Απούσες οι ασφαλιστικές από τη μεγαλύτερη εμπορική συνάντηση

της Ελενας Ερμείδου

Δεν υπήρξε μία ασφαλιστική ανάμεσα σε 1.300 Ελληνες και ξένους εκθέτες στην foodexpo –ΟΙΝΟΤΕLΙΑ 2023 στην μεγαλύτερη εμπορική συνάντηση για τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη, σε ένα χώρο εκθεσιακής επιφάνειας 50.000 τ.μ. Το ίδιο και στην ΑΡΤΟΖΑ. Το πρόγραμμα Hosted Buyers φέτος προσέλκυσε 900 έμπορους τροφίμων από 80 χώρες.

Τι συμβαίνει και οι ασφαλιστικές δεν επιθυμούν να έχουν μία δυναμική παρουσία σε έναν κλάδο που αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και που μαζί με τις μεγάλες πραγματοποίησε το 2022 εξαγωγές πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα, χρόνο με το χρόνο εδραιώνεται περισσότερο στις παγκόσμιες αγοράς τροφίμων.  Ενώσεις με Επιμελητήρια και Περιφέρειες είχαν πρωτόγνωρη παρουσία στην έκθεση για να στηρίξουν το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο.

Ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών έχει την ανάγκη της ασφάλισης, η ασφαλιστική αγορά από την άλλη πλευρά στοχεύει να αυξήσει τα μερίδια της στις εμπορικές και βιομηχανικές ασφαλίσεις και να ξεκολλήσει από το 2-2,5% συμμετοχή στο ΑΕΠ. Η κάλυψη του στόχου μπορεί να γίνει άνευ συνένωσης δυνάμεων ;

Σε λίγες ημέρες, αν όχι και σήμερα θα ανακοινωθεί η ημέρα που η ΕΑΕΕ θα κάνει την ετήσια ανοικτή συνάντηση, η οποία αναβλήθηκε λόγω του τραγικού δυστυχήματος στο σιδηρόδρομο, θα ακούσουμε μία ακόμα φορά τον πιθανότερο από τους πολιτικούς τις υποσχέσεις τους για τον κλάδο, για τα φορολογικά  κίνητρα, για νομοσχέδια, για θεσμοθέτηση, κυρίως για τις καταστροφές, το δεύτερο πυλώνα ασφάλισης και τις συνάξεις, και αν πάμε λίγο παραπέρα και τις αστικές ευθύνες.

Υπάρχουν, παρά ταύτα και οι επιχειρήσεις, όπως είναι τα τρόφιμα και τα ποτά, η μεταποίηση, τα συσκευαστήρια  που δεν σταματάνε στις υποσχέσεις, δουλεύουν, σχεδιάζοντας το αύριο.

Στην foodexpo 2023 είχαν παρουσία 1300 εκθέτες, πάνω από τους μισούς δεν γνώριζαν τις υπηρεσίες ασφάλισης πιστώσεων. Ελάχιστοι γνώριζαν ότι η ασφάλιση πιστώσεων έχει και συμβουλευτικό ρόλο.  Ελάχιστοι ήταν ασφαλισμένοι σωστά για απώλειες περιουσίας και αστικές ευθύνες.

Κάτι λέει αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*