back to top
35.1 C
Athens
Τρίτη 28 Ιουλίου 2026

Έρευνα: Έξαρση ασθενειών εξαιτίας Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Μεταβολών

H περιβαλλοντική μόλυνση και η κλιματική αλλαγή αποτελούν πραγματικότητα και η διεθνής κοινότητα έχει πλέον αναγνωρίσει την ανάγκη για λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα θερμαίνει τον πλανήτη και αποσυντονίζει όλα τα οικοσυστήματα. Η θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά ένα βαθμό Κελσίου από το 1880, το επίπεδο της θάλασσας έχει ήδη ανέβει κατά 20 εκατοστά τα τελευταία 120 χρόνια και πλέον τα ακραία φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές, αφρικανική σκόνη) γίνονται ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα.

- Advertisement -

Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές μεταβολές οδηγούν σε αύξηση πολλών ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρκίνοι κυρίως σε ευάλωτους πληθυσμούς, σε πανδημίες, σε οικονομική αστάθεια παγκοσμίως, σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και σε αύξηση των ενόπλων συγκρούσεων. Έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από το 1970 έως το 2004 ήταν υπεύθυνη για 140.000 περισσότερους θανάτους ανά έτος παγκοσμίως. Δυστυχώς, το έτος 2010 οι θάνατοι αυξήθηκαν 400.000 και προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά έως το 2030. Η πανδημία COVID-19 εγκαινίασε την εποχή της κλιματικής ιατρικής και έδειξε με εμφατικό τρόπο ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να μεταβάλλει την άσκηση της ιατρικής στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Ιατρικής. Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού «The Global Climate and Health Alliance», του οποίου η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Ιατρικής είναι επίσημο μέλος από το έτος 2020, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και της Επιστημονικής Ένωσης του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός».

- Advertisement -

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει την εκδήλωση και την αντιμετώπιση των ασθενειών σε κάθε σχεδόν ειδικότητα της ιατρικής καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα πρέπει να προετοιμαστούν οι δημόσιες δομές υγείας.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας ανάμεσα στους οποίους ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Χρούσος, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, διευθύνων επιστημονικός σύμβουλος και διευθυντής Ινστιτούτου Έρευνας & Εκπαίδευσης του Ομίλου ELPEN κ. Κωνσταντίνος Στρατάκης, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown της Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, κ. Βασίλειος Παπαδημητρίου, ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, η καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Στείρωσης ΕΚΠΑ, κ. Σοφία Καλανταρίδου, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ κ. Σπυρίδων Ντουράκης και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 1450 από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Χαιρετισμό απεύθυναν στην έναρξη του συνεδρίου η πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού «The Global Climate and Health Alliance» και τ. πρόεδρος του Αμερικανικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (American Public Health Association) Jenny Miller και η επ. καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Βοστώνη, ΗΠΑ, Renee Salas.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφαλιστικές: Πώς θα πάρετε Επίδομα για Σοβαρές Ασθένειες

Το επίδομα που καλύπτει 14 περιπτώσεις και λαμβάνεται 90 ημέρες μετά την ασφάλιση του πελάτη

Πώς θα αποφευχθούν 15 εκατoμμύρια θάνατοι ετησίως;

Το νέο παγκόσμιο σχέδιο προσέγγισης σωματικής δραστηριότητας έχει ήδη δημοσιευτεί και βγει προς διαβούλευση, (#GAPPA)

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ν. Κεραμέως: Νέες δυνατότητες ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού εισοδήματος

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα από τη Syndea

Με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Φωτοκερατίτιδα: Ο «ηλιακός εγκαυματισμός» των ματιών και πώς να προστατευτούμε

Σε ενημερωτική ανάρτηση η Medifirst υπενθυμίζει ότι η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα

Στο κινητό η ασφαλιστική εξυπηρέτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του MyEthniki App

Ένα ακόμη βήμα προς την ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής εξυπηρέτησης κάνει η Εθνική Ασφαλιστική, αναδεικνύοντας το MyEthniki App 

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Munich Re: Κέρδη άνω των 2 δις το τρίμηνο, οι επενδύσεις στήριξαν την ERGO

Στις 7 Αυγούστου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Δημιουργώντας το νέο πρότυπο στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση για Αποταμιευτικές – Επενδυτικές και Συνταξιοδοτικές Λύσεις

Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά φαίνεται να βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση των τελευταίων  ετών αλλά  και σε μια ιστορική ευκαιρία.

Ν. Κεραμέως: Νέες δυνατότητες ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού εισοδήματος

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

ΕΑΕΕ: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (Ε.Π.Η.Ο.)

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ενημερώνει ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν. 5322/2026 «Προσωπικός Βοηθός

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο IW: Οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν ακόμη και με κρατική παρέμβαση

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.