back to top
31.8 C
Athens
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

Τα επόμενα βήματα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Θέμα χρόνου αποτελεί η κατάθεση στη Βουλή του μίνι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όπως άφηνε να φανεί ο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε ερώτηση για το πότε θα έρθει στη Βουλή το μίνι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο: «Ήδη έχουμε στείλει τις διατάξεις οι οποίες χρειάζονται επεξεργασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένουμε τις απαντήσεις εντός της εβδομάδας, οπότε υποθέτω ότι γύρω στις 10 του μήνα μάλλον θα πάει προς τη Βουλή και ανάλογα με το τι μήνα και τα υπόλοιπα νομοσχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί από άλλα υπουργεία. Υποθέτω όμως ότι σίγουρα μέσα στο μήνα θα έχουμε τελειώσει» , σε ερώτηση για το πότε θα έρθει στη Βουλή το μίνι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

- Advertisement -

Πότε θα γίνουν εμφανείς οι αυξήσεις στις συντάξεις

Σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις που αναμένονται με το νέο. έτος ο υφυπουργός είπε:

- Advertisement -

«Αύξηση θα δοθεί στο ακέραιο στο τμήμα εκείνο των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει την προσωπική τους διαφορά και θα δοθεί και ένα κομμάτι σε εκείνους οι οποίοι εξαντλούν το όριο στην προσωπική τους διαφορά. Η αύξηση καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό. Αλλά υπάρχουν και άλλα τρία μέτρα τα οποία πρέπει να συνυπολογίσουμε αν θέλουμε να δούμε τις επιδράσεις. Το πρώτο είναι ότι από την επόμενη χρονιά καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία εξακολουθεί να ισχύει μέχρι πρόσφατα για δημοσίους υπαλλήλους και για συνταξιούχους, οπότε υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, ο οποίος αν θυμάμαι καλά τα νούμερα πρέπει να είναι λίγο πιο κάτω από 1.000.000, το οποίο πρόκειται να επωφεληθεί από την αύξηση αυτή. Το δεύτερο έχει να κάνει με το άλλο με το κάτω άκρο της κατανομής των συνταξιούχων, το οποίο είναι η καταβολή αυτού του εφάπαξ των 250 ευρώ, το οποίο θα χορηγηθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό το μέτρο ανάγεται σε μηνιαία βάση, ας πούμε για κάποιους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνει μια σύνταξη ας πούμε για παράδειγμα των 650 ευρώ 600 ευρώ είναι γύρω στο 30% χωρίς να τους δίνετε αύξηση σε μηνιαία βάση .Το τρίτο είναι φέτος είναι η τέταρτη δόση των αυξήσεων αυτών του νόμου Βρούτση, οπότε όλα αυτά μαζί έχουμε κάνει υπολογισμό ότι θα καλύψουν σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή αύξηση στα εισοδήματά τους θα δουν σχεδόν το 95% των συνταξιούχων».

Αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε  ότι αυτές με βάση τα τελευταία νούμερα προσεγγίζουν τις 20.000 όσον αφορά τις κύριες συντάξεις, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες στο επόμενο χρονικό διάστημα θα στραφούν  στη διευθέτηση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι λίγο παραπάνω από 90.000 .

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα Καρδιοπαθών προς το Υπουργείο Εργασίας

Μεταξύ αυτών, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2026 για όλες τις συντάξεις αναπηρίας

Ν. Κεραμέως στο 5ο Συνέδριο Cyber Greece: Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνική ασφάλιση

Μελετάται ήδη πώς θα επιδράσει η τεχνητή νοημοσύνη σε ζητήματα βιωσιμότητας και ασφαλιστικών συστημάτων, είπε μεταξύ άλλων η υπουργός

Έλλειψη στελεχών και νέο ασφαλιστικό: καμπανάκι για την ασφαλιστική αγορά στο συνέδριο της ΠΑΕΛΟ

Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες θα καθορίσουν τις ισορροπίες και στην ίδια την ασφαλιστική αγορά, πέρα από την οικονομία και την κοινωνία

Π. Τσακλόγλου: Οι νέες γενιές θα πάρουν υψηλότερες συντάξεις, λόγω ΤΕΚΑ

Για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), όπου εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής για την καταβολή σύνταξης σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ με οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφαλιστικές και εποπτεία ενώπιον των πολιτικών κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ

Εξι κρίσιμες απαντήσει αναζητά η Τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη με επιστολή της προς την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης, την κυβέρνηση και την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

Τι ξεκαθαρίζει η Τράπεζα Πειραιώς για το θέμα του ΙΑΣΩ;

Mε έκτακτη ανακοίνωση, σε σχέση με δημοσίευμα που αναφέρει ότι "έκλεισε deal Τράπεζας Πειραιώς - ΙΑΣΩ"...

Το φαρμακείο των διακοπών: Τι δεν πρέπει να λείπει από τις καλοκαιρινές αποδράσεις

Η σωστή προετοιμασία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν περιορίζεται στην οργάνωση των αποσκευών και των εισιτηρίων.

ΠΣΑΣ: Κάλεσμα ενότητας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές!

Με ένα μήνυμα συσπείρωσης προς όλους τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Οδηγός διαχείρισης φυσικών καταστροφών για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανθεκτικότητας των πολιτών 

Την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της ετοιμότητας των πολιτών απέναντι στις φυσικές καταστροφές αναδεικνύει νέα πρωτοβουλία της Υδρογείου Ασφαλιστικής

Η Εθνική Τράπεζα φέρνει πρώτη στην Ελλάδα, την τεχνολογία των AI Agents στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών

Η Εθνική Τράπεζα γίνεται η πρώτη τράπεζα στη χώρα, που εισάγει την agentic AI τεχνολογία στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών στο τηλεφωνικό της κέντρο.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8: «αν ήξερες!» ότι η ασφάλεια υγείας δεν είναι απλώς ένα χαρτί στο συρτάρι…

Αν ήξερες ότι η διαφορά ανάμεσα σε «καλύπτομαι» και «νομίζω ότι καλύπτομαι» μπορεί να κοστίζει χιλιάδες ευρώ…

Rodrigo da Costa, EUSPA, στο “B”: “Το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα “απογειώνει” και τον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα”

Για ορισμένους, το διάστημα αποτελεί «το τελευταίο σύνορο» για την ανθρωπότητα. Για άλλους, παραμένει μια αφηρημένη έννοια.

Το Panormos Business Center ενημερώνει για τις αλλαγές στον νέο Κ.Ο.Κ. μέσω ειδικού webinar

Με στόχο την έγκυρη ενημέρωση για τις αλλαγές που εισάγει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, το Panormos Business Center διοργανώνει