Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δεν ακούσαμε κάτι για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Mε αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 87η ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΕΕΑ και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι αν και η πρόθεση του να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι είναι ξεκάθαρη, “δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται, για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας”.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χατζηθεοδοσίου:

Από όσα ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό φάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση του να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι και αυτό είναι κάτι θετικό καθώς κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Έδειξε επίσης την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στις πληγείσες από τις φυσικές καταστροφές περιοχές.

Προς την σωστή κατεύθυνση είναι και η έναρξη της δημόσιας συζήτησης για την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας γιατί, όπως έχει φανεί ήδη, το κράτος δεν μπορεί μόνο του να σηκώσει το βάρος των αποζημιώσεων σε πληγέντες. Και επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται πλέον όλο και συχνότερα, πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να μην εξαρτάται ο πολίτης μόνο από την κρατική αρωγή μετά από έναν σεισμό, μία φωτιά ή μία πλημμύρα.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όμως παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται, για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για εμάς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η ακρίβεια, οι συσσωρευμένες οφειλές, οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, η έλλειψη ρευστότητας, τα επιπλέον μισθολογικά βάρη που φέρνει το ξεπάγωμα των τριετιών, είναι παράγοντες που κλονίζουν το επιχειρείν. Και επειδή καμία οικονομία δεν αναπτύχθηκε χωρίς την συμμετοχή των επιχειρήσεων, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ουσιαστική ενίσχυση τους.

Όσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που και εμείς ζητάμε, θα περιμένουμε να δούμε τον τελικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή είναι ότι θέλουμε να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Πρόεδρος Ε.Ε.Α.

Επίτιμος Διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*