back to top
31.1 C
Athens
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Η ασφάλιση απαραίτητο εργαλείο για την οικονομία και την ανάπτυξη

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ

Το 2022 ήταν μία ακόμη χρονιά γεμάτη προκλήσεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις του έτους ήταν αδιαμφισβήτητα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αλυσιδωτές πολυεπίπεδες επιπτώσεις στις γεωπολιτικές ισορροπίες, την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία, με την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. 

- Advertisement -

Η κλιματική κρίση παρέμεινε “ο ελέφαντας στο δωμάτιο”. Το 2022, οι ωκεανοί ήταν θερμότεροι από ποτέ. Παράλληλα, η συχνότητα και η σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών συνέχισε να απασχολεί πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. 

Το επίτευγμα της χρονιάς για την Ελλάδα ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας, με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα να φτάνει το 5,9% το 2022, σύμφωνα με πλέον πρόσφατη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. 

- Advertisement -

Σε αυτό το περιβάλλον, από πλευράς παραγωγής, το 2022 ήταν μια ικανοποιητική χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς σημειώθηκε αύξηση 4,2%, ακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας. 

Η δουλειά μας είναι να αποζημιώνουμε. Πληρώνουμε περί τα 2,2 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τον χρόνο, δηλαδή περίπου 6 εκατ. ευρώ την ημέρα. Είμαστε ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, με 17,4 δισ. ευρώ επενδύσεις (IFRS 31.12.2021). Είμαστε ένας κλάδος ισχυρός, αυστηρά εποπτευόμενος και αξιόπιστος. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%. 

Το κενό προστασίας στη χώρα μας αυξήθηκε τη χρονιά που πέρασε, καθώς ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε και οι πάσης φύσεως κίνδυνοι συνέχισαν να μεγαλώνουν, η διείσδυση των ασφαλειών στην οικονομία μειώθηκε. 

Η ασφάλιση αποτελεί ένα εργαλείο απαραίτητο για την οικονομία και την ανάπτυξη. Βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία. Προσφέρουμε πολλά, μπορούμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα μέσω συνεργασίας με το κράτος, κάτι που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με σθένος και το 2023.

Aπό το περιοδικό Insurance World (Η κλιματική κρίση παρέμεινε «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, Nίκος Κωτσικόπουλος)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ΕΑΕΕ υπενθυμίζει: Η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται – Προστατεύουμε το περιβάλλον, μένουμε ασφαλείς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιπυρική περίοδος, με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος να επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για αυξημένη προσοχή

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο IW: Οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν ακόμη και με κρατική παρέμβαση

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Aλ. Σαρρηγεωργίου στο IW: Να σκύψουμε πάνω στο κενό προστασίας που υπάρχει

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Υποχρεωτική ασφάλιση στα ηλεκτρικά πατίνια: Τι αλλάζει και τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και οδηγοί

Νέο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια και τα υπόλοιπα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (Ε.Π.Η.Ο.) φέρνει το νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δημιουργώντας το νέο πρότυπο στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση για Αποταμιευτικές – Επενδυτικές και Συνταξιοδοτικές Λύσεις

Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά φαίνεται να βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση των τελευταίων  ετών αλλά  και σε μια ιστορική ευκαιρία.

Η εμπιστοσύνη δεν δηλώνεται, δοκιμάζεται

Στην Aσφάλιση υπάρχει μια αλήθεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ. Ο πελάτης δεν αγοράζει απλά ένα συμβόλαιο, αγοράζει μια υπόσχεση ότι

«Παίδων Υγεία»: Ισόβια προστασία για ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία

Η υγεία των παιδιών αποτελεί διαχρονικά την ύψιστη προτεραιότητα κάθε οικογένειας. Σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης αυξάνονται

Οι 10 μεγαλύτερες παρεξηγήσεις στις ασφαλίσεις

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι, τη στιγμή που πληρώνουμε το ασφαλιστήριό μας κάθε χρόνο, είμαστε πλήρως προστατευμένοι απέναντι σε κάθε απρόοπτο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

11th Business Forum Greece-Sweden

Το 11ο Business Forum Ελλάδας-Σουηδίας αναδεικνύει τον δρόμο προς μια ανθεκτική, καινοτόμο και ανταγωνιστική Ευρώπη

«Βούλωσαν» τα αυτιά μετά τη βουτιά; Τι πρέπει να προσέξουμε!

Οι βουτιές στη θάλασσα και την πισίνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού, όμως για αρκετούς συνοδεύονται από ένα γνώριμο

Glassdrive: Πανελλαδικό δίκτυο για τους οδηγούς και στις καλοκαιρινές μετακινήσεις

Την πανελλαδική παρουσία του δικτύου της αναδεικνύει η Glassdrive, με φόντο την αυξημένη οδική κινητικότητα της καλοκαιρινής περιόδου

Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για την Πειραιώς, υπερέβη τους στόχους η επίδοση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ρεκόρ κερδοφορίας και εξαιρετικές λειτουργικές επιδόσεις κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της πορεία

Το Cyber Snacks φέρνει το cyber risk στην καθημερινότητα

Το cyber risk δεν είναι πλέον υπόθεση μόνο των ειδικών της πληροφορικής. Είναι ζήτημα που αφορά κάθε επιχείρηση, κάθε επαγγελματία, κάθε εργαζόμενο, αλλά και κάθε οικογένεια.