back to top
20.2 C
Athens
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025

Παρέμβαση Προέδρου Ε.Ε.Α. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων για την χρηματοδότηση των ΜμΕ στην Ελλάδα

Το σοβαρό έλλειμμα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έθεσε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στη διάρκεια τοποθέτησής του στην Ευρωβουλή στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων που διοργανώνεται από την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων (14/11/2023).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων-ΕΚΕ είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση σε επίπεδο Ε.Ε., η οποία διοργανώνεται μία φορά κάθε δύο χρόνια από τα Ευρωεπιμελητήρια, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διεξάγεται στον συμβολικό χώρο του Ημικυκλίου του Ευρωκοινοβουλίου και στόχο έχει την απευθείας ενημέρωση των συμμετεχόντων για τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιχειρηματικότητα σε κάθε χώρα.

- Advertisement -

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου του Ε.Ε.Α.:

- Advertisement -

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, βρίσκονται σαφώς σε δυσμενέστερη θέση.  Ειδικότερα η χώρα μας, είναι υποχρεωμένη μέσα στο 2024 να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,1% – και μάλιστα παρά την τεράστια επιβάρυνση, που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση.

Εδώ και πολλούς μήνες αντιμετωπίζουν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους, καθώς η ακρίβεια περιορίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών στα βασικά αγαθά.

Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να τρέξουν όλο και πιο γρήγορα, για να προλάβουν τις εξελίξεις της πράσινης και ψηφιακής μετάβαση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, χρειάζεται να υπερβούν τεράστια εμπόδια, με κυριότερο την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό δανεισμό και την ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στην Ελλάδα, οι 7 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στην συντριπτική τους πλειονότητα, εκφράζουν υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για χορήγηση τραπεζικού δανείου – πολύ περισσότερο, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ακόμα και στις περιπτώσεις των λίγων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα επιτόκια δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Ουσιαστικά η πολιτική των τραπεζών εστιάζει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, που πληρούν αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, ή μπορούν να παρέχουν υψηλές εξασφαλίσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εθελοντική Αιμοδοσία διοργανώνει την 1η Δεκεμβρίου η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και είναι ανοικτή για το κοινό – Δηλώστε συμμετοχή

Μήνυμα αυθεντικότητας και αποδοχής από την NN Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Coming Out

Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση διοργάνωσε η εταιρεία, με καλεσμένο τον Γιώργο Καπουτζίδη

Οι άνθρωποι της Allianz αφιέρωσαν 1.248 ώρες σε εθελοντικές δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο

156 εργαζόμενοι της συμμετείχαν στις δράσεις της Allianz Volunteer Day, σε συνεργασία με τους οργανισμούς Humanity Greece και Save a Greek Stray

Εγκαινιάστηκε το «Bloomberg Lab powered by Piraeus» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Το πρώτο σύγχρονο εργαστήριο Bloomberg σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο υποστηρίζει τις δραστηριότητες του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ανακοίνωση ΣΠΑΤΕ για την επιβολή δικαιώματος συμβολαίου σε υφιστάμενα προγράμματα υγείας

Για κάθε νόμιμη ενέργεια επιφυλάσσεται ο Σύλλογος, δεδομένης της απουσίας κρατικού ελέγχου και αντικειμενικού προσδιορισμού της χρέωσης

ΕΑΔΕ: Παρέμβαση για εγκύκλιο της Εθνικής σχετικά με το δικαίωμα συμβολαίου

Άμεση ανάκληση ζητά η ΕΑΔΕ, κάνοντας λόγο για «όχημα με στόχο την τροποποίηση υφιστάμενων ασφαλιστικών συμβάσεων»

ΠΟΑΔ: «Black Friday και στις ασφαλίσεις;»

«Τα εναλλακτικά δίκτυα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων δεν είναι κολυμπήθρες του Σιλωάμ» τονίζει στην παρέμβασή της η Ομοσπονδία

ΕΑΕΕ: Τα μεγέθη της Ασφάλισης Νομικής Προστασίας το 2024

Πώς διαμορφώθηκε η κατανομή της παραγωγής ανά κανάλι διαμεσολάβησης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική για την εξαγορά: «Η νέα εποχή ξεκινά με σιγουριά και προοπτική»

«Η ολοκλήρωση της εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς φέρνει ανάπτυξη, σταθερότητα και νέες ευκαιρίες για όλους»

Τράπεζα Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Με την ενσωμάτωση ο Όμιλος Πειραιώς αναμένεται να καλύψει όλο το φάσμα τραπεζικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών πελατειακών λύσεων

Στην Πράγα ταξίδεψαν οι συνεργάτες του ΠΑΡΟΝ

Το ΠΑΡΟΝ επιβράβευσε τους συνεργάτες για την εξαιρετική τους απόδοση - Προσωπικές ευχαριστίες στον Ν. Χουλιάρα της Eurolife

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για τη χορήγηση της Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας

Μετά τον εντοπισμό εσφαλμένων ανακλητικών πράξεων, η Υπηρεσία προχώρησε σε επανεξέταση / αποκατάσταση σχετικών περιπτώσεων