6.7 C
Athens
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026

Π. Κούβαλης: Anytime και Ιnteramerican ακολουθούν μια ισορροπημένη τιμολογιακή πολιτική

Για την τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο του αυτοκινήτου, αλλά και για τη στρατηγική που ακολουθούν Interamerican και Anytime με στόχο τον διαμοιρασμό του επιπρόσθετου κόστους, μιλά στο iw ο κ. Πάνος Κούβαλης, Tribe Leader, Mobility & Convenience Tribe, Interamerican.

iw? Η τρέχουσα κατάσταση και πώς επηρεάζεται από πληθωριστικές τάσεις…

- Advertisement -

απ. Η σταδιακή άρση των περιορισμών την άνοιξη του 2021 είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων και, αντίστοιχα, των ατυχημάτων. Η συγκεκριμένη εικόνα συνεχίζεται και μέσα στο 2022, καθώς υπάρχει αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 5% περίπου σε σχέση με το 2019, την τελευταία χρονιά χωρίς περιορισμούς στην κίνηση. 

Την ίδια στιγμή, η κυκλοφορία στους δρόμους παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν έχει επηρεαστεί από τη σημαντική αύξηση στις τιμές των καυσίμων, σαν αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Στις παραπάνω τάσεις ήρθαν να προστεθούν μια σειρά από πληθωριστικές πιέσεις στα επισκευαστικά κόστη για τα αυτοκίνητα, που οδηγούν σε αύξηση του μέσου κόστους επισκευής και αποζημίωσης περίπου 10%, σύμφωνα με τη σχετική εμπειρία που ήδη έχει καταγραφεί. 

- Advertisement -

Τα παραπάνω αρχίζουν σημαντικά να πιέζουν τα ασφάλιστρα τόσο της αστικής ευθύνης όσο και των συμπληρωματικών καλύψεων και δημιουργούν πίεση στα οικονομικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο αυτοκινήτων, και όχι μόνο. Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν βήματα προς μια πιο ισορροπημένη τιμολογιακή προσέγγιση, που θα επιτρέπει να καλυφθεί σωστά το εκτιμώμενο ρίσκο που αναλαμβάνουν σε συνδυασμό πάντα με την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται σταδιακές διορθώσεις τιμών, που θα κυμανθούν από 5% έως 10%. 

Ένα φθηνό ασφάλιστρο δεν είναι κάτι κακό, θα πρέπει όμως, σε κάθε περίπτωση, να είναι επαρκές, ώστε να μπορεί να καλύψει τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται και σε καμία περίπτωση να μη διαφοροποιεί την εξυπηρέτηση του καταναλωτή, ειδικά τη στιγμή που τη χρειάζεται περισσότερο, τη στιγμή του ατυχήματος ή της βλάβης.

iw? Πώς απαντάμε σε αυτό περιβάλλον;

απ. Σε αυτό το περιβάλλον που δημιουργείται, και τα δύο brands, τόσο το Anytime όσο και το Interamerican, ακολουθούν μια ισορροπημένη τιμολογιακή πολιτική, που προσπαθεί να διαμοιράσει το επιπρόσθετο κόστος που υπάρχει μεταξύ εταιρείας και τελικού καταναλωτή με έναν, κατά το δυνατόν, ισοδύναμο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη προχωρήσει σε διορθώσεις τιμών και θα ακολουθήσουν και άλλες στο επόμενο δίμηνο. 

Οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν σε αύξηση του μέσου κόστους επισκευής και αποζημίωσης περίπου 10%.

Πέρα όμως από τις τιμολογιακές κινήσεις, δίνουμε έμφαση σε:

  • Αύξηση των επιλογών που είναι διαθέσιμες στον συνεργάτη ή τον πελάτη μας για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. 

Πιο συγκεκριμένα στα τρία επίπεδα των προϊόντων μας που καλύπτουν:

    • Αστική ευθύνη
    • Μερική κάλυψη του αυτοκινήτου
    • Πλήρη κάλυψη του αυτοκινήτου, δίνουμε τη δυνατότητα για περισσότερες επιλογές σε επιπρόσθετες καλύψεις

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κάλυψη προστασίας εκτός φιλικού διακανονισμού. Με τη συγκεκριμένη κάλυψη, αν γίνει ατύχημα με όχημα που είναι ασφαλισμένο σε εταιρεία εκτός φιλικού διακανονισμού και δεν ευθύνεται ο πελάτης μας, αποζημιώνεται και σε αυτήν την περίπτωση με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.

  • Ύπαρξη καινοτόμων προγραμμάτων τηλεματικής που βασίζονται στο «πόσο» ή το «πώς» οδηγεί ο συγκεκριμένος καταναλωτής. 

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, το προϊόν Short Drive, που έχει σαν αφετηρία τα 3.000 χλμ. τον χρόνο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς χρησιμοποιείται από καταναλωτές για κάλυψη του δεύτερου ή του τρίτου αυτοκινήτου τους.

  • Αύξηση της παρεχόμενης αξίας σε σημεία που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την ασφάλιση, αλλά και με τη συντήρηση του ίδιου του οχήματος. 

