back to top
11.9 C
Athens
Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025

Θεσμικό πλαίσιο και κορυφαία ζητήματα του κλάδου Διαμεσολάβησης

του Ηλία Τσολάκη*

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι ο κορμός ανάπτυξης της οικονομίας και ένας από τους θεματοφύλακες της οικονομικής ευρωστίας του τόπου μας. Το κράτος, λοιπόν, έχοντας την παραπάνω παράμετρο ως έναν παράγοντα υγιούς εταίρου στην ανάπτυξή του, θα πρέπει να μας συγκαταλέγει σε κάθε προπαρασκευή-διαβούλευση και απόφαση που αφορά θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων μας, ώστε να μας έχει άμεσους συνομιλητές. 

- Advertisement -

Οι χιλιάδες πελάτες, Έλληνες καταναλωτές των Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, αλλά και οι ίδιοι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, είμαστε ρυθμιστές των οικονομικών δεδομένων αυτής της αγοράς. 

Ο κ. Σαρρηγεωργίου, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, έθεσε πολλάκις τις θέσεις μας προς τον κεντρικό τραπεζίτη, αναζητώντας λύσεις ως προς την καλύτερη απορρόφηση οποιωνδήποτε κραδασμών που αφορούν τη νέα κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και προβλέπεται να ενταθεί, λόγω των τελευταίων ακραίων γεγονότων –φυσικών– που υπέστη η Ελλάδα μας. 

- Advertisement -

Η αύξηση της επικινδυνότητας ανάληψης ενός κινδύνου που εγκυμονεί αποζημιώσεις, από τη μια, και η κρατική αρωγή λόγω της συχνότητας αυτών των φυσικών φαινομένων πρέπει να οδηγήσουν το κράτος στο να λάβει γενναίες αποφάσεις. 

Η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα δεν περνάει μέσα από εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Η mentalité του Έλληνα μπορεί να ενεργοποιηθεί και με άλλες μεθόδους: όντας πιστοί στην οικογενειακή εστία οι περισσότεροι, είμαστε ιδιοκτήτες μιας κατοικίας εν αντιθέσει με πολλούς ευρωπαϊκούς λαούς, και αυτό μας ευαισθητοποιεί ώστε να την έχουμε θωρακισμένη. 

Η επαναφορά και η αύξηση φορολογικών κινήτρων σε κάθε Έλληνα καταναλωτή θα δώσει άλλη δυναμική στην ασφαλιστική βιομηχανία. Η ΠΟΑΔ έχει εγείρει, πολλές φορές, θέματα θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, θέματα που αφορούν την ισότιμη μεταχείριση των χιλιάδων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έναντι δικτύων πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου ασφαλιστικών προϊόντων που έχουν ξεφυτρώσει πανελλαδικά και προξενούν τριγμούς-διλήμματα και ερωτηματικά στον καταναλωτή. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, με γνωμοδότησή της προς τo BIPAR, το ευρωπαϊκό ανάλογο θεσμικό όργανο πανευρωπαϊκά, έθεσε, μαζί με άλλες 47 ομοσπονδίες από 30 χώρες, το θέμα της ορθής πώλησης ενός ασφαλιστικού προϊόντος και της επικαιροποίησης αυτής της πώλησης μέσω δικλίδων ασφαλείας οι οποίες κατοχυρώνουν και τις δύο πλευρές. 

Σαν θεσμός πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μια υγιή συνεργασία των μερών, κράτους και θεσμών, μπορεί να υπάρξει και μέλλον και πιστή τήρηση των κανόνων λειτουργίας όλων. 

Η ΠΟΑΔ, καθημερινά, λαμβάνει, ως δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης της ασφαλιστικής αγοράς, δεκάδες μηνύματα υποστήριξης του έργου του Έλληνα Επαγγελματία Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή απέναντι σε αγκυλώσεις νόμων και εφαρμογών τους. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν έναν σοβαρό λόγο, τον οποίο το κράτος και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους, γιατί στο «τρένο» της ανάπτυξης αυτού του τόπου η ασφαλιστική βιομηχανία βάζει το μεγαλύτερο μέρος της «καύσιμης ύλης». 

Χαιρετίζουμε την πρόθεση της ετήσιας ειδικής έκδοσης του Insurance World και των εκδόσεων ethosMEDIA να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στον Έλληνα Επαγγελματία Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή με τον Οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης 2023. 

*Ο Ηλίας Τσολάκης είναι ασφαλιστικός πράκτορας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Από τον Οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι προτεραιότητες διεκδικήσεων της ΕΕΑΕ

Χ. Αλεξόπουλος: «Μόνο με ενεργή συμμετοχή θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της αγοράς και του επαγγέλματός μας»

10 Χρόνια ΠΑΝΟΡΜΟΣ – Σήμερα το επετειακό 4ο Συνέδριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το «Insurance World» βρίσκεται ήδη στον χώρο και θα καλύψει ολόκληρη τη διάρκεια του Συνεδρίου

Η ΠΟΑΔ για την Παγκόσμια Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης

«Ας απαιτήσουμε όλοι μαζί να υλοποιηθούν όσα η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να προσφέρει» επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία

Η συνεργασία ΠΟΑΔ – HALA αναδεικνύει την ωριμότητα της ασφαλιστικής αγοράς

Η κίνηση ανοίγει νέους δρόμους, καθώς προάγει την εξωστρέφεια των πραγματογνωμόνων και ενισχύει την κατανόηση του έργου τους από την αγορά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δίκτυα πωλήσεων και αυτοματοποίηση: Τιμολόγηση, διαχείριση ζημιών, απάτες

Πώς διαμορφώνει η τεχνητή νοημοσύνη τη νέα εποχή του ασφαλιστικού κλάδου

Γιατί είναι ευχαριστημένες οι ασφαλιστικές περιουσίας – Τι άλλαξε

Μπορεί η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο να αυξήθηκε μόνο 3% το 2024, το άκρως αντίθετο συνέβη ωστόσο με τις αποζημιώσεις

Αστική ευθύνη ξενοδοχείων: Τι καλύπτουν πραγματικά τα ασφαλιστήρια και πού κρύβονται οι «παγίδες»

Την εικόνα επιχειρεί να αποσαφηνίσει ο Αρ. Ατσαλάκης, Hospitality Insurance Solutions Manager και μέλος του Business EXCO της Howden Hellas SA

Το νέο σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δικό της εσωτερικό μοντέλο υπολογισμού κινδύνων σχεδιάζει η εταιρεία, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αύξηση 8,1% στα συμβόλαια τεχνικών ασφαλίσεων το 2024

Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την αύξηση του πλήθους των συμβολαίων με καλύψεις CAR, EAR

Ευχές της ΕΑΕΕ για το 2026 με έμφαση στην Υγεία, στην Ασφάλεια και στην Ευημερία

Το μήνυμα της ΕΑΕΕ αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων

Νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» – Η ιστορία του Θάνου Βουλή

Στο επεισόδιο θίγονται ζητήματα όπως η εμπειρία του τροχαίου και της αναπηρίας, αλλά και η στάση της πολιτείας και των ασφαλιστικών εταιρειών

«Στον δρόμο τα δικά σου λάθη δεν τα πληρώνεις μόνο εσύ»: Η ευθύνη πίσω από το τιμόνι αφορά όλους!

Ένα ιδιαίτερα δυνατό κοινωνικό μήνυμα για την οδική ασφάλεια μεταφέρει η νέα καμπάνια της Ελληνικής Κυβέρνησης – Δείτε το βίντεο

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB