Η ανασφάλιστη Ελλάδα και οι πολυλωγίες για την ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Εχω γράψει στο IW πολλά editorials για τις ζημιές περιουσίας από φυσικές καταστροφές και την αδιαφορά της Πολιτείας. Η Ελλάδα είναι ανασφάλιστη και για χρόνια βουλιάζει στις πολυλωγίες των πολιτικών κομμάτων και τις εικονικές αντιπαραθέσεις. Σήμερα η μισή Ελλάδα είναι καμένη και άλλη μισή κάτω από το χώμα και τις λάσπες.

Ποτάμια πλημμύρισαν, γέφυρες έσπασαν, η θάλασσα στον Πήλιο έγινε χώρος πάρκινγκ αυτοκινήτων που έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά της βροχής, σπίτια και επιχειρήσεις βούλιαξαν, τα μεγάλα ποτάμια ξεχύλισαν, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν. Η μισή με την άλλη μισή Ελλάδα δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Οι συγκυρίες ήταν πολύ κακές γιατί συνέπασαν με την διοργάνωση της ΔΕΘ.

Ολα αυτά συνεπάγονται ζημιές δισεκατομμυρίων από μεγάλες καταστροφές στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, τις μεταφορές. Τα δισεκατομμύρια αυτά θα τα πληρώσουμε όλοι άκριτα και οριζόντια από τις τσέπες μας έμμεσα μέσω φορολογίας, γιατί δεν υπάρχει πολιτική προστασία.

Διαχρονικά εγκλήματα

Είναι εγκληματικό να συνεχίζουν τα πολιτικά κόμματα τις ίδιες συζητήσεις για να διατηρούν την ένταση μεταξύ τους και το ενδιαφέρον ορισμένων πλέον ψηφοφόρων που ακόμα μπορούν να εξαπατούν με υποσχέσεις. Δεν υπάρχουν λόγια, πλέον, είναι αχαρακτήριστο  να λένει ότι αλλάζει ο νόμος  περί αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές όταν οι προβλέψεις του νόμου αυτού δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Είναι εγκληματικό να αποφεύγεται να η έκγυρη ενημέρωση των πολιτών  στην Ελλάδα για τις φυσικές καταστροφές και ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Ο μηχανισμός υπάρχει είναι γνωστός το πως θα μπορούσαν αυτές οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν σήμερα να έχουν λάβει σωστές αποζημιώσεις για να επαναλειτουργήσουν. Το πως τα νοικοκυριά θα μπορούσαν επίσης να λάβουν αποζημιώσεις και να βάλουν μία στέγη γερή πάνω από τα κεφάλια τους.

Η ΕΑΕΕ πρόσφατα σύναψε μνημόνιο συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα σκοπός του οποίου είναι να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών στις φυσικές καταστροφές και την περιουσία τόνισε σήμερα μιλώντας στο IW η Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Ελύνα Παπασπυροπούλου. Τα πρώτα δείγματα γραφής θα φανούν μέχρι τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για μία κίνηση σοβαρή. Δεν αρκεί όμως αυτή αν το κράτος σέβεται τους πολίτες. Τα καμπανάκια κινδύνου ήδη έχουν ηχήσει και από την ΕΚΤ και από την EIOPA.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*