back to top
11.5 C
Athens
Τρίτη 24 Μαρτίου 2026

Νίκος Ζάχος:  Ενθάρρυνση επενδύσεων περισσότερο σε μακροπρόθεσμα κεφάλαια για την οικονομία

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να λειτουργούν και ως σύμβουλοι διαχείρισης της κρίσης

Για τον ρόλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στη στήριξη των ΜμΕ καθώς και τις λύσεις που προσφέρουν εν μέσω περιόδου ανατιμήσεων και μεγάλων προκλήσεων στην αγορά της ενέργειας μίλησε στο IW o κ. Νίκος Ζάχος, Γενικός Διευθυντής, ΝP Ασφαλιστική.

- Advertisement -

iw? Πώς οι εξελίξεις στην ενέργεια επηρεάζουν την ασφαλιστική αγορά και ποιος είναι ο ρόλος της ενεργειακής μετάβασης σε αυτές τις εξελίξεις;

απ. Οι ενεργειακές εξελίξεις του 2022 ήταν οι χειρότερες δυνατές των τελευταίων 50 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον τομέα του πετρελαίου, είχαμε ανατιμήσεις μεγαλύτερες από αυτές του 2010, ενώ στο φυσικό αέριο οι τιμές έχουν αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά. Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα πληθωριστικό “domino effect”, που επηρεάζει, άμεσα και έμμεσα, και την ασφαλιστική αγορά. 

- Advertisement -

Οι προκλήσεις που δημιουργούνται είναι τεράστιες και ενδέχεται να επηρεάσουν όλη την κλίμακα της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τους αντασφαλιστές, τη διαμεσολάβηση μέχρι τους ασφαλισμένους.

iw? Ποια προβλήματα δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ασφαλιστικές;

απ. Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις γενικών ασφαλίσεων, όπως είναι η NP Ασφαλιστική, το ζητούμενο είναι να καλυφθούν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες έναντι των άμεσων και έμμεσων κινδύνων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. 

Η ανατίμηση της ενέργειας μέσα στο 2022 κατά 30%-40% έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλές μικρές επιχειρήσεις. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν όχι μόνο ως πωλητές ασφαλειών, αλλά και ως σύμβουλοι διαχείρισης της κρίσης, προτείνοντας λύσεις, νέα προγράμματα και εξειδικευμένες καλύψεις. 

Υπολογίζεται ότι εάν συνεχιστεί η ενεργειακή ανατίμηση (πετρέλαιο ή και φυσικό αέριο), μέσα στο 2023 θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο φόβος που δημιουργείται σε κάθε ασφαλιστική αγορά ανά τον κόσμο είναι ότι οι ενεργειακές ανατιμήσεις θα λειτουργήσουν κόντρα στην ασφαλιστική δραστηριότητα, ειδικά σε κλάδους που η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική. 

Ωστόσο, στην Ελλάδα, οι ασφαλιστικές προσφέρουν και λύσεις και τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

Η ανατίμηση της ενέργειας μέσα στο 2022 κατά 30%-40% έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλές μικρές επιχειρήσεις. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν όχι μόνο ως πωλητές ασφαλειών, αλλά και ως σύμβουλοι διαχείρισης της κρίσης

Η NP Ασφαλιστική προσφέρει σημαντικές εναλλακτικές επιλογές και καλύψεις σε όλα τα προϊόντα της και έχει ένα εξαιρετικά προσεκτικό αλλά και ευέλικτο underwriting, ώστε να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ασφαλιστούν χωρίς να φοβούνται τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση.

iw? Ποια είναι τα νέα προϊόντα της NP Ασφαλιστικής για την ενεργειακή μετάβαση;

απ. Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση, η NP Ασφαλιστική, ακολουθώντας ή και πρωτοπορώντας στις ασφαλιστικές εξελίξεις, ήταν από τις πρώτες εταιρείες που προσέφεραν ασφαλίσεις για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, υδροηλεκτρικών έργων, αιολικών πάρκων, έργων γεωθερμίας, αλλά και της ασφάλισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επιπλέον, παρέχει ασφαλιστική κάλυψη για την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Alpha Bank: Oι 3 παράγοντες που θα επηρεάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Μια νέα ενεργειακή κρίση ενδέχεται να επιδεινώσει το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, διαρθρωτική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας

Η κρίση στο Ιράν με τα μάτια της Allianz Trade, η πυρηνική ενέργεια λύση στην κρίση

Τι απαιτείται να πράξει η Ευρώπη προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει ενεργειακές κρίσεις

Αβέβαιη ισορροπία στη Μέση Ανατολή – Τα σενάρια της Atradius

Βασικό σενάριο για την εταιρεία παραμένει η σχετικά περιορισμένη διάρκεια της κρίσης, χωρίς να αποκλείει ένα δυσμενέστερο σενάριο κλιμάκωσης

Στ. Παπασταύρου: «Επιβεβαιώσαμε την επάρκεια εφοδιασμού – Η ενεργειακή ασφάλεια συνιστά εθνική ασφάλεια»

Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

Greek Space Tech Forum 2026: Τα νέα διαστημικά projects της Ελλάδας – Δύο νέα RFIs από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

To #gstf26 θα πραγματοποιηθεί 21-22 Απριλίου 2026 από την ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση του ΕΒΙΔΙΤΕ και του si-Cluster του Corallia

Η δυναμική επιστροφή των ασφαλίσεων ζωής και τι σημαίνει για την αγορά

Με τα συνολικά κεφάλαια να φτάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ, ο κλάδος επιβεβαιώνει ότι έχει αφήσει πίσω του την περίοδο στασιμότητας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Καθοριστικός ο ρόλος της επαγγελματικής ασφάλισης για επαρκείς συντάξεις

Στην επετειακή εκδήλωση του ΙΧΑ, ο Χρ. Νούνης, ΕΛΕΤΕΑ, τόνισε πως η επαρκής γνώση ασφαλιστικών-επενδυτικών εργαλείων είναι κρίσιμη για τη λήψη ορθών αποφάσεων

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

EY: Η ΤΝ επιταχύνει τον μετασχηματισμό του κλάδου τεχνολογίας το 2026

Λ. Γκόγκος: «Η συζήτηση δεν αφορά πια το τι είναι τεχνικά εφικτό, αλλά το τι αξίζει να μπει σε παραγωγή, με ποιους όρους και με ποιο ρίσκο»