back to top
12.9 C
Athens
Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2025

Π. Κούβαλης: Anytime και Ιnteramerican ακολουθούν μια ισορροπημένη τιμολογιακή πολιτική

Για την τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο του αυτοκινήτου, αλλά και για τη στρατηγική που ακολουθούν Interamerican και Anytime με στόχο τον διαμοιρασμό του επιπρόσθετου κόστους, μιλά στο iw ο κ. Πάνος Κούβαλης, Tribe Leader, Mobility & Convenience Tribe, Interamerican.

iw? Η τρέχουσα κατάσταση και πώς επηρεάζεται από πληθωριστικές τάσεις…

- Advertisement -

απ. Η σταδιακή άρση των περιορισμών την άνοιξη του 2021 είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων και, αντίστοιχα, των ατυχημάτων. Η συγκεκριμένη εικόνα συνεχίζεται και μέσα στο 2022, καθώς υπάρχει αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 5% περίπου σε σχέση με το 2019, την τελευταία χρονιά χωρίς περιορισμούς στην κίνηση. 

Την ίδια στιγμή, η κυκλοφορία στους δρόμους παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν έχει επηρεαστεί από τη σημαντική αύξηση στις τιμές των καυσίμων, σαν αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Στις παραπάνω τάσεις ήρθαν να προστεθούν μια σειρά από πληθωριστικές πιέσεις στα επισκευαστικά κόστη για τα αυτοκίνητα, που οδηγούν σε αύξηση του μέσου κόστους επισκευής και αποζημίωσης περίπου 10%, σύμφωνα με τη σχετική εμπειρία που ήδη έχει καταγραφεί. 

- Advertisement -

Τα παραπάνω αρχίζουν σημαντικά να πιέζουν τα ασφάλιστρα τόσο της αστικής ευθύνης όσο και των συμπληρωματικών καλύψεων και δημιουργούν πίεση στα οικονομικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο αυτοκινήτων, και όχι μόνο. Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν βήματα προς μια πιο ισορροπημένη τιμολογιακή προσέγγιση, που θα επιτρέπει να καλυφθεί σωστά το εκτιμώμενο ρίσκο που αναλαμβάνουν σε συνδυασμό πάντα με την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται σταδιακές διορθώσεις τιμών, που θα κυμανθούν από 5% έως 10%. 

Ένα φθηνό ασφάλιστρο δεν είναι κάτι κακό, θα πρέπει όμως, σε κάθε περίπτωση, να είναι επαρκές, ώστε να μπορεί να καλύψει τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται και σε καμία περίπτωση να μη διαφοροποιεί την εξυπηρέτηση του καταναλωτή, ειδικά τη στιγμή που τη χρειάζεται περισσότερο, τη στιγμή του ατυχήματος ή της βλάβης.

iw? Πώς απαντάμε σε αυτό περιβάλλον;

απ. Σε αυτό το περιβάλλον που δημιουργείται, και τα δύο brands, τόσο το Anytime όσο και το Interamerican, ακολουθούν μια ισορροπημένη τιμολογιακή πολιτική, που προσπαθεί να διαμοιράσει το επιπρόσθετο κόστος που υπάρχει μεταξύ εταιρείας και τελικού καταναλωτή με έναν, κατά το δυνατόν, ισοδύναμο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη προχωρήσει σε διορθώσεις τιμών και θα ακολουθήσουν και άλλες στο επόμενο δίμηνο. 

Οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν σε αύξηση του μέσου κόστους επισκευής και αποζημίωσης περίπου 10%.

Πέρα όμως από τις τιμολογιακές κινήσεις, δίνουμε έμφαση σε:

  • Αύξηση των επιλογών που είναι διαθέσιμες στον συνεργάτη ή τον πελάτη μας για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. 

Πιο συγκεκριμένα στα τρία επίπεδα των προϊόντων μας που καλύπτουν:

    • Αστική ευθύνη
    • Μερική κάλυψη του αυτοκινήτου
    • Πλήρη κάλυψη του αυτοκινήτου, δίνουμε τη δυνατότητα για περισσότερες επιλογές σε επιπρόσθετες καλύψεις

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κάλυψη προστασίας εκτός φιλικού διακανονισμού. Με τη συγκεκριμένη κάλυψη, αν γίνει ατύχημα με όχημα που είναι ασφαλισμένο σε εταιρεία εκτός φιλικού διακανονισμού και δεν ευθύνεται ο πελάτης μας, αποζημιώνεται και σε αυτήν την περίπτωση με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.

  • Ύπαρξη καινοτόμων προγραμμάτων τηλεματικής που βασίζονται στο «πόσο» ή το «πώς» οδηγεί ο συγκεκριμένος καταναλωτής. 

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, το προϊόν Short Drive, που έχει σαν αφετηρία τα 3.000 χλμ. τον χρόνο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς χρησιμοποιείται από καταναλωτές για κάλυψη του δεύτερου ή του τρίτου αυτοκινήτου τους.

  • Αύξηση της παρεχόμενης αξίας σε σημεία που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την ασφάλιση, αλλά και με τη συντήρηση του ίδιου του οχήματος. 

Πιο συγκεκριμένα:

    • Εκπτώσεις 10% στον ετήσιο έλεγχο του αυτοκινήτου (service)
    • Καινοτόμες λύσεις, όπως η επιτόπου αντικατάσταση μπαταρίας σε χαμηλό κόστος 
    • Εκπτώσεις μέσα από το Anytime Club σε μια σειρά από συνεργάτες που έχουν σχέση με το ίδιο το όχημα ή τη χρήση του, όπως π.χ. λάστιχα, είδη αυτοκινήτων, ενοικίαση, KTEO, επισκευές κρυστάλλων κ.ά.

iw? Ποιο είναι το μέλλον της ασφάλισης αυτοκινήτων;

απ. Σίγουρα, στα επόμενα χρόνια, θα δούμε περισσότερα από:

  • Ηλεκτροκίνηση, μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της αυτοκίνησης, καθώς αλλάζει ουσιωδώς την εμπειρία μετακίνησης και χρήσης ενός οχήματος και ταυτόχρονα δημιουργεί μια σειρά από προκλήσεις, ασφαλιστικές ή μη.
  • Υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας, που θα αλλάξουν σημαντικά το επίπεδο ασφαλείας στη χρήση των αυτοκινήτων, αλλά και την ασφαλιστική προσέγγιση σε σχέση με την τιμολόγηση και ανάληψη του κινδύνου.
  • Έμφαση στην περαιτέρω εξέλιξη της τιμολόγησης και της ανάληψης του κινδύνου με τη χρήση όλο και περισσότερων δεδομένων που θα είναι διαθέσιμα και θα επιτρέπουν μια σαφώς πιο δίκαιη και προσωποποιημένη τιμολόγηση αρκετά μακριά από τις πρακτικές που είναι τώρα διαθέσιμες στην ελληνική αγορά και, φυσικά, θα δούμε όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην
  • Εμπειρία του πελάτη όχι μόνο στη στιγμή της αγοράς ενός ασφαλιστικού συμβολαίου, αλλά πολύ περισσότερο στις στιγμές που γίνεται χρήση του, τη στιγμή του ατυχήματος, της βλάβης και της ενημέρωσης, όπου απαιτείται. Η εμπειρία αυτή θα πρέπει να είναι σαφώς πιο γρήγορη, πιο διάφανη, πιο αυτοματοποιημένη και σίγουρα εφάμιλλη αντίστοιχων εμπειριών του καταναλωτή σε άλλες βιομηχανίες.

Aπό το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην πράσινη ασφάλιση: Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς

Η διπλή πρόκληση για την εγχώρια αγορά και τα οφέλη που κομίζει η «Green Line» της Interamerican σε πελάτες και συνεργάτες

Η KPMG φέρνει την Άννα Ευθυμίου και κορυφαία στελέχη στο μεγάλο debate για την ασφαλιστική αγορά

Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας της KPMG, ενός από τα ισχυρότερα εργαλεία ανάγνωσης του κλάδου

Swiss Re: Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλιστικές

Σημαντικός παράγοντας αλλαγών η γήρανση του πληθυσμού - Οι επενδύσεις σε ΤΝ συνεχίζονται, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα

«The Future of Insurance»: Η KPMG στην Ελλάδα παρουσιάζει τη 15η Ετήσια Έκθεση για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά

Ένα πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής ανάλυσης του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Electra Palace Athens στις 9/12

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Από την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην πράσινη ασφάλιση: Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς

Η διπλή πρόκληση για την εγχώρια αγορά και τα οφέλη που κομίζει η «Green Line» της Interamerican σε πελάτες και συνεργάτες

Μ. Παπαζαρκάδα: «Θέλουμε να είμαστε ο πρώτος συνεργάτης που σκέφτεται κάθε επιχειρηματίας όταν χρειάζεται ασφάλεια και αξιοπιστία» 

Η Country Manager της Coface στην Ελλάδα μιλά στο Insurance World και στον Λάμπρο Ρόδη για τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και το όραμα της εταιρείας

Π. Κασκαρέλης: Οι προτεραιότητες της Υδρογείου Ασφαλιστικής για τα επόμενα χρόνια

«Κλείνοντας τη χρονιά με θετικό αποτύπωμα, προχωρούμε προς το 2026 με σχέδιο, συνέπεια και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό»

Η πράσινη ασφάλιση ως ανάγκη: Η Ελλάδα μπροστά στην πρόκληση της περιβαλλοντικής ευθύνης

Οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, ως γέφυρα μεταξύ επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, έχουν χρέος να πρωτοστατήσουν σε αυτήν τη μετάβαση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με νέα σχέδια, εργασιακή ορμή και φιλόδοξες προοπτικές γιόρτασε η NP Ασφαλιστική τα 22α γενέθλιά της

Στην εκδήλωση αναδείχθηκε η επίδραση της εταιρικής κουλτούρας στα οικονομικά μεγέθη, στον επαγγελματισμό της και στις σχέσεις με συνεργάτες και προσωπικό

Ανακοίνωση ΕΣΑΠΕ για τις καταγγελίες συμβάσεων μελών της

Η απαξίωση μέσω αιφνιδιαστικών αποφάσεων, κατά την Ένωση, προκαλεί ανησυχία σε όλη τη διαμεσολάβηση και πλήττει το σύνολο της αγοράς

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ασφαλιστικό κλάδο από την επιβολή του δικαιώματος συμβολαίου

Τι προβληματίζει διαμεσολαβητές και θεσμικούς φορείς, τι απαντούν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Περιφέρεια Δ. Ελλάδας και Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» ενώνουν δυνάμεις για την κυκλοφοριακή εκπαίδευση

Παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και εφήβους, που θα τρέξουν σε τουλάχιστον 200 σχολεία της Περιφέρειας

Τι συνέργειες με τα νοσοκομεία ετοιμάζει η Πειραιώς;

Θα δουλέψει ο ανταγωνισμός ή θα γίνουν συμφωνίες με όλους, ώστε να μη θιχτεί κανένα νοσοκομείο;