back to top
17 C
Athens
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026

“Η τέλεια καταιγίδα”

Η ζημιογόνος δύναμη της φύσης, παράλληλα με τις κοινωνικοοικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών ώθησαν τα ποσοστά αντασφάλισης ακινήτων κοντά στα υψηλά 20ετίας την περίοδο του Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της Swiss Re για τις φυσικές καταστροφές και τον πληθωρισμό το 2022, οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν στα 275 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το προηγούμενο έτος. Εξ αυτών τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια καλύφθηκαν από την ασφάλιση, ήτοι το 45%.

- Advertisement -

Με τον τυφώνα Ian στη Φλόριντα, τις απώλειες ρεκόρ από χαλαζοπτώσεις στη Γαλλία, τις πλημμύρες στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, τις χειμερινές καταιγίδες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και τις ξηρασίες στην Ευρώπη, την Κίνα και την Αμερική, το 2022 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει ο όμιλος. Και συνεχίζει: “Αυτό επιβεβαιώνει την τάση μέσης ετήσιας αύξησης 5-7% των ασφαλισμένων ζημιών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τελευταία έκθεση sigma της Swiss Re”.

- Advertisement -

Κατά τη Swiss Re, ο υψηλός πληθωρισμός, αύξησε την ονομαστική αξία των κτιρίων, των μηχανοκίνητων οχημάτων και άλλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων δημιουργώντας την “τέλεια καταιγίδα” για τους ασφαλιστές και ωθώντας προς τα πάνω τις αξιώσεις για την κάλυψη του κόστους των επισκευών. 

Ο τυφώνας Ian ήταν το πιο δαπανηρό γεγονός του 2022, με αποτέλεσμα ασφαλισμένες ζημίες που εκτιμώνται στα 50-65 δισεκατομμύρια δολάρια. Το φαινόμενο έφτασε στην ξηρά, σε μια περιοχή υψηλής οικονομικής αξίας, αστικοποίησης και πληθυσμιακής αύξησης, αποδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν αυτοί οι παράγοντες ως οι κύριοι μοχλοί των μεγάλων απωλειών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές.

Οι αυξανόμενες απώλειες από καταστροφές καταδεικνύουν την ανάγκη για πλήρη κατανόηση όλων των παραγόντων κινδύνου, ιδίως όσον αφορά τους δευτερογενείς, οι οποίοι δεν παρακολουθούνται πάντα τόσο στενά όσο οι πρωτογενείς κίνδυνοι, σημειώνει η Swiss Re.

Δείτε εδώ την έκθεση

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα συζήτηση για την ασφάλιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές στα μέσα του Οκτώβρη από την ΕΑΕΕ

Τη σχέση πρόληψης, ασφάλισης και ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές αναδεικνύει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Οι 3 προτάσεις του Δ. Γαβαλάκη για την ασφάλιση των φυσικών καταστροφών – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τους πληγέντες

Το νέο πλαίσιο επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο σύστημα τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις κρατικής αρωγής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΑΕΕ – TSB: Στο τραπέζι το insurance gap και η θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Το ασφαλιστικό κενό απέναντι στις φυσικές καταστροφές βρίσκεται πλέον στον πυρήνα των προκλήσεων για την ασφαλιστική αγορά

22 εκατ. ευρώ η ασφαλιστική απάτη σε δύο χρόνια – 13.024 υποθέσεις στο μικροσκόπιο

Περισσότερες από 13.000 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εντοπίστηκαν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

Κατά την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 1.208.786.298,6 ευρώ σε 1.745.73 δικαιούχους

Τι λέει ο Νόμος 5327/2026 για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

Περισσότερες δυνατότητες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, διεύρυνση των επιλογών συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και άλλες διατάξεις.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΑΕΕ – TSB: Στο τραπέζι το insurance gap και η θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Το ασφαλιστικό κενό απέναντι στις φυσικές καταστροφές βρίσκεται πλέον στον πυρήνα των προκλήσεων για την ασφαλιστική αγορά

22 εκατ. ευρώ η ασφαλιστική απάτη σε δύο χρόνια – 13.024 υποθέσεις στο μικροσκόπιο

Περισσότερες από 13.000 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εντοπίστηκαν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

ΜΙΝΕΤΤΑ: Κάλυψη υγείας και ζωής με τα προγράμματα Gen2

Συνδυασμό κάλυψης υγείας και βασικής ασφάλισης ζωής προσφέρουν τα προγράμματα Gen2 της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Νέα συζήτηση για την ασφάλιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές στα μέσα του Οκτώβρη από την ΕΑΕΕ

Τη σχέση πρόληψης, ασφάλισης και ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές αναδεικνύει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

«Γ. Χατζηθεοδοσίου στον Αλ. Τσίπρα: Όταν ο πολίτης δεν μπορεί να καταναλώσει, ο μικρομεσαίος δεν μπορεί να επιβιώσει

Για την κατάσταση στην αγορά και την πραγματική οικονομία αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα