back to top
21 C
Athens
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026

Μπλόκο σε επικουρικές των 19.000 ευρώ- Πλαφόν στα 1.382,40 ευρώ με το νέο νόμο

Πλαφόν στα 1.382,40 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις βάζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος ο οποίος κλείνει οριστικά την πόρτα στις υπερβολές και τις παρερμηνείες. Η μέση επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν 1.250.777 συνταξιούχοι (δικαιούχοι επικουρικών) δεν ξεπερνά τα 194 ευρώ το μήνα, μετά τις τελευταίες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

Ωστόσο υπήρχαν ελάχιστες περιπτώσεις ασφαλισμένων όπου ερμηνείες και παρερμηνείες και  στο νόμο Κατρούγκαλου, υπολόγιζαν συντάξεις  πάνω και από 19.000 ευρώ. Την πληρωμή τους μπλοκάρισε ο ΕΦΚΑ και με διάταξη του νέου νόμου το θέμα κλείνει.

- Advertisement -

Η ερμηνεία του νόμου οδηγούσε υπηρεσίες να υπολογίζουν τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους» που καταργήθηκαν το 2017, στις συντάξιμες αποδοχές της περιόδου από το 2002 έως το 2014, με αποτέλεσμα αυτές να αυξάνονται υπέρογκα και αντίστοιχα να αυξάνονται και οι επικουρικές συντάξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε περίπτωση ασφαλισμένου  που για 156 μήνες είχε συντάξιμες αποδοχές 16,513 εκατομμύρια ευρώ. Η επικουρική του σύνταξη, κατά συνέπεια, υπολογίστηκε στις 19.753 ευρώ, μπλοκαρίστηκε όμως η πληρωμή της, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.

- Advertisement -

Υπάρχουν ακόμη κάποιοι λίγοι επαγγελματίες, που η σύνταξή τους ξεπερνά τα 1.500 ευρώ και φθάνει, σε μεμονωμένες βέβαια περιπτώσεις, ακόμη και τις 19.000 ευρώ.

Και αυτό γιατί ένα μέρος των επικουρικών συντάξεων υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014, διάστημα κατά το οποίο ίσχυαν οι κοινωνικοί πόροι που προστίθενται στο εισόδημα των επαγγελματιών, ή θεωρούνται εισφορές, διαφοροποιώντας και στρεβλώνοντας τη βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι κραυγαλέες αυτές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις 100, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι διαφορετική είναι η περίπτωση των τραπεζοϋπαλλήλων, όπου μέρος του προσυνταξιοδοτικού τους δικαιώματος ενσωματώθηκε στην επικουρική τους σύνταξη, με αποτέλεσμα σήμερα να λαμβάνουν επικουρική έως 1.450 ευρώ.

Με το άρθρο 18 του μίνι ασφαλιστικού που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 20 Οκτωβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή, θεσπίζεται πλαφόν για το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, ίσο με τα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης. Αυτό στην πράξη οδηγεί το ανώτατο ύψος της επικουρικής σύνταξης, τα 1.382,40 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις και τα αναδρομικά τους που θα καταβληθούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί πριν την έναρξη ισχύος και υπερβαίνουν το ανώτατο όριο δεν θα αναζητηθούν.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Εργασίας, ενώ με το άρθρο 120 του ν. 4623/2019 ετέθη ανώτατο όριο του συνολικού ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας κύριας σύνταξης, δεν έγινε τα ίδιο για τα ποσά της επικουρικής, παρότι θα έπρεπε. Συνεπώς, οι ίδιοι λόγοι που υπαγόρευσαν τη θέσπιση εκείνου του ανώτατου ορίου, υπαγορεύουν τη θέσπιση ανώτατου ορίου και για το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης. Το νέο όριο καθορίστηκε με βάση την αναλογία του ποσοστού εισφορών επικουρικής σύνταξης, το οποίο ανέρχεται στο 6%, προς το ποσοστό εισφορών κύριας σύνταξης, το οποίο ανέρχεται στο 20%.

«Με αυτόν τον τρόπο θα καταβάλλονται συντάξεις σε ατομικώς και κοινωνικώς δίκαιο ύψος και θα αποτραπεί η καταβολή επικουρικών συντάξεων προκλητικά υψηλών (λ.χ. 14.000 ευρώ μηνιαίως) για το σύνολο των ασφαλισμένων και για το κοινωνικό σύνολο», αναφέρει η έκθεση συνεπειών που συνοδεύει το σχέδιο νόμου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όλα όσα θα παρακολουθήσουμε στο 11th Business Forum Greece-Sweden

Με κεντρικό θέμα «Europe 2026: Resilience, Innovation & Competitiveness», την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026 στο Divani Caravel

Anytime: Από το ελληνικό digital στο περιφερειακό στοίχημα – Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία και;;;

Το brand που ξεκίνησε να αλλάζει πώς αγοράζεται η ασφάλιση στην Ελλάδα δοκιμάζει αν μπορεί να κάνει το ίδιο σε μια ολόκληρη περιφερειακή αγορά

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

ΕΦΚΑ: Χωρίς IRIS από τις 3/8 έως τις 10/8

Απενεργοποιείται η δυνατότητα πληρωμών μέσω IRIS από τις 3 έως τις 10 Αυγούστου καθώς τίθεται σε λειτουργία το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εν αναμονή της απάντησης της EIOPA για τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας

Η ΕΑΔΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ζήτημα τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένει την απάντηση της EIOPA

Νέο ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης

Η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή, αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά διεθνώς.

Η Αλυσίδα Αξίας της Ασφάλισης: Από την αποζημίωση στην ολοκληρωμένη διαχείριση και μείωση του κινδύνου

Στο πάνελ με τίτλο: The Insurance Value Chain: Moving from Indemnity to Integrated Risk Mitigation Moderator, κορυφαία στελέχη της αγοράς κατέθεσαν την δική τους οπτική

Νέα καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής για την υγεία και την πρόληψη

Νέα επικοινωνιακή καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής εστιάζει στην πρόληψη και στη δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εν αναμονή της απάντησης της EIOPA για τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας

Η ΕΑΔΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ζήτημα τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένει την απάντηση της EIOPA

Ετήσιο ταξίδι συνεργατών της Brokers Union στη Πολωνία 

Η Brokers Union πραγματοποίησε το ετήσιο ταξίδι συνεργατών της από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία

Νέο ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης

Η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή, αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά διεθνώς.

Άλλα έξι βραβεία για τη Eurolife FFH και τη δέσμευσή της απέναντι στην υπογεννητικότητα και τη στήριξη της οικογένειας

Με έξι διακρίσεις συνολικά βραβεύτηκε η Eurolife FFH στα Hellenic Responsible Business Awards, για τη συνεργασία της με τη HOPEgenesis

Δημογραφικό και μητρότητα

Το Rise Motherhood Summit 2026 φέρνει στο επίκεντρο τη στήριξη της μητρότητας ως κρίσιμο μέρος της συζήτησης για το δημογραφικό μέλλον της Ελλάδας.