back to top
21.2 C
Athens
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026

Ανατροπές στα μοντέλα ασφάλισης φυσικών καταστροφών

της Ελενας Ερμείδου

Κατά 40% προβλέπεται να αυξηθούν οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές έως το 2050 και κατά 60% αν προκύψουν αλλαγές στα μερίδια ασφάλισης λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της αύξησης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα.

- Advertisement -

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από τη μελέτη της CCR της κρατικής αντασφαλιστικής της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους 30 αντασφαλιστές στον κόσμο καιm του Météo-France σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο κόστος των φυσικών καταστροφών έως το 2050. Η μελέτη υπογραμμίζει την σημαντική αύξηση  του κόστους που σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, σηματοδοτώντας την ανάγκη για αλλαγές και προσαρμογές στα μοντέλα κινδύνου των τοπικών αρχών και κυβερνήσεων απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους.

Η CCR από το 1982  με τα προγράμματα της συνέβαλε σημαντικά στην πρόληψη της χρηματοδότησης, ωστόσο σήμερα η κρατική αντασφαλιστική παρατηρεί η ίδια πολιτική δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπίσει τα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα.

- Advertisement -

Ανατροπές μοντέλων

Η  κλιματική αλλαγή τονίζει ανατρέπει τις μέχρι σήμερα παραδοσιακές αναλογιστικές προσεγγίσεις, με τη χρήση ιστορικού αξιώσεων και πολύπλοκων φυσικών μοντέλων, λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης του κλίματος, έχοντας παρατηρήσει ότι οι πρόσφατες αξιώσεις για αποζημιώσεις υποβάλλονται σε εξαιρετικά τακτικά διαστήματα, λόγω της μεγάλης αύξησης των φυσικών καταστροφών.

Την ίδια στιγμή παρατηρεί ότι το βάρος στους βασικούς κλάδους μετατοπίζεται από τους αντασφαλιστές στους ασφαλιστές. Αυτό φυσικά αλλάζει τα δεδομένα της ασφάλισης ασκώντας πιέσεις στους ασφαλιστές για μεγάλα ποσοστά διακράτησης και σε αυξήσεις των τιμών.

Μεγάλη διακράτηση κινδύνων από τις ασφαλιστικές

Αναλυτές τονίζουν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές από φυσικές καταστροφές, τα αποτελέσματα των αντασφαλιστών είναι πολύ καλύτερα από ότι αναμένονταν καθώς έχουν αυξήσει σημαντικά τις τιμές στα αντασφάλιστρα και έχουν εκχωρήσει τους περισσότερους κινδύνους στους ασφαλιστές. Με άλλα λόγια οι αντασφαλιστές έχουν περάσει από την φάση προστασίας της κερδοφορίας τους στην προστασία του κεφαλαίου τους.

Βάσει των εξελίξεων οι ανανεώσεις των συμβάσεων αρχές του έτους θα είναι ανοδικές με τάση διακράτησης από την πλευρά των ασφαλιστών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι 3 προτάσεις του Δ. Γαβαλάκη για την ασφάλιση των φυσικών καταστροφών – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τους πληγέντες

Το νέο πλαίσιο επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο σύστημα τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις κρατικής αρωγής

Η επιχείρηση δεν ασφαλίζει μόνο το κτίριο. Ασφαλίζει τη δυνατότητά της να συνεχίσει

Ο σωστός ασφαλιστικός σχεδιασμός ξεκινά από μια διαφορετική ερώτηση: «Αν αύριο συμβεί η ζημιά, πόσο πραγματικά αντέχει η επιχείρησή μου;»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Wolt συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών για ασφαλέστερους δρόμους στις ευρωπαϊκές πόλεις

Μια νέα, πανευρωπαϊκή συνεργασία με το European Transport Safety Council (ETSC), έναν από τους κορυφαίους ανεξάρτητους οργανισμούς

GAMA Global: Νέα προσέγγιση στην ηγεσία με έμφαση στην ομαδική απόδοση

Η σημασία της αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας για την απόδοση των οργανισμών αναδεικνύει η GAMA Global στη νέα έκδοση της σειράς «Great Ideas»

GDPR και Digital Omnibus: Η Insurance Europe ζητά ξεκάθαρους κανόνες για την αξιοποίηση των δεδομένων

Τη σημασία της μεγαλύτερης νομικής σαφήνειας γύρω από το τι συνιστά προσωπικό δεδομένο βάσει του GDPR αναδεικνύει η Insurance Europe

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Wolt συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών για ασφαλέστερους δρόμους στις ευρωπαϊκές πόλεις

Μια νέα, πανευρωπαϊκή συνεργασία με το European Transport Safety Council (ETSC), έναν από τους κορυφαίους ανεξάρτητους οργανισμούς

Στα Τρίκαλα ο επόμενος σταθμός του Run Greece με την ασφαλιστική κάλυψη της διοργάνωσης από την ERGO

Στα Τρίκαλα μεταφέρεται την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου το Run Greece, με την ERGO Ασφαλιστική να συμμετέχει ως Μέγας Χορηγός

Σε τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν; Τι πρέπει να κάνεις

Ένα συχνό περιστατικό για τους οδηγούς είναι η πρόκληση ζημιάς σε σταθμευμένο όχημα από άγνωστο οδηγό, ο οποίος αποχωρεί χωρίς να αφήσει στοιχεία

Ο Αντώνης Δουνδουλάκης αναλαμβάνει Life Insurance Network Development & Product Training Manager στη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Στη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική εντάχθηκε ο Αντώνης Δουνδουλάκης, αναλαμβάνοντας τη θέση του Life Insurance Network Development & Product Training Manager. 

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Τιμητική διάκριση στον Σταύρο Τερζάκη για την προσφορά του στον Συνεταιρισμό

Τιμητική πλακέτα στον εταίρο και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ΠΑΝΟΡΜΟΣ