back to top
27.2 C
Athens
Τρίτη 4 Αυγούστου 2026

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Η ασφάλιση απαραίτητο εργαλείο για την οικονομία και την ανάπτυξη

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ

Το 2022 ήταν μία ακόμη χρονιά γεμάτη προκλήσεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις του έτους ήταν αδιαμφισβήτητα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αλυσιδωτές πολυεπίπεδες επιπτώσεις στις γεωπολιτικές ισορροπίες, την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία, με την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. 

- Advertisement -

Η κλιματική κρίση παρέμεινε “ο ελέφαντας στο δωμάτιο”. Το 2022, οι ωκεανοί ήταν θερμότεροι από ποτέ. Παράλληλα, η συχνότητα και η σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών συνέχισε να απασχολεί πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. 

Το επίτευγμα της χρονιάς για την Ελλάδα ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας, με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα να φτάνει το 5,9% το 2022, σύμφωνα με πλέον πρόσφατη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. 

- Advertisement -

Σε αυτό το περιβάλλον, από πλευράς παραγωγής, το 2022 ήταν μια ικανοποιητική χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς σημειώθηκε αύξηση 4,2%, ακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας. 

Η δουλειά μας είναι να αποζημιώνουμε. Πληρώνουμε περί τα 2,2 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τον χρόνο, δηλαδή περίπου 6 εκατ. ευρώ την ημέρα. Είμαστε ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, με 17,4 δισ. ευρώ επενδύσεις (IFRS 31.12.2021). Είμαστε ένας κλάδος ισχυρός, αυστηρά εποπτευόμενος και αξιόπιστος. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%. 

Το κενό προστασίας στη χώρα μας αυξήθηκε τη χρονιά που πέρασε, καθώς ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε και οι πάσης φύσεως κίνδυνοι συνέχισαν να μεγαλώνουν, η διείσδυση των ασφαλειών στην οικονομία μειώθηκε. 

Η ασφάλιση αποτελεί ένα εργαλείο απαραίτητο για την οικονομία και την ανάπτυξη. Βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία. Προσφέρουμε πολλά, μπορούμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα μέσω συνεργασίας με το κράτος, κάτι που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με σθένος και το 2023.

Aπό το περιοδικό Insurance World (Η κλιματική κρίση παρέμεινε «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, Nίκος Κωτσικόπουλος)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιες αποζημιώσεις και ενισχύσεις θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Την ανάγκη άμεσης στήριξης των πολιτών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ν. Βαγιάννης: Θέλουμε η ECG να γίνει σημείο αναφοράς για κάθε εταιρεία που κάνει το επόμενο βήμα εκτός συνόρων

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Export Credit Greece ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, θέτοντας στο επίκεντρο τον μετασχηματισμό

Η ΕΑΕΕ υπενθυμίζει: Η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται – Προστατεύουμε το περιβάλλον, μένουμε ασφαλείς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιπυρική περίοδος, με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος να επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για αυξημένη προσοχή

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο IW: Οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν ακόμη και με κρατική παρέμβαση

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Δημιουργώντας το νέο πρότυπο στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση για Αποταμιευτικές – Επενδυτικές και Συνταξιοδοτικές Λύσεις

Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά φαίνεται να βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση των τελευταίων  ετών αλλά  και σε μια ιστορική ευκαιρία.

Η εμπιστοσύνη δεν δηλώνεται, δοκιμάζεται

Στην Aσφάλιση υπάρχει μια αλήθεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ. Ο πελάτης δεν αγοράζει απλά ένα συμβόλαιο, αγοράζει μια υπόσχεση ότι

«Παίδων Υγεία»: Ισόβια προστασία για ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία

Η υγεία των παιδιών αποτελεί διαχρονικά την ύψιστη προτεραιότητα κάθε οικογένειας. Σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης αυξάνονται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Ηρθε η ‘επιταγή’ των ασφαλισμένων ζημιών από καταστροφές, Munich Re

Οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές ανήλθαν συνολικά στα 44 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί σε ασφαλιστικό κενό της τάξης του 60%

Η Εθνική Ασφαλιστική στο πλευρό των ασφαλισμένων της που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Στην Εθνική Ασφαλιστική, αναγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι μας λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Το πρώτο εποπτικό πλαίσιο στην αγορά αντασφάλισης της Λιβύης

Το νομοθετικό κενό των 20 ετών στην αγορά αντασφάλισης καλύπτει το νέο εποπτικό πλαίσιο στο κλάδο σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Κατερίνα Χαραλαμπίδου, MDRT Hellas: Θα θέλαμε το MDRT Day by MCC Hellas 2026 να αφήσει ένα συναίσθημα

Με αφορμή την έναρξη του κύκλου των Media Partnerships, το MDRT Hellas προχωρά στη φετινή του επικοινωνιακή διαδρομή προς το MDRT Day