Ο “γόρδιος δεσμός” της κάλυψης του Nord Stream 1: Ποιος θα πληρώσει για τις εκρήξεις;

Μυστήριο καλύπτει το περιστατικό των απανωτών εκρήξεων που κατέστρεψαν τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου του του Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, οι (αντ)ασφαλιστές επιχειρούν να λύσουν τον γρίφο του τρόπου με τον οποίο θα ανταποκριθούν σε πιθανές αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Munich Re και τα συνδικάτα στην αγορά των Lloyd’s του Λονδίνου είναι μεταξύ των μεγάλων underwriters για τον Nord Stream 1, ενώ δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα ανανεώσουν τις καλύψεις.

Εάν τα συμβόλαια δεν ανανεωθούν, η προοπτική να επισκευαστεί και να επανεκκινηθεί ο αγωγός που θα φέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα ολοένα και απομεκρύνεται.

Ακόμη και πριν εντοπιστούν οι διαρροές, οι προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 είχαν διακοπεί ως αποτέλεσμα μιας διαφωνίας σχετικά με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία. σημειωτέον,  ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε ξεκινήσει ακόμη τις εμπορικές παραδόσεις.

Αν και δεν έχει υποβληθεί ακόμη κάποια αξίωση για τη ζημιά και τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού, άνθρωποι που έχουν καλή πληροφόρηση για την υπόθεση, ανέφεραν στο Reuters, ότι οι undewriters του Nord Stream 1 ενδέχεται να προχωρήσουν σε αμφισβήτηση οποιωνδήποτε αξιώσεων, με το σκεπτικό ότι η ζημιά ήταν πράξη αυτο-δολιοφθοράς ή πολέμου, που δεν καλύπτονται γενικά από την ασφάλιση.

Εν μέσω εικασιών για το ποιος βρισκόταν πίσω από υποτιθέμενη δολιοφθορά που διέκοψε τους αγωγούς, εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δανική αστυνομία δήλωσε στις 18 Οκτωβρίου ότι η ζημιά στον Nord Stream 1 προκλήθηκε από ισχυρές εκρήξεις.

Αν και η ζημιά δεν θα επηρεάσει απαραίτητα την ανανέωση ενός συμβολαίου περιουσίας, οι ασφαλιστές μπορεί να ζητήσουν περισσότερα ασφάλιστρα, δήλωσε ο Tim Shepherd, εταίρος δικαστικής διαμάχης στη Mayer Brown.

Για τους underwriters του συστήματος αγωγών του Nord Stream, ενός project 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το διακύβευμα είναι υψηλό.

Σύμφωνα με το Reuters, πέραν των προαναφερθέντων, και η ελβετική ασφαλιστική εταιρεία Zurich είχε επίσης έκθεση στο Nord Stream 1.

Η Munich Re, η Zurich και τα Lloyd’s αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά. 

Πηγές πάντως προσκείμενες στους αντασφαλιστές δήλωσαν ότι η ανανέωση της κάλυψης του Nord Stream 1 από τα συνδικάτα των Lloyd’s θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση, δεδομένου του κινδύνου αυστηρότερων κυρώσεων στην Gazprom, γεγονός που θα αποτρέψει την πληρωμή αξιώσεων.

Εν μέσω αυτού του κλίματος οι (αντ)ασφαλιστές του Nord Stream θα πρέπει να αποδείξουν ότι το συμβόλαιο δεν καλύπτει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Αν και τα συμβόλαια περιουσίας συνήθως αποκλείουν κακόβουλες ζημιές, οι κάτοχοι τέτοιων συμβολαίων συχνά αγοράζουν επιπλέον κάλυψη, κάτι που είναι πιθανό να έγινε και στην περίπτωση της Nord Stream, ανέφεραν νομικές και ασφαλιστικές πηγές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*