back to top
33.7 C
Athens
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

Ασφαλές καλοκαίρι για ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Έρχεται η ωραιότερη εποχή του χρόνου, ωστόσο οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους αντιμετωπίζουν σημαντικά θέματα υγείας. 

 

- Advertisement -

Από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρο του ΔΣ του ΓΝΑ «Η ΕΛΠΙΣ»

Με το καλοκαίρι προ των πυλών, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερες θερμοκρασίες και άλλες περιβαλλοντικές διαφοροποιήσεις, οι χρόνιοι πάσχοντες θα πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα για να μην επιβαρυνθεί η υγεία τους. Τα μέτρα αυτά αφορούν την προστασία του δέρματος και των άκρων, αλλά και γενικότερα τη διατήρηση της καλής λειτουργίας όλων των συστημάτων του οργανισμού τους, επειδή είναι πιο ευάλωτοι, με εύθραυστη υγεία.

- Advertisement -

Η καθημερινή διατροφή τους συνιστάται να περιλαμβάνει λιγότερα, μικρότερα και ελαφρύτερα γεύματα, να έχουν ικανοποιητική ενυδάτωση, πίνοντας πολλά ποτήρια νερό, να προσλαμβάνουν σε επάρκεια τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, να αποφεύγουν τους πλούσιους σε ζάχαρη χυμούς και τα αναψυκτικά, καθώς και τα αλκοολούχα κοκτέιλ.

Για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία προτείνονται καπέλα, γυαλιά, ακόμα και ομπρέλες, ενώ επιβάλλεται η χρήση αντηλιακών προϊόντων. Συνιστάται επίσης η ένδυση με ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και χαλαρά ρούχα, για να είναι επαρκής ο αερισμός του σώματος.

Για την καθημερινή γυμναστική προτιμώνται οι πρωινές ή οι απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι διαβητικοί, το καλοκαίρι, κινδυνεύουν να απορρυθμιστούν, είτε λόγω της αφυδάτωσης είτε από την αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων και αλκοολούχων ποτών. Εάν μάλιστα φέρουν αντλία ινσουλίνης ή συνεχή καταγραφέα γλυκόζης, οφείλουν να προσέχουν μήπως αποκολληθούν, λόγω της έντονης εφίδρωσης. Τα σκευάσματα ινσουλίνης επίσης θα πρέπει να μην εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, επειδή μειώνεται η ισχύς τους και ενδέχεται να  είναι αναποτελεσματικά.

Στους πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και εμφανίζονται εύκολη κόπωση, μυαλγίες, αρθραλγίες και οιδήματα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιος φοβάται… τα Χριστούγεννα;

Για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν έρχονται πάντα με «χρυσόσκονη», αλλά με άγχος, κούραση και πίεση

Red flags – Πώς να τις αναγνωρίσουμε πριν να είναι αργά

Σε επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις υπάρχουν συμπεριφορές ή μοτίβα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά – και ίσως χρειαστεί να προστατευτούμε

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

Ασφαλή Χριστούγεννα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς

Τα γεύματα των εορτών, συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, δύσκολα εντάσσονται στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση Ζωής: Η ουσία και η διαχρονική της αποστολή

Σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας και οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς,

Μαζαράκης: Βιωσιμότητα, πρόσβαση και εμπιστοσύνη οι 3 προκλήσεις για την ασφάλιση υγείας

Τι αναφέρει σε άρθρο του στο ygeiamou.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2026 κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα τη συνέντευξη του Νίκου Βαγιάννη, CEO της Export Credit Greece

Νέες φήμες για συνεργασία ασφαλιστικής με την Credia

Για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και υγείας – Ρευστό παραμένει το ευρύτερο τοπίο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Πολιτική συναίνεση για λύσεις στα θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης στη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών»

Για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας (Ευάγγελος. Λιάκος), του ΠΑΣΟΚ (Μιλένα Αποστολάκη) και του ΣΥΡΙΖΑ (Διονύσης Καλαματιανός) συμμετείχαν στον ίδιο δημόσιο διάλογο

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

YES 2026: 11 ημέρες, 98 μαθητές, 17 επιχειρηματικές ιδέες

98 μαθητές και μαθήτριες από 24 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου απέδειξαν ότι η καινοτομία δεν έχει ηλικία.

ΕΑΕΕ: Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων

Η έρευνα αναδεικνύει ότι οι μεταφορές με αφετηρία και προορισμό εκτός Ελλάδας εξακολουθούν να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ασφαλιστικό κίνδυνο

Brokers Union και ARAG εγκαινιάζουν νέα αποκλειστική συνεργασία στη Νομική Προστασία

Η Brokers Union ανακοινώνει την έναρξη αποκλειστικής συνεργασίας με την ARAG, έναν από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς στον Κλάδο