Τι θα γίνει με το 1 εκατ. δικαιούχων που έχουν ήδη απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Διπλό πραγματικό όφελος μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος θα το ασφαλίζει, όπως προκύπτει από την αρχική ανάγνωση της κυβερνητικής εξαγγελίας για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Το όφελος προέρχεται φυσικά τόσο από την ίδια την ασφάλιση του ακινήτου, όσο και από το γεγονός ότι η εξασφάλισή του, στοιχίζει φθηνότερα μετά την αφαίρεση της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ που καλύπτει μεγάλο μέρος της ασφάλισης το οποίο μπορεί να είναι το ¼ του ποσού ή ακόμα μεγαλύτερο για ένα μεσαίο νοικοκυριό.

Φυσικά αυτό έχει να κάνει και με τις απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ καθώς περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν ήδη έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Εδώ προκύπτει και το πρώτο ερώτημα, αν δηλαδή οι δικαιούχοι αυτών των απαλλαγών, θα έχουν επιπλέον έκπτωση.

Παρακάτω θα αναφερθούν οι περιπτώσεις απαλλαγών στον ΕΝΦΙΑ που τρέχουν σήμερα, για να προκύψουν συμπεράσματα. Υπάρχουν βεβαίως και όσοι έχουν πλήρη απαλλαγή που είναι οι πληγέντες πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών και οι πολύτεκνοι.

Αλλά σε γενικές γραμμές η εξαγγελία είναι πολύ θετική και κινείται ασφαλώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Ενώ προστατεύει την περιουσία των νοικοκυριών τα οποία θέλουν να ασφαλιστούν έναντι των κινδύνων τους προσφέρει και έκπτωση με την οποία καλύπτει σημαντικό μέρος της ασφάλισης για σημαντικές καταστροφές, όπως σεισμοί, πυρκαγιές ή πλημμύρες.

Σημαντικό επίσης αναμένεται να είναι το όφελος για το δημόσιο που θα αναλάβει μικρότερα βάρη με την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

Όταν το μέτρο εξειδικευτεί, θα απαντηθούν και τα ερωτήματα που εύλογα έχουν προκύψει από τη γενική εξαγγελία. Για παράδειγμα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως:

*Οι έχοντες ήδη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ όπως οικογένειες με μικρό εισόδημα ή μονογονεϊκές οικογένειες θα πάρουν την έκπτωση 10%; Καθώς και αυτοί διαμένουν σε περιοχές που θεωρητικά μπορεί να πληγούν θα πρέπει λογικά να την πάρουν.

*Επίσης οι ήδη πληγέντες όπως στην Εύβοια, Αττική, Κορινθία και Σάμο Χίο ή Ικαρία που φέτος απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ, θα συνεχίσουν να έχουν απαλλαγή; Θα πάρουν κάποια έκπτωση έναντι της ασφάλισης;

*Τέλος ένα ζήτημα είναι τι θα ισχύσει με τα ακίνητα που αποκτήθηκαν με στεγαστικό δάνειο. Τα ακίνητα αυτά αποκτήθηκαν με υποχρεωτική ασφάλιση από την τράπεζα στα πλαίσια bankassurance αλλά καλύπτουν μικρότερο μέρος της αξίας του ακινήτου. Συνηθέστατα είναι το τμήμα της αξίας του ακινήτου το οποίο υπολογίζει ως ενυπόθηκη εγγύηση η τράπεζα.

Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ σήμερα

*Πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι με δύο παιδιά.

Μειώμενο κατά 50% ΕΝΦΙΑ δικαιούνται σήμερα όσοι έχουν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

*Ετήσιο Εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 9.000 ευρώ για άγαμους

* Έως 10.000 ευρώ για έγγαμους χωρίς παιδιά

* Έως 11.000 ευρώ για έγγαμους με ένα παιδί

* Έως 12.000 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά

*Τα παραπάνω ισχύουν για επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ. και για αντικειμενική αξία ακινήτων που κυμαίνεται:

* Έως τα 85.000 ευρώ για άγαμυος

* Έως τα 150.000 ευρώ για έγγαμους χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί.

* Έως 200.000 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά ή μονογονεϊκή με δύο παιδιά  παιδιά

*Τέλος απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ φέτος, κάτοικοι στις περιοχές της Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας και των νησιών Σάμου, Ικαρίας, και Χίου που έχουν πληγεί από καταστροφές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*