back to top
29.3 C
Athens
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026

Χρειάζονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των ΤΕΑ

Στο τρίτο πάνελ του 4oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin23, που είχε τίτλο «Επενδύσεις επαγγελματικών ταμείων σε ταραχώδες επενδυτικό περιβάλλον. Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Βέλτιστες Στρατηγικές Διαχείρισης», ο κ. Κρις Αίσωπος, Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA TRUST, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ), ανέφερε στην τροποθέτησή του ότι “η τακτική καταβολή σε επενδυτικά προϊόντα μαζί με τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα “γιατρεύει” τις διακυμάνσεις των αγορών. Ο χρονικός ορίζοντας παίζει τεράστιο ρόλο. Τα ΤΕΑ λειτουργούν μακροπρόθεσμα οπότε η επαγγελματική διαχείριση αποδίδει με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο”.

Επισήμανε επίσης ότι “Χρειάζονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των ΤΕΑ. Να επιτραπεί το κάθε Ταμείο να έχει πολλά διαφορετικά χαρτοφυλάκια. Και δυναμικό και εισόδου και συντηρητικό, ώστε ανάλογα με την ηλικία του, ο ασφαλισμένος να μπορεί να μετακινείται από ένα χαρτοφυλάκιο σε άλλο”.

- Advertisement -

Ο κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. – Α’ Αντιπρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, σημείωσε ότι “Υπάρχει ένας επενδυτικός κανόνας που λέει ότι έμπειρος είναι ο διαχειριστής που έχει βιώσει δύο οικονομιούς κύκλους. Στην Ελλάδα έχουμε βιώσει περισσότερους. Οπότε είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι”. Όπως τόνισε, “Κρίσιμη παράμετρος είναι η κατανόηση των προσδοκιών του πελάτη. Πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο. Να είσαι έτσι τοποθετημένος ώστε να εξυπηρετούνται οι στόχοι του Ταμείου”. Ο ίδιος ανέφερε ότι “Οικονομίες κλίμακας υπάρχουν στα ΤΕΑ. Όσο μεγαλώνουν, μειώνονται τα έξοδα διαχείρισης και διευρύνεται η διασπορά. Βελτιώνεται ο λόγος απόδοσης. Ένα ελάχιστο ποσό σύστασης θα μπορούσε να είναι στα 25-30 εκατ. αλλά οι οικονομίες κλίμακας επιτυγχάνονται σε μεγαλύτερα μεγέθη”.

Ο κ. Ηρακλής Μπαμπλέκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, ανέφερε ότι “η φύση των ταμείων βοηθάει στο να υπάρχει μία καλύτερη κατανομή των επενδύσεων. Μακροπρόθεσμα καλύτερες αποδόσεις από τις καταθέσεις”. Στάθηκε μάλιστα στο παράδειγμα του ΔΑΑ “Ελ. Βενιζέλος”, λέγοντας ότι έχει βασικό επενδυτή ένα μεγάλο ξένο ΤΕΑ, ενώ θα μπορούσαν στη θέση αυτή να βρίσκονται κάποια ελληνικά Ταμεία. “Θα πρέπει να αλλάξει η στόχευση των επενδύσεων στη μεταμνημονιακή εποχή, κυρίως στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργεισς και διαχείρισης απορριμμάτων”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

- Advertisement -

O κ. Χάρης Σαρρής, Eurobank Asset Management MFMC, ανέφερε ότι όσοι είχαν επενδύσει στον θεσμό είτε την τελευταία 5ετία είτε 10ετία, είχαν θετικές αποδόσεις, επισημαίνοντας ότι “Το πλεονέκτημα των ΤΕΑ είναι οι τακτικές μηνιαίες καταβολές, που έχουν ως αποτέλεσμα τα χρήματα να επενδύονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους”. Ο ίδιος σημείωσε ότι “μεγάλο κομμάτι σήμερα των επενδύσεων των ΤΕΑ κατευθύνεται στο εξωτερικό για λόγους διασποράς κινδύνου. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να λυθεί με την συμμετοχή σε διαφορετικά assets μέσα από μεθόδους που προαναφέρθηκαν”.

Ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος, ProdeaInvestments, ανέφερε ότι “οι ΑΕΕΑΠ είναι ένας φορέας επενδύσεων στο real estate. Παρέχουν ένα σταθερό εισόδημα, δεδομένου ότι διανέμουν περί το 80% των κερδών τους. Είναι αρκετά ασφαλή οχήματα, με ρευστότητα και επαγγελματική διαχείριση”.

Περαιτέρω σημείωσε ότι:

-Τα τελευταία χρόνια οι ΑΕΕΑΠ έχουν φθάσει τις εννέα.

-Η αγορά μεγαλώνει αν και τα μεγέθη δεν είναι μεγάλα.

-Υπάρχει ανομοιομορφία. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ.

-Τα assets συνολικά ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ.

-Η Prodea ελέγχει πάνω από το 60% της αγοράς, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται σε 4%-7%.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επαγγελματική ασφάλιση: Αξιοπιστία, ευελιξία και προοπτική για τη νέα γενιά

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περιγράφει τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου

Β. Λαζαράκου: Στόχος μας για τα ΤΕΑ οι ασφαλείς επενδύσεις

Δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο περιθώριο του #ocin26

Επανεκκινεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΑ

Το Υπουργείο ενσωμάτωσε σε ποσοστό άνω του 90% τις προτάσεις των φορέων που υπεβλήθησαν πριν και κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης

Απ. Δούμας: Η χώρα μπορεί να αλλάξει πίστα

Δήλωση του Managing Director της Prudential Informatics στο περιθώριο του #ocin26

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υποτροφία της Interamerican για νέους από περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Μια πρωτοβουλία που συνδέει την εκπαίδευση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική στήριξη υλοποιεί για 2η χρονιά ο Όμιλος, σε συνεργασία με το ΠΑΠΕΙ

ΕΑΔΕ και ΠΑΠΕΙ ενώνουν δυνάμεις για την αναβάθμιση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τους φοιτητές και τους νέους επαγγελματίες

IUMI: Υψηλού επιπέδου σεμινάρια για την ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων και σκαφών

Θα πραγματοποιηθούν παράλληλα στο Λονδίνο από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου 2026

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα

Εξ αποστάσεως για 30 διδακτικές ώρες, από την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2026

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Καλοκαίρι και μάτια: Η υπεριώδης ακτινοβολία απαιτεί προστασία

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center επαναφέρει το ζήτημα της προστασίας της όρασης, μέσα από ενημερωτικό άρθρο του Γεώργιου Τριχώνα

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Cromar: Η διεθνής ασφαλιστική τεχνογνωσία στην υπηρεσία της ελληνικής αγοράς

Τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη δραστηριότητά της εταιρείας εντός κι εκτός συνόρων

Επαγγελματική ασφάλιση: Αξιοπιστία, ευελιξία και προοπτική για τη νέα γενιά

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περιγράφει τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου

Glassdrive: Νέα εικόνα για το δίκτυο εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα

Στο επίκεντρο της νέας επικοινωνιακής πρωτοβουλίας βρίσκονται 4 σημεία εξυπηρέτησης, σε Πάτρα, Ξάνθη, Ρέθυμνο και Γάζι Ηρακλείου