back to top
19 C
Athens
Σάββατο 23 Μαΐου 2026

Η ζωή μας άλλαξε…

Το λέγαμε, το ακούγαμε, αλλά, εδώ και πολύ καιρό, η κλιματική κρίση «έχει δείξει τα δόντια της»! Και όχι μόνο στη χώρα μας. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής μάς φανερώνει, συχνά και βίαια, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα. 

Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική ανάγκη την αλλαγή της στρατηγικής στη χώρα μας. 

- Advertisement -

«Μια αλλαγή που υλοποιείται ήδη από την παρούσα κυβέρνηση», όπως μας εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος ανέλαβε αυτόν τον δύσκολο σχεδιασμό μιας, ουσιαστικά, νέας πολιτικής κατεύθυνσης, που στηρίζεται σε τρεις συν έναν πυλώνες, όπως μας λέει σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία πολλά λέγονται για πρώτη φορά. 

Κυρίως, όμως, αυτό που καταγράφεται είναι η αλλαγή φιλοσοφίας. 

- Advertisement -

Πέρα από το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες, ψηφιοποιημένες, αλλά και απλοποιημένες διαδικασίες, ώστε μέσα από μια νέα, ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, το arogi.gov.gr, οι πολίτες να μπορούν με ταχύτητα να λάβουν άμεσα προκαταβολή της δικαιούμενης αποζημίωσής τους, την ενίσχυση πρώτης αρωγής κ.ά., μας τονίζει ο κ. Τριαντόπουλος. 

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τοποθετείται και αναλύει τις στρατηγικές προκλήσεις του ασφαλιστικού κλάδου ως διαχειριστή κινδύνων, αλλά και ως επενδυτή. Χαρακτηριστική των δηλώσεών του είναι η φράση: «Η συμβολή του ασφαλιστικού τομέα μπορεί να είναι κρίσιμη για την εφαρμογή των πολιτικών προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος, καθώς η ασφάλιση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, απορροφώντας ορισμένες από τις ζημιές και παρέχοντας σχετικά γρήγορη πρόσβαση σε χρηματοδότηση». 

Σε αυτό το υπαρκτό, πλέον, τοπίο, περισσότερες ασφαλίσεις έναντι κλιματικών καταστροφών ζητούν ΕΚΤ και EIOPA, καθώς μετρήθηκε ότι μόλις το ένα τέταρτο των καταστροφών που προέρχονται από αυτόν τον λόγο (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) έχουν ασφαλιστεί μέχρι τώρα στην Ευρώπη, ενώ η ετήσια έκθεση της ΕΑΕΕ έρχεται απλά να επιβεβαιώσει τα παραπάνω με αριθμούς. Μόνο το 2022, οι αποζημιώσεις έφτασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 6 εκατ. ευρώ την ημέρα! 

Είπαμε, η ζωή μας άλλαξε και καλό θα είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις να συνεχιστούν και με τη νέα κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απαιτήσεις που έχει θέσει ξεκάθαρα ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Λάμπρος Αριστ. Ρόδης

Από το περιοδικό INSURANCE WORLD

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Ελλάδα ολοκληρώνει το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με 100% απορρόφηση

Στο πλαίσιο του ΕΠΑ εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, με αρχικό προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ

Στουρνάρας: Ισχυρή αλλά εκτεθειμένη σε μεγάλες προκλήσεις η ελληνική ασφαλιστική αγορά

Σαφές μήνυμα για τον ρόλο και τις προκλήσεις της αγοράς έστειλε ο Διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στη συνάντηση του Groupama Assurance Mutuelles Management Team

Από τον διάλογο στη συλλογική δράση: Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα στην Αθήνα – Βίντεο

Η εκδήλωση του Εθνικού Συντονιστή ΙΝΖΕΒ αποτέλεσε πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ θεσμικών φορέων, επιστημονικής κοινότητας, εκπροσώπων της ΚτΠ και της αγοράς

Δωρεάν δράσεις για το περιβάλλον από την Εθνική Ασφαλιστική στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Μπροστά στις φυσικές καταστροφές, η εταιρεία ενισχύει τη περιβαλλοντική γνώση και συνείδηση, και παράλληλα μια νέα κουλτούρα υπευθυνότητας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε τα highlights του επετειακού συνεδρίου

Η εκδήλωση της 12ης Μαΐου ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο του φορέα και συνέβαλε στον δημόσιο διάλογο για την οδική ασφάλεια

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

Αλ. Σαρρήγεωργιου: Ο σεισμός απειλητικός για την Ελλάδα κίνδυνος

Αναφορά στους κινδύνους φυσικών καταστροφών έκανε ο πρόεδρος της EAEE από το βήμα του 26ου Συνεδρίου της Ύδρας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

eSafe Cyber Security Hellas και Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Ένα exclusive roundtable event, αφιερωμένo στις νέες αρχιτεκτονικές ασφάλειας και στη μετάβαση σε AI-native υποδομές

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ για την επίδραση της ΤΝ στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 2 διαδικτυακές συναντήσεις, 25 και 27 Μαΐου – Δείτε τη θεματολογία και τους εισηγητές, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή