back to top
31.1 C
Athens
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026

“Η τέλεια καταιγίδα”

Η ζημιογόνος δύναμη της φύσης, παράλληλα με τις κοινωνικοοικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών ώθησαν τα ποσοστά αντασφάλισης ακινήτων κοντά στα υψηλά 20ετίας την περίοδο του Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της Swiss Re για τις φυσικές καταστροφές και τον πληθωρισμό το 2022, οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν στα 275 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το προηγούμενο έτος. Εξ αυτών τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια καλύφθηκαν από την ασφάλιση, ήτοι το 45%.

- Advertisement -

Με τον τυφώνα Ian στη Φλόριντα, τις απώλειες ρεκόρ από χαλαζοπτώσεις στη Γαλλία, τις πλημμύρες στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, τις χειμερινές καταιγίδες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και τις ξηρασίες στην Ευρώπη, την Κίνα και την Αμερική, το 2022 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει ο όμιλος. Και συνεχίζει: “Αυτό επιβεβαιώνει την τάση μέσης ετήσιας αύξησης 5-7% των ασφαλισμένων ζημιών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τελευταία έκθεση sigma της Swiss Re”.

- Advertisement -

Κατά τη Swiss Re, ο υψηλός πληθωρισμός, αύξησε την ονομαστική αξία των κτιρίων, των μηχανοκίνητων οχημάτων και άλλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων δημιουργώντας την “τέλεια καταιγίδα” για τους ασφαλιστές και ωθώντας προς τα πάνω τις αξιώσεις για την κάλυψη του κόστους των επισκευών. 

Ο τυφώνας Ian ήταν το πιο δαπανηρό γεγονός του 2022, με αποτέλεσμα ασφαλισμένες ζημίες που εκτιμώνται στα 50-65 δισεκατομμύρια δολάρια. Το φαινόμενο έφτασε στην ξηρά, σε μια περιοχή υψηλής οικονομικής αξίας, αστικοποίησης και πληθυσμιακής αύξησης, αποδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν αυτοί οι παράγοντες ως οι κύριοι μοχλοί των μεγάλων απωλειών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές.

Οι αυξανόμενες απώλειες από καταστροφές καταδεικνύουν την ανάγκη για πλήρη κατανόηση όλων των παραγόντων κινδύνου, ιδίως όσον αφορά τους δευτερογενείς, οι οποίοι δεν παρακολουθούνται πάντα τόσο στενά όσο οι πρωτογενείς κίνδυνοι, σημειώνει η Swiss Re.

Δείτε εδώ την έκθεση

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

6 κορυφαίες διακρίσεις για το Marketing της Εθνικής Ασφαλιστικής

Και την καινοτόμο πρωτοβουλία «Μπροστά στις φυσικές καταστροφές, αλλάζουμε το κλίμα μέσα μας»

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

Τηλεοπτική παρέμβαση Δ. Γαβαλάκη για την υποασφάλιση των επιχειρήσεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Την εξέταση φορολογικών κινήτρων ή απαλλαγών στις υποχρεωτικές ασφαλίσεις, ώστε να ενισχυθεί η συμμόρφωση, πρότεινε ο ΓΓ του ΕΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για την Πειραιώς, υπερέβη τους στόχους η επίδοση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ρεκόρ κερδοφορίας και εξαιρετικές λειτουργικές επιδόσεις κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της πορεία

Apollon Insurance: Επενδύει στους συνεργάτες και στη νέα δυναμική της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Νέες προοπτικές ανάπτυξης για τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αναδεικνύει η Apollon Insurance

Η Εθνική Ασφαλιστική τίμησε τον Σωτήριο Κουφογεώργο –  38 χρόνια προσφοράς στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση 

Υπάρχουν επαγγελματικές διαδρομές στην ασφαλιστική αγορά που αποκτούν αξία όχι μόνο από τη διάρκειά τους, αλλά κυρίως από το αποτύπωμα που αφήνουν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

11th Business Forum Greece-Sweden

Το 11ο Business Forum Ελλάδας-Σουηδίας αναδεικνύει τον δρόμο προς μια ανθεκτική, καινοτόμο και ανταγωνιστική Ευρώπη

«Βούλωσαν» τα αυτιά μετά τη βουτιά; Τι πρέπει να προσέξουμε!

Οι βουτιές στη θάλασσα και την πισίνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού, όμως για αρκετούς συνοδεύονται από ένα γνώριμο

Glassdrive: Πανελλαδικό δίκτυο για τους οδηγούς και στις καλοκαιρινές μετακινήσεις

Την πανελλαδική παρουσία του δικτύου της αναδεικνύει η Glassdrive, με φόντο την αυξημένη οδική κινητικότητα της καλοκαιρινής περιόδου

Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για την Πειραιώς, υπερέβη τους στόχους η επίδοση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ρεκόρ κερδοφορίας και εξαιρετικές λειτουργικές επιδόσεις κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της πορεία