back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη 12 Μαΐου 2026

Η ιδιωτική ασφάλιση και το κράτος

του Αθανάσιου Συριανού*

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολυάριθμους κινδύνους, που μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στην απασχόληση και στο περιβάλλον. 

- Advertisement -

Όλοι γίναμε κοινωνοί του μεγέθους των φυσικών καταστροφών στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας. Οι ζημιές είναι τεράστιες, μηχανήματα, γραμμές παραγωγής, αποθέματα και προϊόντα, έτοιμα προς παράδοση, καταστράφηκαν, εργαζόμενοι έχασαν εισοδήματα και πολλές υποδομές είναι άγνωστο πότε θα επανέλθουν σε επίπεδο ασφαλές για χρήση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να ξεχνάμε υπογεγραμμένα συμβόλαια παράδοσης, ρήτρες και διαφυγόντα κέρδη.

Στο προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών από φυσικές καταστροφές. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 καθίσταται υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση για όλες τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν θα αποζημιώνονται, πλέον, από το κράτος για τις απώλειες από φυσικές καταστροφές. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και θα αφορά το κτήριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα.

- Advertisement -

Σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να ισορροπήσουν ως προς τη συμμετοχή του καθενός σε θέματα ασφάλισης: η ιδιωτική ασφάλιση και το κράτος.

Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να βοηθήσει τις βιομηχανίες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας τους, την αποφυγή μαζικών απολύσεων και τη διατήρηση της παραγωγικής αλυσίδας. Μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη οικονομική ασφάλεια στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε περίπτωση ατυχημάτων. Η προστασία των επιχειρήσεων από οποιασδήποτε φύσης καταστροφή έχει άμεση επίδραση στη σταθερότητα της οικονομίας και την περαιτέρω ανάπτυξή της. 

Ταυτόχρονα, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμβάλει στη μείωση των δημοσίων δαπανών που απαιτούνται για την αποκατάσταση μετά από φυσικές καταστροφές, επιτρέποντας στο κράτος να επενδύει περισσότερους πόρους σε άλλους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια και η ανάπτυξη υποδομών. 

Στον αντίποδα, το κράτος πρέπει να έχει την ευθύνη του ευρύτερου προγραμματισμού και, κατά συνέπεια, την ευθύνη της χρηματοδότησης ενός προτύπου ανάπτυξης, ειδικότερα, σύγχρονων υποδομών, που θα είναι περισσότερο ανθεκτικές στις φυσικές καταστροφές. Το κράτος οφείλει να διατηρεί έναν ενεργό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας, ασφάλισης υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Σε καμία περίπτωση, ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του ρόλου των κρατικών παρεμβάσεων και πολιτικών. Πρόκειται για ένα στοιχείο που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με προσοχή.

Για να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ κράτους και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα καλά σχεδιασμένο πλαίσιο ρύθμισης και συνεργασίας. Το κράτος χρειάζεται να εποπτεύει τις ασφαλιστικές εταιρείες και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους σε προγράμματα πρόληψης, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, ότι οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές ασφαλιστικές υπηρεσίες. Από την πλευρά του, ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να παρέχει αξιόπιστες ασφαλιστικές καλύψεις και να συμμετέχει ενεργά στην πρόληψη των καταστροφών και των ατυχημάτων.

Συνοψίζοντας, η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικής ασφάλισης και κράτους είναι αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας εν γένει. Ωστόσο, πρέπει να επιβλέπεται προσεκτικά από το κράτος, για να διασφαλίζεται η ορθή και δίκαιη χρήση της. Έτσι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της συνεργασίας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν, διασφαλίζοντας την απαραίτητη προστασία της περιουσίας και της ζωής σε αντίξοες συνθήκες.

*Ο Αθανάσιος Συριανός είναι πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.

Από το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Οι εθνικές δαπάνες υγείας το 2024 – Κοντά στο 5% η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας αυξήθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η ιδιωτική ασφάλιση ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΕΑ στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΤΑΥΦΕ και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του ΠαΔΑ

ΕΑΕΕ: Bronze βραβείο για την εκδήλωση «Ασφαλίζοντας το Μέλλον»

Η εκδήλωση συγκέντρωσε περίπου 400 εκπροσώπους της αγοράς και της Πολιτείας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης ως πυλώνα ανθεκτικότητας

ΕΑΣΚ Εργαζομένων στην Ιδιωτική Ασφάλιση: Fake news τα περί υποχρεωτικής ΣΣΕ

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι, παρά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου, πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου παραμένουν ακάλυπτοι

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς η τεχνολογία αλλάζει την εμπειρία στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Η EUROINS επενδύει διαρκώς στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της, με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των συνεργατών και των ασφαλισμένων της

NN Hellas: Λειτουργικό αποτέλεσμα 97,2 εκατ. με ασφάλιστρα 1,03 δισ. ευρώ

Τους στόχους και τις προοπτικές των πωλήσεων για το 2026 ανακοινώνει σήμερα 11 Μαΐου η εταιρεία, ενώ παράλληλα εξετάζει προοπτικές νέων συνεργασιών

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Οδηγώντας με μεγαλύτερη σιγουριά: η αξία της ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης

Η EUROINS επενδύει στη δημιουργία σύγχρονων, ευέλικτων προγραμμάτων αυτοκινήτου, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των οδηγών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την ERGO σε συνεργασία με την Affidea

Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παροχών, δίνοντας έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην καθημερινή υγειονομική υποστήριξη

Αντιπυρική περίοδος: Η πρόληψη «ασπίδα» για σπίτια και περιουσίες

Πληροφορίες και οδηγίες για την προστασία κατοικιών και περιουσιών κατά την αντιπυρική περίοδο από την Υδρόγειο Ασφαλιστική

KPMG: $436,4 δισ. σε παγκόσμιες επενδύσεις PE – Η αβεβαιότητα επανεμφανίζεται

Υποτονικός ρυθμός δραστηριότητας σε σύγκριση με το τέλος του 2025 εντοπίζει η έκθεση «Pulse of Private Equity Q1’26»

NN Hellas – «The Billion Force»: Ένα συνέδριο που έμοιαζε περισσότερο με γιορτή για το 1 δισ. και το μέλλον της ασφάλισης

Είσοδο σε νέα εποχή μετά την υπέρβαση του ορόσημου του 1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να σταματήσει εδώ και τώρα ο κατήφορος, με λήψη έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια

Δραστικές λύσεις για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο