back to top
24.7 C
Athens
Κυριακή 16 Αυγούστου 2026

Αλ. Σαρρηγεωργίου: “Ο ελέφαντας στο δωμάτιο” και η έναρξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας

Το “παρών” στην 44η ετήσια ΓΣ του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ο οποίος απηύθυνε ομιλία ενώπιον πλήθους ασφαλιστών στην Κύπρο. 

Ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον κλάδο έπειτα από μια σειρά γεγονότων, όπως η οικονομική κρίση, η covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκτίναξη του πληθωρισμού.

- Advertisement -

Επεσήμανε ότι το μεγάλο ζήτημα που οφείλει να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα η ασφαλιστική αγορά είναι η Κλιματική Αλλαγή και η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG.

“Ζούμε σε καιρούς που είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς εταιρείες, και μάλιστα εταιρείες σε ένα τόσο θεμελιώδη κλάδο όπως είναι οι ασφάλιση. Ζούμε σε ένα περιβάλλον που έχουμε μείωση της αγοραστικής αξίας άρα το top line μας πιεζεται λόγω του πληθωρισμού” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρρηγεωργίου, καλώντας παράλληλα τους ασφαλιστές Κύπρου και Ελλάδας να συσφίξουν τις σχέσεις τους προς όφελος των κοινών τους στόχων.

- Advertisement -

Η ομιλία του κ. Σαρρηγεωργίου: 

“Σήμερα ξεκινάμε μια ουσιαστική συνεργασία, σε πολλά επίπεδα μεταξύ του Συνδέσμου και της ΕΑΕΕ. Οι φορείς που εκπροσωπούμε καθώς και οι χώρες μας μοιράζονται έναν ιδιαίτερο δεσμό και θα είναι πάντοτε κοντά καθώς έχουμε τόσο συναντίληψη όσο και κοινά χαρακτηριστικά στις αγορές μας, άρα υπό μία έννοια έχουμε και κοινά προβλήματα, που μαζί τα αντιμετωπίζουμε καλύτερα. Στόχος μας η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας, γεγονός που θα βοηθήσει τις αγορές μας να είναι καλύτερες κεφαλαιακά, σε θέματα εκσυγχρονισμού και εκπαίδευσης. Περισσότερο όμως, θα βοηθήσει να έχουμε ένα κοινό πρόσωπο εκεί που πραγματικά λαμβάνονται οι αποφάσεις, στην Ευρώπη, στο Insurance Europe, στην EIOPA, στις Βρυξέλλες, στη Φρανγκφούρτη. 

Ζούμε σε καιρούς που δεν έχουν προηγούμενο, Ελλάδα και Κύπρος βίωσαν αλλεπάλληλες κρίσεις, από το global financial crisis, μέχρι το ελληνικό και το κυπριακό crisis, και ενώ νομίζαμε ότι όλα αυτά θα τελείωναν, μετά από 14 χρόνια μεσολάβησε η πανδημία για να ανατρέψει το status quo στις κοινωνίες και τις οικονομίες. “The elephant in the room” όμως δεν είναι η covid-19 αλλά η Κλιματική Αλλαγή, η οποία επηρεάζει τις δουλειές αλλά και τη ζωή μας. Χρειάζεται όλοι μαζί να κάνουμε επειγόντως. Είναι ζητούμενο για τις εταιρείες μας τα κριτήρια ESG, είναι κάτι που ψάχνουμε να το ορίσουμε, τι να κάνουμε, ποιο είναι το gap, τι πρέπει να γίνει. Απλά πρέπει να γίνουν όλα αυτά χθες. 

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έχουμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία που επέφερε πρώτα από όλα ανθρωπιστικά και δεύτερον γεωπολιτικά ζητήματα. Ο πόλεμος έχει επηρεάσει εκθετικά τον πληθωρισμό, o οποίος πιστεύω ότι θα ερχόταν έτσι κι άλιώς, ήταν εμφανές όταν γινόταν το Quantitative Εasing. Απλώς, τελικά ο πληθωρισμός επετάθει, εξαιτίας του πολέμου.

Πριν 12 μήνες μιλούσαμε και ανησυχούσαμε για το “low for long”, το οποίο τώρα μοιάζει με ανέκδοτο σε σχέση με το πού έχουν πάει σήμερα τα επιτόκια και πουύενδεχομένως θα φθάσουν. Αν τότε σας έλεγα ότι η Ελλάδα θα είχε πληθωρισμό 9,8% , ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης θα νομίζαμε όλοι ότι είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όλα αυτά έγιναν σε 12 μήνες. 

Ζούμε σε καιρούς που είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς εταιρείες, και μάλιστα εταιρείες σε ένα τόσο θεμελιώδη κλάδο όπως είναι οι ασφάλιση. Ζούμε σε ένα περιβάλλον που έχουμε μείωση της αγοραστικής αξίας άρα το top line μας πιέζεται λόγω του πληθωρισμού. Στην Κύπρο έχετε το διπλάσιο penetration ασφαλειών από ό,τι στην Ελλάδα. Έχετε κυβερνήσεις που δίνουν κίνητρα για να αποταμιεύσει ο κόσμος. Στην Ελλάδα έχουμε κυβέρνηση που καταλαβαίνει αυτή τη δυναμική, αλλά δεν έχει πράξει αναλόγως ακόμη. Άρα πιέζεται το top line μας, το κόστος των ζημιών αυξάνεται και η αξία των στοιχείων του ενεργητικού απομειώνεται. Είμαστε ως Ένωση, αλλά και εγώ προσωπικά πολύ υπέρ του SOVENCY ΙΙ, της εποπτείας, της προστασίας του καταναλωτή. Με αυτά έχουμε κερδίσει σε αξιοπιστία.

