back to top
17.3 C
Athens
Τετάρτη 20 Μαΐου 2026

Α. Πολίτης, ΔΥΝΑΜΙΣ: Ηλεκτροκίνηση και Νέες Τεχνολογίες το μέλλον στην ασφάλιση αυτοκινήτου

του Ανδρέα Πολίτη, Motor & Property Technical Manager, ΔΥΝΑΜΙΣ ΑΕΓΑ

Η ηλεκτροκίνηση και οι νέες τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) και η μηχανική μάθηση (Machine Learning-ML) αποτελούν οδηγό για το άμεσο μέλλον, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη αλλάξει το τοπίο στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην ασφάλιση αυτοκινήτων. 

- Advertisement -

Από τη μία η στροφή στην ηλεκτροκίνηση, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, και από την άλλη η δέσμευση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050, επηρεάζουν, αδιαμφισβήτητα, την αγορά αυτοκινήτων και εν συνεχεία την ασφαλιστική αγορά στον συγκεκριμένο τομέα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια, δίνεται έμφαση στην εξέλιξη των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων, κυρίως ως προς την αυτονομία, που είναι μέχρι σήμερα το «αγκάθι» για την επικράτηση της ηλεκτροκίνησης. Στη χώρα μας δόθηκαν κίνητρα για αγορά αμιγώς ηλεκτρικών (BEV) ή υβριδικών αυτοκινήτων (PHEV) και αυτό αποτυπώθηκε άμεσα στις νέες ταξινομήσεις, όπου διπλασιάστηκε ο στόλος των BEV και PHEV μέσα στο 2022, φτάνοντας τις περίπου 19.000 οχήματα (στοιχεία ΥΠΕΝ). Μάλιστα, υπάρχει σχεδιασμός ώστε μέσα στο 2023 να «τρέξουν» προγράμματα περαιτέρω στήριξης της ηλεκτροκίνησης, όχι μόνο για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και για τις υποδομές φόρτισης, δίνοντας λύσεις στο μείζον αυτό ζήτημα. 

- Advertisement -

Κοιτώντας την «επόμενη μέρα» στην αγορά αυτοκινήτου, στη ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική δημιουργήσαμε το πρόγραμμα “MyDynamis e”, για αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα, με εξειδικευμένες καλύψεις που σχετίζονται με τη φόρτιση του οχήματος. 

Παράλληλα με την ηλεκτροκίνηση, παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη τάση για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στα σύγχρονα οχήματα (connected cars), όπως η χρήση μιας σειράς αισθητήρων και της τηλεματικής (telematics), όπου συλλέγονται δεδομένα από το όχημα, αποστέλλονται μέσω του Διαδικτύου και υφίστανται κατάλληλη επεξεργασία, αξιοποιώντας τεχνολογίες Big Data, Artificial Intelligence (AI) και Machine Learning (ML). 

Αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας είναι η δημιουργία εξατομικευμένων προϊόντων ασφάλισης και ως προς τις προσφερόμενες καλύψεις, αλλά και ως προς την τιμολόγηση. Εδώ διακρίνουμε το Pay As You Drive (PAYD), όπου τα ασφάλιστρα υπολογίζονται με βάση τα χιλιόμετρα που διανύει ο ασφαλισμένος, και το Pay How You Drive (PHYD), όπου, εκτός από την απόσταση, συνυπολογίζεται και ο τρόπος οδήγησης. 

Η ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική μάλιστα συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας INFINITECH, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ασφάλιση PHYD, που διήρκεσε 3,5 χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, αποκομίζοντας εμπειρίες και τεχνογνωσία που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στο άμεσο μέλλον. 

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στα συστήματα auto-pilot, που θα επιτρέπουν στο όχημα να λειτουργεί αυτόνομα ή σχεδόν αυτόνομα, χωρίς την παρέμβαση οδηγού. Οι αισθητήρες και η τεχνητή νοημοσύνη θα αναγνωρίζουν την κατάσταση του περιβάλλοντος και το όχημα θα κινείται αυτόνομα, με τον κατάλληλο, για κάθε περίπτωση, τρόπο. 

