω της αναζωπύρωσης του ιού που λαθροβιώνει για χρόνια στα κύτταρά μας. Η εμφάνιση της νόσου με τα δερματικά εξανθήματα και τις νευραλγίες οφείλεται συνήθως στην υποβάθμιση της ανοσιακής άμυνας του οργανισμού μας. 

Υπάρχουν πλέον πολλές αναφορές, σε παγκόσμια κλίμακα, για εμφάνιση κλινικών εκδηλώσεων από έρπητα ζωστήρα κατά ή μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό, όπως επίσης και μετά από τον ειδικό εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η παράλληλη νόσηση από διαφορετικούς ιούς, όπως για παράδειγμα του κορωνοϊού με τον έρπητα ζωστήρα, δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί και δεν είναι απίθανη, ιδιαίτερα για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει μέχρι σήμερα πιστοποιηθεί κάποια άμεση συσχέτιση του ιού του έρπητα ζωστήρα με τον κορωνοϊό, ακόμα κι αν αναφέρονται πολλά περιστατικά σύγχρονης νόσησης. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σε πολλά από τα περιστατικά αυτά, οι κλινικές εκδηλώσεις του έρπητα ζωστήρα προηγήθηκαν των αντίστοιχων συμπτωμάτων του αναπνευστικού από τη νόσηση με κορωνοϊό. 

- Advertisement -

Περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό έχουν αναφερθεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Έχουν μάλιστα περιγραφεί προσβολές στον οφθαλμό που οδηγούν σε τύφλωση, αλλά και δερματικές βλάβες στην πορεία του τριδύμου, των μεσοπλεύριων νεύρων και του βραχιόνιου πλέγματος, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής με τις νευραλγίες, αποσυντονίζουν τον ασθενή και, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο. Οι εκδηλώσεις του έρπητα ζωστήρα είναι πιο συχνές σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή σε εκείνους με συννοσηρότητες, όπως μυασθένεια, υπέρταση, τύπου 2 σακχαρώδης διαβήτης, αλλά ακόμη και στην κύηση. Έχουν, τέλος, καταγραφεί περιστατικά έρπητα ζωστήρα μέχρι και ένα έτος μετά την οξεία νόσηση. 

- Advertisement -

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιος φοβάται… τα Χριστούγεννα;

Για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν έρχονται πάντα με «χρυσόσκονη», αλλά με άγχος, κούραση και πίεση

Red flags – Πώς να τις αναγνωρίσουμε πριν να είναι αργά

Σε επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις υπάρχουν συμπεριφορές ή μοτίβα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά – και ίσως χρειαστεί να προστατευτούμε

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

Ασφαλή Χριστούγεννα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς

Τα γεύματα των εορτών, συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, δύσκολα εντάσσονται στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εν αναμονή της απάντησης της EIOPA για τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας

Η ΕΑΔΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ζήτημα τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένει την απάντηση της EIOPA

Νέο ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης

Η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή, αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά διεθνώς.

Η Αλυσίδα Αξίας της Ασφάλισης: Από την αποζημίωση στην ολοκληρωμένη διαχείριση και μείωση του κινδύνου

Στο πάνελ με τίτλο: The Insurance Value Chain: Moving from Indemnity to Integrated Risk Mitigation Moderator, κορυφαία στελέχη της αγοράς κατέθεσαν την δική τους οπτική

Νέα καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής για την υγεία και την πρόληψη

Νέα επικοινωνιακή καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής εστιάζει στην πρόληψη και στη δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εν αναμονή της απάντησης της EIOPA για τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας

Η ΕΑΔΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ζήτημα τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένει την απάντηση της EIOPA

Ετήσιο ταξίδι συνεργατών της Brokers Union στη Πολωνία 

Η Brokers Union πραγματοποίησε το ετήσιο ταξίδι συνεργατών της από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία

Νέο ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης

Η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή, αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά διεθνώς.

Άλλα έξι βραβεία για τη Eurolife FFH και τη δέσμευσή της απέναντι στην υπογεννητικότητα και τη στήριξη της οικογένειας

Με έξι διακρίσεις συνολικά βραβεύτηκε η Eurolife FFH στα Hellenic Responsible Business Awards, για τη συνεργασία της με τη HOPEgenesis

Δημογραφικό και μητρότητα

Το Rise Motherhood Summit 2026 φέρνει στο επίκεντρο τη στήριξη της μητρότητας ως κρίσιμο μέρος της συζήτησης για το δημογραφικό μέλλον της Ελλάδας.