Πιο συγκεκριμένα:

    • Εκπτώσεις 10% στον ετήσιο έλεγχο του αυτοκινήτου (service)
    • Καινοτόμες λύσεις, όπως η επιτόπου αντικατάσταση μπαταρίας σε χαμηλό κόστος 
    • Εκπτώσεις μέσα από το Anytime Club σε μια σειρά από συνεργάτες που έχουν σχέση με το ίδιο το όχημα ή τη χρήση του, όπως π.χ. λάστιχα, είδη αυτοκινήτων, ενοικίαση, KTEO, επισκευές κρυστάλλων κ.ά.

iw? Ποιο είναι το μέλλον της ασφάλισης αυτοκινήτων;

απ. Σίγουρα, στα επόμενα χρόνια, θα δούμε περισσότερα από:

  • Ηλεκτροκίνηση, μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της αυτοκίνησης, καθώς αλλάζει ουσιωδώς την εμπειρία μετακίνησης και χρήσης ενός οχήματος και ταυτόχρονα δημιουργεί μια σειρά από προκλήσεις, ασφαλιστικές ή μη.
  • Υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας, που θα αλλάξουν σημαντικά το επίπεδο ασφαλείας στη χρήση των αυτοκινήτων, αλλά και την ασφαλιστική προσέγγιση σε σχέση με την τιμολόγηση και ανάληψη του κινδύνου.
  • Έμφαση στην περαιτέρω εξέλιξη της τιμολόγησης και της ανάληψης του κινδύνου με τη χρήση όλο και περισσότερων δεδομένων που θα είναι διαθέσιμα και θα επιτρέπουν μια σαφώς πιο δίκαιη και προσωποποιημένη τιμολόγηση αρκετά μακριά από τις πρακτικές που είναι τώρα διαθέσιμες στην ελληνική αγορά και, φυσικά, θα δούμε όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην
  • Εμπειρία του πελάτη όχι μόνο στη στιγμή της αγοράς ενός ασφαλιστικού συμβολαίου, αλλά πολύ περισσότερο στις στιγμές που γίνεται χρήση του, τη στιγμή του ατυχήματος, της βλάβης και της ενημέρωσης, όπου απαιτείται. Η εμπειρία αυτή θα πρέπει να είναι σαφώς πιο γρήγορη, πιο διάφανη, πιο αυτοματοποιημένη και σίγουρα εφάμιλλη αντίστοιχων εμπειριών του καταναλωτή σε άλλες βιομηχανίες.

Aπό το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην κορυφή: Τι μας λένε τα κέρδη του 2024

Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η αύξηση των κερδών, αλλά η διατήρησή τους και η επέκταση σε νέες ανάγκες, ενώ μάλιστα η διεθνής οικονομία παραμένει αβέβαιη

ICAP CRIF: Αυτές είναι οι 5 πιο κερδοφόρες ασφαλιστικές του 2024

Με σωρευτικά κέρδη ύψους €336,6 εκατ., κάλυψαν το 78,2% των συνολικών EBITDA του κλάδου

Στην ανθεκτικότητα και στην καινοτομία ποντάρει η INTERAMERICAN

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αναλύει τη στρατηγική κατεύθυνσή της στη «νέα εποχή του ρίσκου»

Παροχή διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Η νέα Εγκύκλιος επικεντρώνεται στις αλλαγές που εισήγαγε ο ν. 5178/2025 και σε 3 βασικά σημεία του υφιστάμενου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι δέκα κορυφαίες γεωπολιτικές εξελίξεις για το 2026

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ «2026 Geostrategic Outlook», οι γεωπολιτικές δυναμικές αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν καθοριστικά αγορές και επιχειρήσεις

H κατάργηση του Δικαιώματος Συμβολαίου, η στιγμή της αλλαγής

Το 2026, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η εν λόγω χρέωση εξυπηρετεί μόνο γκρίνια, διαξιφισμούς και συγκρούσεις

Οι 3 πυλώνες του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Κύπρο: Το τρίπτυχο της οικονομικής ασφάλειας

Στο κυπριακό μοντέλο, η σύνταξη αποτελεί πεδίο συνδιαμόρφωσης για κράτος, εργοδότες και πολίτες

Με ευρεία συμμετοχή αλλά και προβληματισμό η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Οι μεγάλες διεθνείς προκλήσεις και το ελληνικό κενό προστασίας ειδικότερα αναδείχθηκαν ως φλέγοντα ζητήματα από τον Αλ. Σαρρηγεωργίου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι δέκα κορυφαίες γεωπολιτικές εξελίξεις για το 2026

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ «2026 Geostrategic Outlook», οι γεωπολιτικές δυναμικές αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν καθοριστικά αγορές και επιχειρήσεις

Κλάδος Ζωής και Υγείας: Αύξηση 3,9% στην παραγωγή 9μήνου

Μειώθηκαν οι νέες εργασίες και το πλήθος συμβολαίων στις ατομικές ασφαλίσεις

Η ακρίβεια πλήττει καθολικά τα νοικοκυριά – Παρακολουθήστε την παρουσίαση της έρευνας των RASS-ΕΕΑ

Έντονη δυσπιστία στη λειτουργία της αγοράς και πίεση στην κατανάλωση – Τη Δευτέρα 19/1 στις 19.00 η παρουσίαση των αποτελεσμάτων

Νέα χρονιά, ίδια δέσμευση: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η ΣΤΑΣΥ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και καλούν τους πολίτες σε μια πράξη προσφοράς στο κέντρο της πόλης

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Φεβρουαρίου 2026

Ποιοι θα πληρωθούν στις 28 και ποιοι στις 29 Ιανουαρίου