back to top
27.7 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουνίου 2026

Η ζωή μας άλλαξε…

Το λέγαμε, το ακούγαμε, αλλά, εδώ και πολύ καιρό, η κλιματική κρίση «έχει δείξει τα δόντια της»! Και όχι μόνο στη χώρα μας. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής μάς φανερώνει, συχνά και βίαια, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα. 

Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική ανάγκη την αλλαγή της στρατηγικής στη χώρα μας. 

- Advertisement -

«Μια αλλαγή που υλοποιείται ήδη από την παρούσα κυβέρνηση», όπως μας εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος ανέλαβε αυτόν τον δύσκολο σχεδιασμό μιας, ουσιαστικά, νέας πολιτικής κατεύθυνσης, που στηρίζεται σε τρεις συν έναν πυλώνες, όπως μας λέει σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία πολλά λέγονται για πρώτη φορά. 

Κυρίως, όμως, αυτό που καταγράφεται είναι η αλλαγή φιλοσοφίας. 

- Advertisement -

Πέρα από το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες, ψηφιοποιημένες, αλλά και απλοποιημένες διαδικασίες, ώστε μέσα από μια νέα, ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, το arogi.gov.gr, οι πολίτες να μπορούν με ταχύτητα να λάβουν άμεσα προκαταβολή της δικαιούμενης αποζημίωσής τους, την ενίσχυση πρώτης αρωγής κ.ά., μας τονίζει ο κ. Τριαντόπουλος. 

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τοποθετείται και αναλύει τις στρατηγικές προκλήσεις του ασφαλιστικού κλάδου ως διαχειριστή κινδύνων, αλλά και ως επενδυτή. Χαρακτηριστική των δηλώσεών του είναι η φράση: «Η συμβολή του ασφαλιστικού τομέα μπορεί να είναι κρίσιμη για την εφαρμογή των πολιτικών προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος, καθώς η ασφάλιση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, απορροφώντας ορισμένες από τις ζημιές και παρέχοντας σχετικά γρήγορη πρόσβαση σε χρηματοδότηση». 

Σε αυτό το υπαρκτό, πλέον, τοπίο, περισσότερες ασφαλίσεις έναντι κλιματικών καταστροφών ζητούν ΕΚΤ και EIOPA, καθώς μετρήθηκε ότι μόλις το ένα τέταρτο των καταστροφών που προέρχονται από αυτόν τον λόγο (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) έχουν ασφαλιστεί μέχρι τώρα στην Ευρώπη, ενώ η ετήσια έκθεση της ΕΑΕΕ έρχεται απλά να επιβεβαιώσει τα παραπάνω με αριθμούς. Μόνο το 2022, οι αποζημιώσεις έφτασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 6 εκατ. ευρώ την ημέρα! 

Είπαμε, η ζωή μας άλλαξε και καλό θα είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις να συνεχιστούν και με τη νέα κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απαιτήσεις που έχει θέσει ξεκάθαρα ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Λάμπρος Αριστ. Ρόδης

Από το περιοδικό INSURANCE WORLD

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα: Με τον ταχύτερο ρυθμό υπερθέρμανσης παγκοσμίως η Γηραιά Ήπειρος

Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά για κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες

Η Ελλάδα ολοκληρώνει το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με 100% απορρόφηση

Στο πλαίσιο του ΕΠΑ εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, με αρχικό προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ

Στουρνάρας: Ισχυρή αλλά εκτεθειμένη σε μεγάλες προκλήσεις η ελληνική ασφαλιστική αγορά

Σαφές μήνυμα για τον ρόλο και τις προκλήσεις της αγοράς έστειλε ο Διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στη συνάντηση του Groupama Assurance Mutuelles Management Team

Από τον διάλογο στη συλλογική δράση: Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα στην Αθήνα – Βίντεο

Η εκδήλωση του Εθνικού Συντονιστή ΙΝΖΕΒ αποτέλεσε πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ θεσμικών φορέων, επιστημονικής κοινότητας, εκπροσώπων της ΚτΠ και της αγοράς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Θ. Μυλωνάς: International institutional investment management and pension funds

Ομιλία του Επικεφαλής Wealth Management, Eurobank, και CEO, Eurobank Private Bank Luxembourg στο #ocin26

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Η Λένα Κουκόσια Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύων

Ν. Μακρόπουλος: Ισχυροποιούμε την ηγετική ομάδα στελεχών, ενισχύουμε το όραμα για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Generali μάς προσκαλεί να ζήσουμε τη δύναμη της μουσικής και στο φετινό Release Athens Festival

«Δέκα χρόνια μουσικής. Εκατόν σαράντα χρόνια εμπιστοσύνης. Ένα μουσικό κάλεσμα για να ζήσουμε τις στιγμές όπως τις θέλουμε»

Ελλάδα 2030: Ανθεκτικότητα, αποταμίευση και το μέλλον των συντάξεων και της ανάπτυξης

Fireside Chat του Π. Αντωνόπουλου, Alpha Asset Management, ΕΘΕ, με τον Π. Καπόπουλο, Alpha Bank, στο πλαίσιο του #ocin26

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26