back to top
20.8 C
Athens
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026

Ην. Βασίλειο: Eιδικό καθεστώς για την κατάρρευση ασφαλιστικών. Τι προβλέπεται για τα Lloyd’s

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ξεκινήσει τις εργασίες για τη θέσπιση νέων κανόνων ειδικά σχεδιασμένων για να αποτρέψει την αποτυχία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, έπειτα από την ενδεχόμενη κατάρρευση μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη θεσπίσει κανόνες για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, στη Βρετανία δεν υπάρχει προς το παρόν ειδικά προσαρμοσμένο καθεστώς για την αντιμετώπιση αστοχιών στον ασφαλιστικό κλάδο της χώρας, ο οποίος είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο.

- Advertisement -

Το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η ικανότητα της Τράπεζας της Αγγλίας να συναλλάσσεται με τη θυγατρική της Silicon Valley Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, έδειξε πώς συγκεκριμένοι κανόνες εξυγίανσης θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης του δικού της συνόλου κανόνων για τον χειρισμό ενδεχόμενης κατάρρευσης ασφαλιστικών εταιρειών.

- Advertisement -

Στη Βρετανία, η ενδεχόμενη χρεοκοπία ασφαλιστικών εταιρειών υπόκειται ρος ώρας σε τροποποιημένες συμφωνίες αφερεγγυότητας εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικές για έναν κλάδο με περιουσιακά στοιχεία 2,7 τρισεκατομμυρίων λιρών (3,45 τρισεκατομμύρια δολάρια).

«Η εισαγωγή ενός καθεστώτος εξυγίανσης ασφαλιστικών εταιρειών θα διασφάλιζε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των διεθνών προτύπων», ανέφερε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι τα υποκαταστήματα ξένων ασφαλιστών του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Γιβραλτάρ, θα πρέπει επίσης να υπάγονται στους νέους κανόνες.

Το υπουργείο είπε ότι εξέτασε εάν η ασφαλιστική αγορά Lloyd’s του Λονδίνου θα έπρεπε επίσης να ενταχθεί στο νέο καθεστώς, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει, δεδομένου ότι η αγορά πρέπει ήδη να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς εκκαθάρισης που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν και ότι υπήρχε ανάγκη να αποφευχθούν οι επικαλύψεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι ασφαλιστικές είναι Φερέγγυες, ο ασφαλισμένος προστατεύεται;

Η Αρχή Εποπτείας της Αγοράς δεν υπάρχει πλέον. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Πού πάνε οι προμήθειες

Τόσες και τόσες διοικήσεις διατείνονται ότι το ονομαστό AI θα φέρει την επανάσταση στην εργασία και θα τους λύσει τα χέρια

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΕΑΕ άνοιξε τον διάλογο για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή της επόμενης ημέρας

Με ισχυρή συμμετοχή του κλάδου, θεσμικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και ένα σαφές μήνυμα: γνώση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και ανθρώπινη συμβουλή αποτελούν τη βάση για μια πιο ανθεκτική κοινωνία.

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...

Ο Πάνος Λελεδάκης για την υπεύθυνη ηγεσία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης – Διαθέσιμο το διαδικτυακό σεμινάριο της GAMA Global με τίτλο «AI Leadership: Responsibility...

Στο σεμινάριο, που εντάσσεται στην εκπαιδευτική σειρά της GAMA Global για τον Οκτώβριο του 2026, ο Πάνος Λελεδάκης αναλύει την ευθύνη των ηγετικών

Άνοιξαν οι ατομικές εγγραφές στο 13ο Συνέδριο ΕΣΑΠΕ & GAMA Global Hellas-Cyprus! “Leading Without Limits”

Η ΕΣΑΠΕ www.esape.gr, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, με την GAMA Global Hellas-Cyprus www.gamahellas.com, συνεχίζουν να συνεισφέρουν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΕΑΕ άνοιξε τον διάλογο για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή της επόμενης ημέρας

Με ισχυρή συμμετοχή του κλάδου, θεσμικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και ένα σαφές μήνυμα: γνώση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και ανθρώπινη συμβουλή αποτελούν τη βάση για μια πιο ανθεκτική κοινωνία.

Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Tην Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2026, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Ταξίδι στη Μαδρίτη για την Career Sales Force της Eurolife FFH

Για τη Eurolife FFH αξία έχει να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τους ανθρώπους που συμβάλλουν καθημερινά στην ανάπτυξή της.

Νέα συνεργασία του incharge με την Ayvens

Η Ayvens, παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με το incharge, μέλος του ομίλου Motor Oil

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...