Eγκαίνια του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου: Εκ των ομιλητών, ο Γ. Χατζηθεοδοσίου

Με μία εκδήλωση που αρμόζει στην σπουδαιότητα του γεγονότος άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.

Την επίσημη έναρξη κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ παραβρέθηκαν προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και της επιχειρηματικότητας.

Μεταξύ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης ήταν και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τον Πρόεδρο του, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου να τονίζει στην ομιλία του την σημασία του Φεστιβάλ, ενώ αναφέρθηκε και στο κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης που είναι η Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τότε που ξεριζώθηκε βίαια από τα παράλια της Μικρασίας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού.

«Πρόκειται για ένα γεγονός που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της χώρας μας και για το οποίο είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος καθώς κατάγομαι από τον πολύπαθο Πόντο. Μέσα από μία πληθώρα εκδηλώσεων οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πάρα πολλά για την ταραγμένη εκείνη περίοδο και για τα δεινά του ελληνισμού. Η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να χαθεί και η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Βιβλίου μπορεί να συμβάλει σε αυτό», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. ενώ μίλησε και για την σημασία που έχει το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και για το κομμάτι του επιχειρείν που ασχολείται με τις εκδόσεις βιβλίων.

«Κλείνω τον χαιρετισμό μου με τη δέσμευση ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει τις δράσεις του που προάγουν το γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό μας γενικότερα. Γιατί μέσω της ανάδειξης και της περαιτέρω στήριξης του, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες για τη χώρα», κατέληξε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στο κοινό να επισκεφθεί το Φεστιβάλ και να έρθει πιο κοντά στο βιβλίο.

Στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων, πολλοί επίσημοι επισκέφθηκαν περίπτερα εκδοτικών οίκων.

Το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου και εκτός από το αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή, έχει άλλα δύο αφιερώματα. Στη Διαφορετικότητα και τον Ρατσισμό και στη ζωή και το έργο του ακαδημαϊκού, θεατρικού συγγραφέα και στιχουργού Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς.

Πηγή:eea.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*