Παράλληλα όμως έχουμε τώρα την αναμόρφωση του Solvency II που θα επηρεάσει σημαντικά τα κεφάλαια που απαιτούνται. Είναι συνεπώς σημαντικό να δουλέψουμε μαζί, να μιλήσουμε στους ευρωβουλευτές μας και να τους εκπαιδεύσουμε για το τι είναι η ασφάλιση και γιατί είναι τόσο σημαντική.  Η αίσθησή μου είναι ότι πολλοί το βλέπουν περιφερειακά και δεν του δίνουν τη σημασία που του αρμόζει γιατί καλούνται στο τέλος να ψηφίσουν αυτές τις αλλαγές που έρχονται από την EIOPA και την Κομισιόν. Παράλληλα έχουμε και νέα κανονιστικά πλαίσια όπως το Retail Investment Strategy, το Right to Be Forgotten .

Αν τα συνθέσουμε όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο: Αλλαγές στο Solvency II και αύξηση των κανονιστικών πλαισίων που συνεπάγεται αύξησητης γραφειοκρατίας, της μη παραγωγικής πληροφόρησης του πολίτη και αύξηση ενδεχομένως των απαιτούμενων κεφαλαίων στο revision. 

Εμείς δουλεύομε με το undewriting. Αν μας αφαιρέσεις το δικαίωμα να κάνουμε το σωστό underwriting, τότε στο τέλος φοβάμαι ότι τα κεφάλαια θα φύγουν από την ασφαλιστική αγορά και ενδεχομένως να αντικατασταθουν απο χαμηλότερη ποιότητας κεφάλαια ή μετόχους. Δεν είμαι κατά των αλλαγών αλλά θέλει προσοχή γιατί οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες, γιατί στο τέλος ο ασφαλισμενος θα βγει ζημιωμένος.

Ελλάδα και Κύπρο μας ενώνει και το μικρό μέγεθος. Δεν υπάρχει εταιρεία ελληνική ή κυπριακή που διεθνώς να έχει critical mass. Όταν λοιπόν γίνονται οι αλλαγές στα κέντρα αποφάσεων είναι σημαντικό να είμαστε εκεί γιατί σε θέματα όπως το proportiοnality πρέπει να γίνεται fair game. Πρέπει να γίνουμε δύο φωνές αντί για μία”. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ΕΑΕΕ υπενθυμίζει: Η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται – Προστατεύουμε το περιβάλλον, μένουμε ασφαλείς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιπυρική περίοδος, με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος να επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για αυξημένη προσοχή

Aλ. Σαρρηγεωργίου στο IW: Να σκύψουμε πάνω στο κενό προστασίας που υπάρχει

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

ΕΑΕΕ: Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων

Η έρευνα αναδεικνύει ότι οι μεταφορές με αφετηρία και προορισμό εκτός Ελλάδας εξακολουθούν να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ασφαλιστικό κίνδυνο

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2026 κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα τη συνέντευξη του Νίκου Βαγιάννη, CEO της Export Credit Greece

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Με την υπογραφή της Κομισιόν, η εξαγορά της Eurolife ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο

Η Eurobank εξαγοράζει κερδοφορία που σε μεγάλο βαθμό παράγει ήδη το δικό της δίκτυο, αλλά μέχρι σήμερα ενοποιούσε μόνο κατά 20%

Τα 5 πιο απρόβλεπτα ατυχήματα του καλοκαιριού

Η Apeiron Insurance Project αναδεικνύει χαρακτηριστικές περιπτώσεις, υπενθυμίζοντας τα οφέλη της πρόληψης και της σωστής ασφάλισης

Σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου αν τρακάρεις… εν πλω;

Το Pricefox, κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου, εξηγεί αναλυτικά τι ισχύει

NAK Insurance Brokers: Επενδύει στους ανθρώπους της και χτίζει το εργασιακό περιβάλλον του αύριο

Πώς η εταιρεία εφαρμόζει το Employer Branding ως καθημερινή επιχειρηματική πρακτική

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Πειθαρχική δίωξη της προέδρου του Σωματείου στο Νοσοκομείο Σύρου: Αντιδράσεις για την ανάδειξη των ελλείψεων προσωπικού

Σε ένα νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, που δέχεται καθημερινά εκατοντάδες περιστατικά

Διευκρινίσεις ΕΟΠΥΥ για την υποχρεωτική καταχώρηση αποτελεσμάτων στο Ψηφιακό Αποθετήριο

Η υποχρέωση από την 1η Σεπτεμβρίου αφορά αποκλειστικά τα υποχρεωτικά πεδία καταχώρησης αποτελεσμάτων, όπως περιγράφονται στις τεχνικές προδιαγραφές

Με την υπογραφή της Κομισιόν, η εξαγορά της Eurolife ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο

Η Eurobank εξαγοράζει κερδοφορία που σε μεγάλο βαθμό παράγει ήδη το δικό της δίκτυο, αλλά μέχρι σήμερα ενοποιούσε μόνο κατά 20%

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Στόχος η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών και η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράζεται σε ανάλογη κατανάλωση – Τι αναμένει από τη ΔΕΘ

Την ανάγκη στρατηγικής αντί αποσπασματικών μέτρων για τις ΜμΕ επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ μιλώντας στην ΕΡΤ