back to top
23.7 C
Athens
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026

Έκανε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων η Fed

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Με μια ομόφωνη απόφαση η Fed αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια το βράδυ της Τετάρτης ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα αύξηση φέτος αν χρειαστεί για να φρενάρει τον πληθωρισμό.

- Advertisement -

Η Fed λοιπόν επέλεξε την παύση με μία πολύ σημαντική απόφαση που επιτρέπει χρόνο, ενώ οι αγορές θα φανεί πως απαντούν σε αυτό τις επόμενες ημέρες. Πριν πάρει την απόφαση της παύσης η Fed, είχε αυξήσει τα επιτόκια επί 10 συνεχόμενες συνεδριάσεις της μέχρι τον Μάιο, φέρνοντας τα επιτόκιά της από το 0%-0,25% σε 5%-5,25%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007 και μάλιστα σε μόλις 14 μήνες.

Στη δήλωση αναφέρεται: «Η διατήρηση των επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση επιτρέπει στην επιτροπή να αξιολογήσει πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική».

- Advertisement -

Ταυτόχρονα με αυτή την απόφαση όμως η Fed έδωσε μια σειρά από ενδιαφέρουσες προβλέψεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν μετριοπαθώς αισιόδοξες. Επίσης αύξησε τις προβλέψεις για το επίπεδο των επιτοκίων φέτος τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 5,6%, υποδηλώνοντας τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση. Τρεις αξιωματούχοι βλέπουν τα ποσοστά να αυξάνονται υψηλότερα από αυτό κοντά στο 6%.

Τι προβλέπει η Fed

Το επόμενο έτος, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης κοντά στο 4,6%, αφήνοντας όμως τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο από ότι προβλεπόταν προηγουμένως τον Μάρτιο.

Από τότε που κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022 ο πληθωρισμός, έχει μειωθεί, με  τον ονομαστικό πληθωρισμό να αυξάνεται μόλις κατά 4,1% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Ο σκληρός πυρήνας που δεν υπολογίζει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Μάιο, από 5,5% που μετρήθηκε τον Απρίλιο.

Μαζί με την πολιτική της απόφαση την Τετάρτη, η Fed δημοσίευσε μια ενημερωμένη Περίληψη Οικονομικών Προβολών (SEP), η οποία περιέγραφε τις προσδοκίες των αξιωματούχων για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αγορά εργασίας για το ισοζύγιο του τρέχοντος έτους και των επόμενων δύο.

*Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός ολοκληρώνει το έτος κοντά στο 4% τώρα, έναντι 3,6% πριν.

*Η ανεργία εκτιμούν ότι θα αυξηθεί μόνο στο 4,1% από 4,5% στο παρελθόν.

*Προβλέπουν τώρα ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη φέτος κατά 1% έναντι 0,4% προηγουμένως.

*Σημείωσαν και πάλι ότι οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομία, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό και ότι το μέγεθος αυτής της επίδρασης είναι  αβέβαιο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Τειρεσίας στη ΔΕΘ σε διάλογο με τράπεζες και επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

Επίκεντρο των συναντήσεων, η αξιόπιστη πληροφορία, οι σύγχρονες ανάγκες του χρηματοπιστωτικού-επιχειρηματικού οικοσυστήματος και οι νέες της υπηρεσίες

Το ΕΕΑ στο πλευρό των πυρόπληκτων των Δήμων Μάνδρας και Χαϊδαρίου

Παράδοση μεγάλης ποσότητας εμφιαλωμένου νερού – Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η πρόληψη πρέπει να μεταφράζεται έγκαιρα σε έργα και δράσεις

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

Ευρωβαρόμετρο: Η διεθνής συνθήκη γεννά υψηλές προσδοκίες από την ΕΕ, άγχος και αβεβαιότητα κυριαρχούν στην Ελλάδα

Παρά τις αυξημένες οικονομικές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν τον προστατευτικό και συνεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, καθώς και την ποιότητα ζωής που προσφέρει

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Το μήνυμα του ΠΑΝΟΡΜΟΥ για την Ημέρα του Ασφαλιστή

Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό επέλεξε ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ να τιμήσει σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, την Ημέρα του Ασφαλιστή, συνδέοντας τη γιορτή της Αγίας Σοφίας

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.

The Geneva Association: Ποια είναι η νέα οικονομία στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης

Οι έντονες διακυμάνσεις στην οικονομία εντείνουν τους κλυδωνισμούς στις αγορές ιδιωτικής ασφάλισης.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Siemens Healthineers και το Therapis General Hospital εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην αξονική τομογραφία με την εγκατάσταση του SOMATOM go.Top

Η Siemens Healthineers και το Therapis General Hospital ανακοινώνουν την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας του νέου αξονικού τομογράφου SOMATOM go.Top

Ισχυροποιεί το αποτύπωμά της στη Ρουμανία η Hellas Direct με το βλέμμα στους brokers

Τη δυναμική της παρουσία στη ρουμανική ασφαλιστική αγορά επιβεβαιώνει η Hellas Direct, συμμετέχοντας στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο του Patronatul Roman

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Το μήνυμα του ΠΑΝΟΡΜΟΥ για την Ημέρα του Ασφαλιστή

Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό επέλεξε ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ να τιμήσει σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, την Ημέρα του Ασφαλιστή, συνδέοντας τη γιορτή της Αγίας Σοφίας

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.