back to top
15.9 C
Athens
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026

Ασφαλές καλοκαίρι για ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Έρχεται η ωραιότερη εποχή του χρόνου, ωστόσο οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους αντιμετωπίζουν σημαντικά θέματα υγείας. 

 

- Advertisement -

Από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρο του ΔΣ του ΓΝΑ «Η ΕΛΠΙΣ»

Με το καλοκαίρι προ των πυλών, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερες θερμοκρασίες και άλλες περιβαλλοντικές διαφοροποιήσεις, οι χρόνιοι πάσχοντες θα πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα για να μην επιβαρυνθεί η υγεία τους. Τα μέτρα αυτά αφορούν την προστασία του δέρματος και των άκρων, αλλά και γενικότερα τη διατήρηση της καλής λειτουργίας όλων των συστημάτων του οργανισμού τους, επειδή είναι πιο ευάλωτοι, με εύθραυστη υγεία.

- Advertisement -

Η καθημερινή διατροφή τους συνιστάται να περιλαμβάνει λιγότερα, μικρότερα και ελαφρύτερα γεύματα, να έχουν ικανοποιητική ενυδάτωση, πίνοντας πολλά ποτήρια νερό, να προσλαμβάνουν σε επάρκεια τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, να αποφεύγουν τους πλούσιους σε ζάχαρη χυμούς και τα αναψυκτικά, καθώς και τα αλκοολούχα κοκτέιλ.

Για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία προτείνονται καπέλα, γυαλιά, ακόμα και ομπρέλες, ενώ επιβάλλεται η χρήση αντηλιακών προϊόντων. Συνιστάται επίσης η ένδυση με ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και χαλαρά ρούχα, για να είναι επαρκής ο αερισμός του σώματος.

Για την καθημερινή γυμναστική προτιμώνται οι πρωινές ή οι απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι διαβητικοί, το καλοκαίρι, κινδυνεύουν να απορρυθμιστούν, είτε λόγω της αφυδάτωσης είτε από την αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων και αλκοολούχων ποτών. Εάν μάλιστα φέρουν αντλία ινσουλίνης ή συνεχή καταγραφέα γλυκόζης, οφείλουν να προσέχουν μήπως αποκολληθούν, λόγω της έντονης εφίδρωσης. Τα σκευάσματα ινσουλίνης επίσης θα πρέπει να μην εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, επειδή μειώνεται η ισχύς τους και ενδέχεται να  είναι αναποτελεσματικά.

Στους πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και εμφανίζονται εύκολη κόπωση, μυαλγίες, αρθραλγίες και οιδήματα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιος φοβάται… τα Χριστούγεννα;

Για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν έρχονται πάντα με «χρυσόσκονη», αλλά με άγχος, κούραση και πίεση

Red flags – Πώς να τις αναγνωρίσουμε πριν να είναι αργά

Σε επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις υπάρχουν συμπεριφορές ή μοτίβα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά – και ίσως χρειαστεί να προστατευτούμε

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

Ασφαλή Χριστούγεννα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς

Τα γεύματα των εορτών, συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, δύσκολα εντάσσονται στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Cyber Parable: Από την Τροία στο Σύγχρονο Datacenter – Τα Διδάγματα της Κλασικής Αρχαιότητας για τη Ψηφιακή Ανθεκτικότητα

Στην αρχαία Τροία, τα τείχη δεν έπεσαν από βίαιη εισβολή, αλλά από ένα «δώρο» που έγινε δεκτό χωρίς έλεγχο.

P. Cotelle (FERMA President / Head of Cyber Insurance Management): «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί»

Κεντρικός ομιλητής στο φετινό συνέδριο ήταν ο κ. Philippe Cotelle, President της FERMA (Federation of European Risk Management Associations), Head of Cyber Insurance Management & Head of Insurance Risk Management της Airbus Defence & Space.

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – REINSURANCE: Η «ασφάλιση» της ασφαλιστικής

Ένα εργοστάσιο αξίας 300 εκατ. ευρώ, μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα χαρτοφυλάκιο με χιλιάδες ακίνητα μπορεί να είναι ασφαλισμένο

Λεξικό Ασφαλιστικής Αγοράς: Το Insurance World εξηγεί την ασφαλιστική αγορά, λέξη προς λέξη!

Το Insurance World παρουσιάζει μια νέα σειρά 10 διαδοχικών άρθρων που αποκωδικοποιεί τη γλώσσα της ασφαλιστικής αγοράς και εξηγεί

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Αλυσίδα Αξίας της Ασφάλισης: Από την αποζημίωση στην ολοκληρωμένη διαχείριση και μείωση του κινδύνου

Στο πάνελ με τίτλο: The Insurance Value Chain: Moving from Indemnity to Integrated Risk Mitigation Moderator, κορυφαία στελέχη της αγοράς κατέθεσαν την δική τους οπτική

Πάνορμος: Business Center και νέο μοντέλο συνεργασίας για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Νέα πρόταση συνεργασίας προς την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ανοίγει ο Πάνορμος, θέτοντας στο επίκεντρο το Business Center και ένα μοντέλο που συνδυάζει...

Cyber Parable: Από την Τροία στο Σύγχρονο Datacenter – Τα Διδάγματα της Κλασικής Αρχαιότητας για τη Ψηφιακή Ανθεκτικότητα

Στην αρχαία Τροία, τα τείχη δεν έπεσαν από βίαιη εισβολή, αλλά από ένα «δώρο» που έγινε δεκτό χωρίς έλεγχο.

ERGO My Fund: Αποταμίευση από σήμερα για τους στόχους του παιδιού αύριο

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ERGO Hellas αναδεικνύει τη σημασία του οικονομικού προγραμματισμού για το μέλλον των παιδιών, μέσα από το ERGO My Fund.

Νέα καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής για την υγεία και την πρόληψη

Νέα επικοινωνιακή καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής εστιάζει στην πρόληψη και στη δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας