Τ. Χατζηθεοδοσίου: Είδα την όμορφη, απαιτητική, πιεστική πλευρά του επαγγέλματος και επέλεξα να το ακολουθήσω

Στον Νίκο Κωτσικόπουλο

Ο κ. Τάσος Χατζηθεοδοσίου είναι αυτό που χρειάζεται ο ασφαλιστικός κλάδος να δείξει προς τα έξω όταν θέλει να προσελκύσει τα νέα ταλέντα που θα ανοίξουν δρόμους, θα καινοτομήσουν, θα δημιουργήσουν και θα συμβάλουν, τελικά, στο καλύτερο μέλλον που ονειρευόμαστε για τον τόπο. 

Ένας ζωντανός και δραστήριος νέος άνθρωπος, με εμπειρία, γερές σπουδές και απασχόληση στο εξωτερικό, που όμως γύρισε και ανέλαβε τα ηνία της Mega Brokers. 

«Πατάει» στην εμπειρία και τη γνώση που έλαβε στο εξωτερικό, αλλά είναι «ζυμωμένος» εξ απαλών ονύχων με τις ασφαλίσεις, τα προβλήματα, τις προοπτικές, τον ανταγωνισμό και την ελληνική πραγματικότητα. Είναι, λοιπόν, σωστά τοποθετημένος.

iw? Συγχαρητήρια και για την επίσημη ανάληψη ρόλου «πρώτου καπετάνιου» στη Mega Brokers, αν και η εντύπωση της αγοράς ήταν ότι ήδη εσείς «κυβερνούσατε», εδώ και κάποιο διάστημα, λόγω και των μεγάλων υποχρεώσεων του προέδρου με τα επιμελητηριακά θέματα. Ήσασταν, άλλωστε, ήδη γενικός διευθυντής της εταιρείας και αντιπρόεδρος. Πάντως, στη γιορτή της Mega Brokers, όταν βραβεύσατε τους κορυφαίους συνεργάτες σας, τον Ιούνιο, ο πρόεδρος σας είχε αποκαλέσει «μαέστρο». Τα νέα όμως τα μάθαμε τον Οκτώβριο…

απ. Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ! Αναφορικά τώρα με τον χρόνο της ανακοίνωσης για την επίσημη ανάληψη των νέων μου καθηκόντων, νομίζω πως είναι σύμφωνος με το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται σε μια διαδικασία διαδοχής. Όπως καταλαβαίνετε, οι διεργασίες και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη διασφάλιση μιας ομαλής και απρόσκοπτης μετάβασης απαιτούν χρόνο, οργάνωση και σωστή ενημέρωση σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό επίπεδο. Εξάλλου, όπως έχω δηλώσει και πάλι στο πρόσφατο παρελθόν, στόχος όλων μας στη Mega Brokers είναι η συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της μέσα από ένα περιβάλλον σταθερότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τους συνεργάτες μας και τους πελάτες μας. 

iw? Είναι αλλιώς να γεννιέσαι και να είσαι «από τα γεννοφάσκια σου», που λένε, σε μια οικογένεια που ζει και αναπνέει με τη διαμεσολάβηση; Βλέπεις πιο θετικά το επάγγελμα ή μήπως σκέφτεσαι να αποφύγεις καλύτερα εκείνα τα προβλήματα που αντιλαμβάνεσαι ότι απασχολούν καθημερινά τους γονείς;

απ. Απολύτως εύλογα τα ερωτήματά σας. Αρχικά, θα ήθελα να θέσω ακόμη δύο παραμέτρους, που θα πρέπει να συνυπολογιστούν στο ζήτημα του να αναλάβεις μια οικογενειακή επιχείρηση. Το πρώτο αφορά το να μη σε ενδιαφέρει καθόλου το επαγγελματικό αντικείμενο της επιχείρησης και το δεύτερο είναι να μην μπορείς να το αναλάβεις λόγω μη ύπαρξης των απαραίτητων ικανοτήτων. 

Δεν γίνεται να ταυτιστώ με ένα σκεπτικό που καλλιεργεί την ανασφάλεια και το ρίσκο

Για μένα, ο κόσμος της διαμεσολάβησης από μικρή ηλικία κέντρισε το ενδιαφέρον μου. Με τα τότε παιδικά μου μάτια, ο κόσμος των διαπραγματεύσεων και της επικοινωνίας μού φαινόταν συναρπαστικός. Έτσι, λοιπόν, από μικρή ηλικία και μέσω της οικογένειάς μου, ήρθα σε επαφή με το αντικείμενο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και την απόρροια όλων όσων συνεπάγεται αυτό. Είδα την όμορφη, την απαιτητική, την πιεστική, τολμώ να πω, πλευρά του επαγγέλματος και συνειδητά επέλεξα να το ακολουθήσω. Όχι εξαιτίας κάποιας επιβεβλημένης υποχρέωσης, για να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση, αλλά επειδή πραγματικά αγάπησα τον κλάδο και όσα μπορεί να σου προσφέρει. 

iw? Τώρα που ήδη είστε πια «στα βαθιά νερά», αλλά πολύ νέος επίσης, θα λέγατε στους νεότερους από εσάς να σκεφτούν τη σταδιοδρομία στον κλάδο; 

απ. Με μία λέξη, ναι! Ο κλάδος των ασφαλίσεων αποτελεί ένα πεδίο επαγγελματικής δραστηριοποίησης με προεκτάσεις που αγγίζουν άμεσα και έμμεσα κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Νομίζω πως είναι μια πολύ γοητευτική ιδέα για κάθε άνθρωπο –και πολύ περισσότερο για κάθε νέο άνθρωπο– η δυνατότητα να αποτελέσει έναν βασικό παράγοντα για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των ανθρώπων που θα τον εμπιστευθούν και παράλληλα μέσα από αυτές τις διεργασίες να εξελιχθεί και ο ίδιος. 

Επιτρέψτε μου να σταθώ για λίγο στη διατύπωσή σας σχετικά με τα «βαθιά νερά». Πιστεύω ακράδαντα πως το μεγαλύτερο αίσθημα πλήρωσης και ικανοποίησης που μπορείς να νιώσεις ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας έρχεται μόνο όταν διαπιστώνεις πως η «κολύμβηση» που έμαθες «στα ρηχά νερά» σε βοήθησε στο να πας πιο βαθιά και να σώσεις έναν συνάνθρωπό σου που υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του και άρχισε να «βουλιάζει», κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αυτό για μένα, και πιστεύω για πολλούς άλλους νέους ανθρώπους που θέλουν να εμπλακούν με τον κλάδο, αποτελεί το πολυτιμότερο κίνητρο.

iw? Υπάρχουν προσωπικά στοιχεία στον χαρακτήρα του ανθρώπου, πέραν των σπουδών, τα οποία εκτιμάτε ότι είναι απαραίτητα για μια καλή πορεία στον χώρο, και ποια είναι αυτά;

απ. Άποψή μου είναι και διαλέγω πάντα να συνεργάζομαι με ανθρώπους για τον χαρακτήρα και την ακεραιότητά τους. Ίσως κάποτε οι σπουδές και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης ενός στελέχους να ήταν αρκετά για να του εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία, και δεν αναφέρομαι μόνο στον ασφαλιστικό τομέα, αλλά πλέον είναι επιβεβλημένο στη φαρέτρα ενός ασφαλιστικού διαμεσολαβητή να υπάρχουν και τα επονομαζόμενα “soft skills”. Δεξιότητες, δηλαδή, άρρηκτα συνδεμένες με το να μπορεί ένα στέλεχος να ανταποκριθεί στο αντικείμενό του εξυπηρετώντας το σφαιρικά. 

Το να μπορεί να επικοινωνήσει σωστά με πελάτες και συνεργάτες, το να μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά, η ικανότητά του να μπορεί να ηγηθεί, η καλή διαχείριση του χρόνου, η ενσυναίσθηση και μια σειρά πολλών άλλων δεξιοτήτων είναι πλέον προαπαιτούμενα.

iw? Γιατί οι νεότεροι πρέπει να σκεφτούν να ασφαλιστούν, αφού… είναι νέοι;

απ. Μέσα από την εύστοχη, ομολογουμένως, ερωταπάντησή σας, έρχεται στην επιφάνεια και αναδεικνύεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ασφαλιστικού τομέα στη χώρα μας. Αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη ασφαλιστικής κουλτούρας που διέπει το σκεπτικό αρκετών νέων ανθρώπων της χώρας μας. Τολμώ να πω πως αυτή η αντιμετώπιση δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στον τομέα της πρόνοιας για το μέλλον, αλλά έχει ισχυρή παρουσία και σε μια πλειάδα πεδίων της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. 

Για πολλούς νέους η διασφάλιση του μέλλοντός τους –και αυτό βεβαίως θα πρέπει όλους να μας προβληματίσει– δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα του προγραμματισμού τους. Βεβαίως, οι συνέπειες τέτοιων αποφάσεων έχουν σοβαρό αντίκτυπο και επιπτώσεις, οι οποίες δυστυχώς γίνονται αντιληπτές όταν πλέον είναι πολύ αργά. 

Θέλω να πιστεύω πως ακόμη ανήκω και εγώ σε αυτούς, αλλά οπωσδήποτε δεν γίνεται να ταυτιστώ με ένα σκεπτικό που καλλιεργεί την ανασφάλεια και το ρίσκο. Το να επαφίενται στα κελεύσματα του «αύριο» οι κρισιμότεροι τομείς για τη ζωή κάθε ανθρώπου, όπως η υγεία του, η οικία του, η επιχείρησή του ή οι μελλοντικές συνταξιοδοτικές απολαβές του, και όταν μάλιστα μπορεί να τα διασφαλίσει με πολύ ευνοϊκότερους όρους από εκείνους που θα ακολουθήσουν την ασφάλισή του σε μεγαλύτερη ηλικία, πρέπει να είναι το αυτονόητο και ως αυτονόητο δεν επιδέχεται κάποια περαιτέρω ανάλυση. 

iw? Σκεφτήκατε καθόλου την πιθανότητα να παραμείνετε και να συνεχίσετε την επιτυχημένη καριέρα σας στο εξωτερικό ή αποφασίσατε εύκολα την επιστροφή;

απ. Όπως και για κάθε άλλο βήμα της ζωή μου, έτσι και αυτή η απόφαση για την επιστροφή μου, το 2015, στην Ελλάδα ήταν απόρροια ώριμης σκέψης και διεξοδικής μελέτης όλων των παραμέτρων της, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. 

Από τη μια πλευρά, απολάμβανα ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, με πολλές προοπτικές διεθνούς ανέλιξης, και στον αντίποδα βρισκόταν η πρόκληση του να επιστρέψω στη Mega Brokers και να προσπαθήσω να συνεισφέρω στην εξέλιξη της εταιρείας με όσες εμπειρίες είχα αποκομίσει από το εξωτερικό, στα ελληνικά δεδομένα του ασφαλιστικού κλάδου. 

Ασφαλώς, στην απόφασή μου τελικά να επιστρέψω συνηγόρησε και η μεγάλη αγάπη που τρέφω για τον τόπο μας, την Ελλάδα. Η ποιότητα της ζωής, η ζωντανή κουλτούρα, το ταμπεραμέντο των ανθρώπων της, είτε ως πελάτες, συνεργάτες ή απλώς ως συμπολίτες μου, συνθέτουν ένα μοναδικό κράμα συνθηκών που προσφέρει προσωπική ισορροπία. Δεν περιστρέφονται όλα γύρω από τα επαγγελματικά και τα οικονομικά θέματα. Χρειάζεται ισορροπία στην καθημερινότητα που διαμορφώνουμε, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε αποδοτικοί και παραγωγικοί.

iw? Από την εμπειρία σας, οι ευκαιρίες ανάπτυξης για ικανά και μορφωμένα στελέχη είναι μεγαλύτερες στο εξωτερικό;

απ. Το συγκεκριμένο ερώτημα έχει απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο από τον Αμερικανό συγγραφέα Jackson Brown, ο οποίος είπε: «Η ευκαιρία χορεύει μ’ αυτούς που είναι ήδη στην πίστα». Είναι αρκετά εύκολο να υιοθετήσουμε την επιδερμική προσέγγιση πως οι ευκαιρίες στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερες ή και περισσότερες από αυτές που προσφέρει η χώρα μας. Όταν ένα στέλεχος έχει τα εχέγγυα των σπουδών, της κατάρτισης, της ευρείας αντίληψης και της όρεξης για δημιουργία, οι ευκαιρίες θα του παρουσιαστούν όπου κι αν βρίσκεται. 

Στόχος όλων μας στη Mega Brokers είναι η συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της μέσα από ένα περιβάλλον σταθερότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τους συνεργάτες μας και τους πελάτες μας

Επ’ ουδενί δεν γίνεται να παραλείψουμε από την εξίσωση των ευκαιριών τους παράγοντες της τύχης, αλλά και της αδικίας πολλές φορές, οι οποίοι όμως διέπουν τις εργασιακές συνθήκες τόσο της Ελλάδας όσο και χωρών του εξωτερικού. Με απλά λόγια, και στην Ελλάδα, εάν αξίζεις, δεν χάνεσαι.

Βιογραφικό

Ο Τάσος Χατζηθεοδοσίου είναι διευθύνων σύμβουλος της Mega Brokers. Έχει πτυχίο Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά, Τραπεζικά και Ασφαλιστικά, στα οποία αποφοίτησε με άριστα από το Westminster Business School. Επίσης, είναι κάτοχος διπλώματος Μεσίτη Ασφαλίσεων από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών. 

Όσον αφορά την εργασιακή εμπειρία, ο Τ. Χατζηθεοδοσίου ήταν μέλος στο Willis Λονδίνου, όπου ανέπτυξε μια άριστη κατανόηση της ασφαλιστικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργαζόταν στην ομάδα Manufacturing and Industrial Practice, παρέχοντας βασική υποστήριξη, ολοκληρώνοντας έργα συγκριτικής αξιολόγησης για την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών παρουσιάσεων και παρακολουθώντας συναντήσεις αξιολόγησης πελατών στο Lloyd’s του Λονδίνου. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ήταν επίσης μέλος των μεσιτών της Matrix Insurance and Reinsurance στο γραφείο του Λονδίνου. 

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στη Mega Brokers και από τον Νοέμβριο του 2022 έχει οριστεί διευθύνων σύμβουλός της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*