back to top
19.3 C
Athens
Σάββατο 23 Μαΐου 2026

Ασφαλές καλοκαίρι για ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Έρχεται η ωραιότερη εποχή του χρόνου, ωστόσο οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους αντιμετωπίζουν σημαντικά θέματα υγείας. 

 

- Advertisement -

Από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρο του ΔΣ του ΓΝΑ «Η ΕΛΠΙΣ»

Με το καλοκαίρι προ των πυλών, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερες θερμοκρασίες και άλλες περιβαλλοντικές διαφοροποιήσεις, οι χρόνιοι πάσχοντες θα πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα για να μην επιβαρυνθεί η υγεία τους. Τα μέτρα αυτά αφορούν την προστασία του δέρματος και των άκρων, αλλά και γενικότερα τη διατήρηση της καλής λειτουργίας όλων των συστημάτων του οργανισμού τους, επειδή είναι πιο ευάλωτοι, με εύθραυστη υγεία.

- Advertisement -

Η καθημερινή διατροφή τους συνιστάται να περιλαμβάνει λιγότερα, μικρότερα και ελαφρύτερα γεύματα, να έχουν ικανοποιητική ενυδάτωση, πίνοντας πολλά ποτήρια νερό, να προσλαμβάνουν σε επάρκεια τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, να αποφεύγουν τους πλούσιους σε ζάχαρη χυμούς και τα αναψυκτικά, καθώς και τα αλκοολούχα κοκτέιλ.

Για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία προτείνονται καπέλα, γυαλιά, ακόμα και ομπρέλες, ενώ επιβάλλεται η χρήση αντηλιακών προϊόντων. Συνιστάται επίσης η ένδυση με ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και χαλαρά ρούχα, για να είναι επαρκής ο αερισμός του σώματος.

Για την καθημερινή γυμναστική προτιμώνται οι πρωινές ή οι απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι διαβητικοί, το καλοκαίρι, κινδυνεύουν να απορρυθμιστούν, είτε λόγω της αφυδάτωσης είτε από την αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων και αλκοολούχων ποτών. Εάν μάλιστα φέρουν αντλία ινσουλίνης ή συνεχή καταγραφέα γλυκόζης, οφείλουν να προσέχουν μήπως αποκολληθούν, λόγω της έντονης εφίδρωσης. Τα σκευάσματα ινσουλίνης επίσης θα πρέπει να μην εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, επειδή μειώνεται η ισχύς τους και ενδέχεται να  είναι αναποτελεσματικά.

Στους πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και εμφανίζονται εύκολη κόπωση, μυαλγίες, αρθραλγίες και οιδήματα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιος φοβάται… τα Χριστούγεννα;

Για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν έρχονται πάντα με «χρυσόσκονη», αλλά με άγχος, κούραση και πίεση

Red flags – Πώς να τις αναγνωρίσουμε πριν να είναι αργά

Σε επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις υπάρχουν συμπεριφορές ή μοτίβα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά – και ίσως χρειαστεί να προστατευτούμε

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

Ασφαλή Χριστούγεννα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς

Τα γεύματα των εορτών, συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, δύσκολα εντάσσονται στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε τα highlights του επετειακού συνεδρίου

Η εκδήλωση της 12ης Μαΐου ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο του φορέα και συνέβαλε στον δημόσιο διάλογο για την οδική ασφάλεια

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

Αλ. Σαρρήγεωργιου: Ο σεισμός απειλητικός για την Ελλάδα κίνδυνος

Αναφορά στους κινδύνους φυσικών καταστροφών έκανε ο πρόεδρος της EAEE από το βήμα του 26ου Συνεδρίου της Ύδρας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

eSafe Cyber Security Hellas και Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Ένα exclusive roundtable event, αφιερωμένo στις νέες αρχιτεκτονικές ασφάλειας και στη μετάβαση σε AI-native υποδομές

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ για την επίδραση της ΤΝ στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 2 διαδικτυακές συναντήσεις, 25 και 27 Μαΐου – Δείτε τη θεματολογία και τους εισηγητές, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή