back to top
11.2 C
Athens
Σάββατο 2 Μαΐου 2026

Κίνητρα και ενθάρρυνση ΤΩΡΑ για ασφαλιστική ευθύνη

Οι  συνθήκες είναι πλέον ώριμες και στην Ελλάδα, ώστε να διαμορφωθούν και κυρίως να εφαρμοσθούν κυβερνητικές πολιτικές ενθάρρυνσης της ατομικής ασφαλιστικής ευθύνης και κινητροδότησής της.

Αυτό προκύπτει από την πλέον εμπεριστατωμένη μελέτη-έρευνα- εκπονήθηκε, κατόπιν ενδιαφέροντος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών και αφορά το θέμα της υποχρεωτικότητας των ασφαλίσεων και πώς αυτή διαρθρώνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Advertisement -

Οι χώρες που εξετάστηκαν είναι: Ελλάδα,  Αγγλία, Αυστρία,  Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία,  Ελβετία,  Ισπανία,  Ιταλία,  Κύπρος, Ολλανδία, Πορτογαλία.

Τα συμπεράσματα  της έρευνας είναι ενδεικτικά και βεβαιώνουν ένα θέμα που έχει επισημανθεί από το ΕΕΑ και αφορά το έλλειμμα στην κινητροδότηση και την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Advertisement -

Η έρευνα δείχνει ότι οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών αναφοράς, καλούνται να διαθέτουν προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, συντάξεων, περιουσίας, αυτοκινήτου, αστικής ευθύνης και ειδικών κινδύνων, κατά περίπτωση.

Κυρίαρχη διαπίστωση στις εξεταζόμενες χώρες η υποχρέωση ασφάλισης αστικής ευθύνης για επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς. Αυτό δείχνει ότι τα κράτη νοιάζονται και μεριμνούν για την προστασία αυτών των περιπτώσεων με σκοπό την διασφάλιση αποζημιώσεων εάν ανακύψει ανάγκη. Έτσι διαφυλάσσεται η ισορροπία στην λειτουργία επιχειρήσεων και επαγγελμάτων και διασφαλίζεται η αποτροπή δυσμενών καταστάσεων.  

Η κατοχή των ασφαλιστικών προγραμμάτων στις χώρες αναφοράς της έρευνας, προκύπτει  είτε υποχρεωτικώς, είτε από κοινού με αντίστοιχα ασφαλιστικά προγράμματα δημόσιων δομών αυτών των χωρών.

Είναι ευδιάκριτη η ευρωπαϊκή εμπειρία αξιοποίησης της ιδιωτικής ασφάλισης σε τομείς των ασφαλίσεων ζωής και υγείας, ασφαλίσεων περιουσίας και ασφαλίσεων αστικής ευθύνης, σε συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις, σε ασφαλίσεις κατοικίας και επιχειρήσεων, καθώς και ασφαλίσεων επαγγελματικής αστικής ευθύνης.

Διακρίνονται νέοι κίνδυνοι, από την κλιματική αλλαγή, οι οποίοι  διακυβεύουν περιουσιακά στοιχεία και χρειάζεται να δοθούν κίνητρα ή να υπάρξει αντίστοιχη των άλλων χωρών αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης διότι οι κίνδυνοι αυτοί διογκώνονται και οι όποιες καθυστερήσεις στην αντιμετώπισή τους λειτουργούν επιβαρυντικά.

Αντίθετα  οι Έλληνες πολίτες καλούνται να διαθέτουν ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου και, σε απειροελάχιστες περιπτώσεις, ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης. Δηλαδή ο βαθμός ασφαλιστικής προστασίας των Ελλήνων πολιτών και των περιουσιών τους παραμένει σε αξιοπρόσεκτα χαμηλό επίπεδο, συγκριτικά προς πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

EEA-EIAΣ: Η μεγάλη έρευνα για την υποχρεωτικότητα στις ασφαλίσεις στην ΕΕ

Μέσα από την σχετική μελέτη-έρευνα του ΕΙΑΣ διαπιστώνεται ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης από τις προαναφερόμενες χώρες είναι η αποτελεσματική κάλυψη και προστασία πολιτών, κοινωνιών και των οικονομιών μέσα από τον επιμερισμό του βάρους που σηκώνει μόνο του το κράτος στην υγεία, στην σύνταξη και στις περιπτώσεις αποζημιώσεων φυσικών καταστροφών .

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι υπάρχουν «συμμαχίες»,  συνεργασίες και  συνέργειες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, με τα συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης των χωρών αυτών, προς όφελος των κοινωνιών τους.

Ακόμα δείχνει ότι το μοντέλο συνεργασίας με την ιδιωτική ασφάλιση αποδεικνύεται αποδοτικό και αποτελεσματικό, αφού καθώς αμβλύνει το αλόγιστο δημοσιονομικό κόστος, προς όφελος της κατεύθυνσης των κονδυλίων των κρατικών προϋπολογισμών αυτών των χωρών σε σαφώς αναπτυξιακούς στόχους, εθνικά και κοινωνικά ωφέλιμους.

 

 

Η μελέτη με θέμα “Υποχρεωτικές και ενθαρρυνόμενες ιδιωτικές ασφαλίσεις στην Ευρώπη” παρουσιάστηκε στις εργασίες της 4ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών από τον γενικό διευθυντή του ΕΙΑΣ κ. Νίκο Σοφρωνά , και είναι βασισμένη σε στοιχεία που αντλήθηκαν από  επίσημους φορείς-οργανισμούς όπως:  Insurance Europe, MUNICH RE, SWISS RE, EFICERT, NATION MASTER και Ο.Ε.C.D.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σχεδόν οι μισοί άνδρες θεωρούν ότι η δουλειά βλάπτει την ψυχική τους υγεία

Τα στοιχεία νέας έρευνας της Compare the Market δείχνουν ότι η ανδρική ψυχική υγεία παραμένει ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη συζήτηση

Στο +7,2% η παραγωγή ασφαλίστρων το 1ο δίμηνο 2026

Ανοδικά κινήθηκε τόσο ο κλάδος ζωής (+10,2%) όσο και ο κλάδος κατά ζημιών (+4,9%) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ

Οι Έλληνες περνούν 143 ώρες τον χρόνο μποτιλιαρισμένοι

Νέα έρευνα της Compare the Market αποκαλύπτει τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου η οδήγηση είναι πιο δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες

Έρευνα ΕΑΕΕ: Πάνω από τα μισά οχήματα παρέμεναν στο τέλος του έτους ανασφάλιστα έναντι φυσικών καταστροφών

Πώς εξελίχθηκε το ποσοστό του πλήθους ασφαλιστηρίων συμβολαίων οχημάτων με κάλυψη φυσικών καταστροφών από τον Ιούνιο του 2025

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ένα ετήσιο ραντεβού για το μέλλον της επαγγελματικής ασφάλισης

Το 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, που διοργανώνεται από την ΕΛΕΤΕΑ, δεν είναι απλώς μια ακόμη θεσμική εκδήλωση

Δύο νέα προϊόντα από τnν Coface στην Ελλάδα και η εισαγωγή του Business Information

Η Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία, εγκυμονεί κινδύνους εξάπλωσης των αφερεγγυοτήτων στην Ευρώπη αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί

Υδρόγειος: Τι έγραψε το 2025, όλα τα νέα στις 28 Απριλίου

Με πάνω από 2.000 διαμεσολαβητές, η ασφαλιστική σημείωσε το 2025 συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξημένη κατά 12,5%

Η ανοχή στην τοξικότητα δεν είναι επαγγελματισμός

Με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση του Πέτρου Παπανικολάου, Chief Officer of Strategic Initiatives στον όμιλο Allianz, ανοίγει ξανά μια συζήτηση που πολλοί αποφεύγουν

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Anytime: Δυναμική είσοδος στη Ρουμανία με αιχμή το «no-surprise insurance»

Το «Insurance World» βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της εταιρείας στο Βουκουρέστι

Η Επιθεώρηση Χρυσολόγου σε μόνιμη, δυναμική τροχιά επιτυχίας

Η αναπτυξιακή πορεία της Επιθεώρησης, παράδειγμα επιτυχίας για όλη την εταιρεία, σύμφωνα με τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής

6 οικονομικοί προορισμοί για last-minute τριήμερο Πρωτομαγιάς

Προτάσεις και συμβουλές από το Pricefox για μια απροβλημάτιστη απόδραση

Η Interamerican AI-Marketing Brand της Χρονιάς

Στ. Φαλκονάκης: «Για εμάς, το ΑΙ δεν είναι μια εφήμερη τάση, αλλά ο καταλύτης που μετασχηματίζει ριζικά την εμπειρία του πελάτη»

Νέα έδρα για το insurancemarket, ίδια υπόσχεση

Τα καινούρια γραφεία σχεδιάστηκαν ώστε να υποστηρίζουν την αποστολή της πλατφόρμας: να μετατρέπει την περίπλοκη απόφαση σε σίγουρη