back to top
25.9 C
Athens
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026

Σε μεγάλη δοκιμασία μπαίνουν οι κύριοι ασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

Η αστική ανάπτυξη με στόχο την συσσώρευση πλούτου σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε καταστροφές αποτελούν βασικούς παράγοντες της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μαζί με τον παράγοντα πληθωρισμό δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο την πορεία της πραγματικής οικονομίας των κύριων ασφαλιστών και των αντασφαλιστών.

- Advertisement -

Σωρευτικές επιδράσεις

Πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια θα κοστίσουν στις ασφαλιστικές οι μετρίου σοβαρότητας φυσικές καταστροφές που προήλθαν από ισχυρές καταιγίδες το 2023, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Swiss Re. Είναι η πρώτη φορά που οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν απώλειες τέτοιου μεγέθους, επιβεβαιώνει η Swiss Re.

- Advertisement -

Η σωρευτική επίδραση των συχνών καταστροφικών συμβάντων μετρίου σοβαρότητας σε συνδυασμό με την αύξηση της αξίας των ακινήτων, καθώς και του κόστους επισκευής/ αντικατάστασης έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κερδοφορία των ασφαλιστικών για μακρύ χρονικό διάστημα, τονίζει η Ελβετική Αντασφαλιστική διευκρινίζοντας ότι οι ισχυρές καταιγίδες το 2023 ήταν μια δοκιμασία στον κλάδο κυρίας ασφάλισης.

Οι απώλειες από ισχυρές καταιγίδες αυξάνονται σταθερά κατά 7% ετησίως τα τελευταία 30 χρόνια. Το 2023 σημειώνουν αύξηση σχεδόν 90% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας (32 δισεκατομμύρια δολάρια) και υπερδιπλασιάζουν τον μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας (27 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυξημένες απώλειες από ισχυρές καταιγίδες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη

Οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις ισχυρές καταιγίδες, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Το 2023 στις ΗΠΑ και για πρώτη φορά στα χρονικά, το ύψος του ποσού των ασφαλισμένων ζημιών των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ζημιές από ισχυρές καταιγίδες ξεπεράστηκε. Σύμφωνα δε, με τις προβλέψεις το ποσό αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σωρευτικά στις ΗΠΑ το 2023 καταγράφηκαν 18 τέτοια συμβάντα, εκ των οποίων το καθένα από αυτά προκάλεσε ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στο δρόμο αυτό βαδίζει και η Ευρώπη, όπου στην περιοχή καταγράφεται αύξηση των ασφαλισμένων ζημιών από ισχυρές καταιγίδες με την Ιταλία και τη Γαλλία να ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο. Συγκεκριμένα, η Ιταλία σημείωσε απώλειες άνω των 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρόκειται για τις πιο δαπανηρές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στα χρονικά της χώρας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο σοβαρών ξηρασιών και πυρκαγιών. Καθώς το 2023 αναμένεται να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται εμφανείς.

2023: Τυφώνες, πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμοί

Ενώ, μέχρι σήμερα οι απώλειες από την εποχή των τυφώνων του Βόρειου Ατλαντικού παραμένουν κάτω από το μέσο όρο το 2023, ο τυφώνας Otis θα είναι πιθανότατα το πιο δαπανηρό ασφαλισμένο συμβάν στο Μεξικό. Στη Νέα Ζηλανδία, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες προκάλεσαν τις πιο δαπανηρές ασφαλιστικές απώλειες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες για τη χώρα (2,4 δισεκατομμύρια ΗΠΑ), ενώ οι πυρκαγιές στο Μάουι εκτιμάται ότι θα είναι το πιο δαπανηρό συμβάν ασφαλισμένων ζημιών ποτέ για την πολιτεία της Χαβάης (3,5 δισεκατομμύρια). .

Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία είναι η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή το 2023, με ασφαλισμένες ζημίες 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ενώ ο σεισμός στο Μαρόκο ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε τη χώρα από το 1900. Η καταστροφή στο Μαρόκο δείχνει επίσης ότι οι αγροτικές περιοχές  πρέπει να συμπεριληφθούν στις προληπτικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της αγροτικής οικονομίας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πού πάνε οι προμήθειες

Τόσες και τόσες διοικήσεις διατείνονται ότι το ονομαστό AI θα φέρει την επανάσταση στην εργασία και θα τους λύσει τα χέρια

Οι 3 προτάσεις του Δ. Γαβαλάκη για την ασφάλιση των φυσικών καταστροφών – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τους πληγέντες

Το νέο πλαίσιο επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο σύστημα τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις κρατικής αρωγής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

$4,8 δισ. η αγορά για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης – Ο νέος κίνδυνος που μπαίνει στο underwriting

Kρίσιμο πλέον το ερώτημα ποιος ευθύνεται όταν ένα σύστημα AI προκαλεί ζημία

Anytime: Από το ελληνικό digital στο περιφερειακό στοίχημα – Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία και;;;

Το brand που ξεκίνησε να αλλάζει πώς αγοράζεται η ασφάλιση στην Ελλάδα δοκιμάζει αν μπορεί να κάνει το ίδιο σε μια ολόκληρη περιφερειακή αγορά

SOS της EIOPA για το Nat Cat gap: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των καταστροφών;

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα βρίσκεται πλέον ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Στους 50.000 πελάτες η Anytime στη Ρουμανία – Το ορόσημο που θέτει τον πήχη για την επόμενη ημέρα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Couuntry Manager Αντώνης Τσακνάκης, «τα καλύτερα έρχονται»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Sofos Insurance Agency AE: Σε νέες και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις με στόχο τα 60 εκατ. ευρώ

Σημαντική αύξηση 20,2% παρουσίασε παραγωγικά το 8μηνο για την εταιρεία, ακριβώς έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του εμβληματικού Sofos Insurance Summit

Η οδική ασφάλεια επιστρέφει στα θρανία – Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και φέτος δίπλα στους μαθητές

Δείτε τα προγράμματα και τις δράσεις του Ινστιτούτου για μαθητές και γονείς

Η Carglass® έδωσε δυναμικό «παρών» στις Ημέρες Καριέρας

Αναδεικνύοντας τη φιλοσοφία, τις αξίες της και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει

Open Day της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος στις 22 Σεπτεμβρίου

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πιστοποίηση και το επάγγελμα του αναλογιστή, καθώς και για τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου