back to top
14.3 C
Athens
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025

E.E: Σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα προσωπικά δεδομένα

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να διατηρούν αδιακρίτως προσωπικά δεδομένα εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή στην εθνική ασφάλεια, αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης, καταφέρνοντας ένα πλήγμα σε χώρες της ΕΕ που κλίνουν σε νόμους διατήρησης μαζικών δεδομένων προκειμένου να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα και να διαφυλάξουν την εθνική ασφάλεια.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU) έρχεται έπειτα από μεγάλες επιθέσεις ισλαμιστών μαχητών στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

- Advertisement -

Οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως η πρόσβαση στα δεδομένα, ιδίως εκείνα που συγκεντρώνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν τέτοια συμβάντα, ενώ οι πάροχοι και ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων αντιτίθενται στην πρόσβαση αυτή.

Η μονάδα Telekom Deutschland της Deutsche Telekom και ο πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών SpaceNet AG είχαν προσφύγει κατά του γερμανικού νόμου διατήρησης δεδομένων υποστηρίζοντας πως παραβιάζει κανόνες της ΕΕ.

- Advertisement -

Το γερμανικό δικαστήριο ζήτησε ακολούθως τη συμβουλή του CJEU το οποίο αποφάνθηκε ότι η διατήρηση των δεδομένων μπορεί να επιτραπεί μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

“Το Δικαστήριο επιβεβαιώνει πως η νομοθεσία της ΕΕ αποκλείει τη γενική και αδιακρίτως διατήρηση δεδομένων κυκλοφορίας και εντοπισμού, εκτός από την περίπτωση σοβαρής απειλής στην εθνική ασφάλεια”, ανέφεραν οι δικαστές.

“Ωστόσο, προκειμένου να καταπολεμήσουν το σοβαρό έγκλημα, τα κράτη μέλη μπορούν, σε αυστηρή συμφωνία με την αρχή της αναλογικότητας, να φροντίζουν, μεταξύ άλλων, για τη στοχευμένη ή ταχεία διατήρηση τέτοιων δεδομένων και τη γενική και αδιακρίτως διατήρηση διευθύνσεων IP”, ανέφεραν.

Σύμφωνα με την eco – Association of the Internet Industry, που υποστηρίζει τη SpaceNet, η καθολική υποχρέωση διατήρησης δεδομένων στη Γερμανία κοστίζει στη βιομηχανία εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Φιλελεύθερων, έκανε λόγο για μια “ωραία ημέρα για τα δικαιώματα των πολιτών”. “Θα καταργήσουμε τώρα γρήγορα και οριστικά τον νόμο διατήρησης δεδομένων χωρίς κίνητρο”, έγραψε στο Twitter.

Η διατήρηση προσωπικών δεδομών είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, οι κάτοικοι της οποίας είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με μαζική επιτήρηση από το κράτος την περίοδο του ναζισμού και στη συνέχεια στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία.

Αυτός είναι ο λόγος που η οι βασικές ελευθερίες, και κυρίως εκείνη της ιδιωτικής ζωής, προστατεύονται ιδιαίτερα στο γερμανικό Σύνταγμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο Όμιλος Belron® χαιρετίζει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας για απεριόριστη πρόσβαση σε δεδομένα οχημάτων

Τέταρτη δικαστική επιτυχία του Ομίλου για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή δευτερογενή αγορά αυτοκινήτου

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τράπεζα για ανύπαρκτες οφειλές

Αδικοπρακτική Ευθύνη της Εναγομένης Τραπεζικής Εταιρίας – Προσβολή Προσωπικότητας – Ηθική Βλάβη (ΑΚ 932) 38.000 ευρώ (19.000 ευρώ Χ 2)

Ε.Ε.: Αγόρασε 170.000 δόσεις εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε άλλες 170.000 δόσεις εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, οι οποίες θα διανεμηθούν μεταξύ των κρατών μελών. Συνολικά η ΕΕ έχει αγοράσει περισσότερες από 330.000 δόσεις.

EIOPA: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις αρχές της ORSA

Τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές γνωστοποίησε η EIOPA σε σχέση με τις τελευταίες εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες αυτης στις αρχές της ORSA για τις ασφαλιστικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ρεκόρ σημείωσαν τα αποτελέσματα 3μήνου-9μήνου της Allianz – Βίντεο

Πλέον η εταιρεία αναμένει λειτουργικά κέρδη τουλάχιστον €17 δισ. για το σύνολο του έτους

Achmea: Βάζει 99 εκατ. για να περιορίσει την αύξηση των ασφαλίστρων

Τα ασφάλιστρα υγειονομικής περίθαλψης θα αυξηθούν το 2026, εν μέρει επειδή οι εν λόγω υπηρεσίες χρησιμοποιούνται περισσότερο

Αλλαγές στην οργανωτική δομή της Generali

Με τον διορισμό του Giulio Terzariol ως Γενικού Διευθυντή - Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου

Ξεκινά αύριο το Ασφαλιστικό Συνέδριο 2025 της Κύπρου με επίκεντρο την καινοτομία και την ανθεκτικότητα

Το συνέδριο επιδιώκει να αποτελέσει χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής γνώσης για το μέλλον της ασφάλισης - Δείτε το πρόγραμμα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα Metron Analysis για το ΕEA: Απαισιοδοξία επικρατεί στις νεότερες ηλικίες για την πορεία της χώρας

Τα ευρήματα προβληματίζουν και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου

ΦΡΟΝΤΙΖΩ: Δωρεάν φροντίδα για ηλικιωμένους με χρόνια νοσήματα στα Πολυδύναμα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διά ζώσης συνεδρίες αλλά και εξ αποστάσεως φροντίδα

Ημερίδα για την ELD συνδιοργανώνουν στις 17/11 οι ασφαλιστικές ενώσεις Ελλάδας και Ιταλίας

Δείτε το πρόγραμμα της διαδικτυακής εκδήλωσης και κάντε την εγγραφή σας

Ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιούς Μακροζωίας: Επιστήμη, πρόληψη και ευεξία για ένα βιώσιμο μέλλον

Σκοπός του νέου φορέα, η παραγωγή γνώσης, η διαμόρφωση νέων προτύπων πρόληψης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Ρεκόρ σημείωσαν τα αποτελέσματα 3μήνου-9μήνου της Allianz – Βίντεο

Πλέον η εταιρεία αναμένει λειτουργικά κέρδη τουλάχιστον €17 δισ. για το σύνολο του έτους