Σίγουρα, αυτή η εξέλιξη αλλάζει την ασφάλιση αυτοκινήτων, αφενός βελτιώνοντας σημαντικά την ασφάλειά τους –επομένως μειώνεται ο κίνδυνος για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις–, αφετέρου δεν είναι ξεκάθαρο ποιος φέρει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. 

Ένα είναι σίγουρο: το μέλλον στην ασφάλιση αυτοκινήτων είναι γεμάτο προκλήσεις και η ΔΥΝΑΜΙΣ είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ηλεκτροκίνηση των εταιρικών στόλων στην Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 250 δισ.

Ο εξηλεκτρισμός των εταιρικών στόλων αποτελεί σημαντική οικονομική και κλιματική ευκαιρία για την Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση των EY και Eurelectric

Η ΔΕΗ στο XTRUST-6G για την κυβερνοασφάλεια των ευφυών υποδομών ηλεκτροκίνησης

Συμμετοχή του Ομίλου ΔΕΗ στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο XTRUST-6G με πιλοτική εφαρμογή για την ασφάλεια στην ηλεκτροκίνηση

Αλεξάνδρα Σδούκου: Η ηλεκτροκίνηση μοχλός για την «πράσινη» στροφή της Ελλάδας

Άρθρο Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου για το περιοδικό ViSION της Ευρωπαϊκής Πίστης.

Κ. Καλημέρης, Allianz: Ηλεκτροκίνηση και νέες τεχνολογίες αναδιαμορφώνουν την ασφάλιση αυτοκινήτου

Καταλύτης εξελίξεων γύρω από την ασφάλιση αυτοκινήτου αποτελεί η συνεχής άνοδος της ηλεκτροκίνησης και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Το νέο αυτό τοπίο που δημιουργείται περιέγραψε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη του στο IW, ο κ. Κωνσταντίνος Καλημέρης, Manager Corporate & Car Manufacturers της Allianz.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

MDRT Day by MCC Hellas 2026: Το συνέδριο που έρχεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Από τις 24 έως τις 27/9, η εμπειρία στο Aldemar Olympian Village θα συνδυάσει γνώση, σύνδεση, ενέργεια, διασκέδαση και ανθρώπινες σχέσεις

Επιθεώρηση Φουφόπουλου: Η επιτομή της επιτυχίας, έκαστος εφ’ ω ετάχθη

«Σε αυτόν τον τζίρο χωρούν πολλά και έξοδα και αμοιβές» διαβεβαίωσε με απόλυτη ασφάλεια ο Γ. Φουφόπουλος στην ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων

Σοβαροί κίνδυνοι για τους ψηφιακούς καταναλωτές από το νέο ν/σ για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δικαιολογητικών – Ποιες λύσεις προτείνει το ΙΝΚΑ

Με το πρόσχημα της ψηφιακής «απλούστευσης», τονίζει το ΙΝΚΑ, οι πολίτες εκτίθενται σε πρωτοφανείς κινδύνους υποκλοπής ταυτότητας και οικονομικής εξαπάτησης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΑΕΕ: Κατευθυντήριες Γραμμές για την Υπεύθυνη Επένδυση, με την έγκριση του PRI των Ηνωμένων Εθνών

Το κείμενο αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποκτούν τα θέματα βιωσιμότητας για τον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πολυδιάστατο ρόλο του

Φ. Καραβίας: «Πόροι 2 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης μεταφέρθηκαν στην ΕΑΤ και θα χρηματοδοτήσουν ΜμΕ»

Ο CEO της Eurobank στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

Ριζικές αλλαγές στην οδική ασφάλεια: μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!

Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας θα εξαρτηθεί όχι από τις εξαγγελίες, αλλά από τη συνέπεια, τον έλεγχο και τη διάρκεια στην υλοποίησή τους

Ιδρύεται Σωματείο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στη Χαλκιδική – Ενημερωτική εκδήλωση στις 20 Μαΐου

Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της συλλογικής εκπροσώπησης του κλάδου στην περιοχή, με τη συμμετοχή της ΠΟΑΔ